A feleség fél egészség?

Több kutatás is bizonyítja, hogy a házas vagy élettársi kapcsolatban élő férfiak egészségesebbek és tovább élnek, mint az agglegények.

házasság, egészség | InforMed Hírek8   InforMed | Kotsis, J.
A kapcsolatban élők a közvélekedéssel ellentétben kevesebbet idegeskednek, ami csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

A házasság és az egészség kapcsolata hátterében a kortizon nevű hormon áll. A kortizont a mellékvese választja ki, és szerepe van a vérnyomás és a testsúly szabályozásában, hatással van az inzulin kibocsájtásra, és elősegíti a szénhidrátok anyagcseréjét. Ha túl magas a vér kortizon szintje, akkor a zsír a hastájékon rakódik le, ami fokozza a metabolikus szindróma, a stroke és a szívbetegség kockázatát.

A stressz csökkenti a szervezet ellenálló képességét, ez pedig kedvez a krónikus fáradtság-szindrómának, a fertőzéseknek, valamint a ráknak. Az immunrendszert erősíti a boldog családi élettel kapcsolatos erős támogató rendszer.

Az alacsonyabb kortizon szint a férfiakat vonzóbbá teszi a nők számára. Vizsgálatok során kapcsolatot találtak az alacsony kortizolszint (alacsony stressz-szint) és a vonzerő között. A házasság javíthat az önértékelésen és a testképen, csökkenti a szorongást és a depressziót. A boldog házasságban élő férfiaknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk is. Köztudott, hogy a magas vérnyomás a szívbetegség és a stroke fő oka.

Az előnyös hatásokat az is magyarázhatja, hogy a kapcsolatban élők megosztják egymással a jó híreket és érzelmi támaszt nyújtanak partnerüknek.

Yahoo
| házasság, egészség
2011-01-03 20:15:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop