A sport, a szex és a nagypapa

sport, professzor, szex, idős kor, idÅ‘s kor | Népszabadság   Népszabadság
A cikknek nem(csak) az érdeklődés felkeltése céljából adtuk a fenti címet: tudományosan bizonyították ugyanis, hogy a sport, a rendszeres mozgás fokozza az idősebb férfiak, tehát a nagypapák szexuális képességeit. Igaz, ennek nagy ára van: a brit Pat Kandall-Taylor professzor és munkatársai ezt az 55-65 év közötti "hosszútávfutó" atlétáknál bizonyították, olyanoknál, akik heti 40 mérföldet futottak! Azaz kb. 65 kilométert, más szóval napi 9-10 kilométert. A hét minden áldott napján.

A javakorabeli sportemberek kitartásának viszont az lett az élettani következménye, hogy vérükben - legalábbis a londoni Middlesex kórházban végzett vizsgálatok szerint - az úgynevezett növekedési hormon szintje átlagosan a négyszeresére (!) növekedett, míg a tesztoszteron nevű férfihormon mennyisége mintegy 25 százalékkal bizonyult magasabbnak a kontrollcsoportnál mértekhez képest. Tehát azokhoz az átlagos férfiakéhoz viszonyítva, akik nem mozogtak, akik nemcsak ezt a "bagatell távolságot" nem futották le naponta, hanem egyáltalán nem sportoltak.

Úgy látszik, érdemes futni. Ugyanis a kitartó mozgásrajongóknak ilyen mérvű hormonszaporulata nemcsak a szexuális képességeiket fokozta drámaian, de lassította az időskorú izomtömeg-csökkenést, valamint az óhatatlanul bekövetkező csontritkulás ütemét.

A tudományos kísérlettel csak objektív adatokkal támasztották alá azt a régi megfigyelést, hogy akik fokozottan ügyelnek a testükre, élethosszig rendszeresen sportolnak, azok tovább maradnak fiatalok. Bizony, az ágyban is!

Papp György professzor, az ország első Andrológiai és Urológiai Klinikájának igazgatója mindehhez még hozzáfűzte, hogy a férfi nemi hormon csökkenése az öregeknél természetes folyamat, ám a hatvan éven felüliek körülbelül egyötödénél ez kifejezetten drámai mértéket ölt. Az ő tesztoszteronszintjük az átlagosnak a felét sem éri el. Őket okvetlenül úgynevezett szubsztitúciós kezelésben, tehát férfihormon-pótlásban kell részesíteni, amelyet a csontritkulás kivédésre kalciumkészítménnyel kombinálnak. A professzor figyelemre méltónak tartja az angliai eredményeket, és utalt arra, hogy minden sport fokozza a szervezet anyagcsere-folyamatait, így a hormonháztartást is.

Végezetül még egy gondolat: irigylem a briteket. Akik könnyedén toboroztak többtucatnyi önkéntest ehhez a kísérlethez a helyi sportklubok tagságából. Vajon hány, napi 10 kilométert lefutó 55-65 éves bejegyzett atlétát találnának Magyarországon?

| sport, professzor, szex, idős kor
2002-07-10 16:12:46
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop