A homofób közösségben élés megrövidítheti a homoszexuális emberek életét

Rövidebb lehet az élettartama a melegeknek, leszbikusoknak és biszexuálisoknak azokban a közösségekben, amelyek kevésbé tolerálják az azonos neműek közötti szexuális kapcsolatot - derült ki egy új tanulmányból.

"Nagy a melegekkel szembeni előítélet és az elhalálozás közötti kapcsolat. Ez a vizsgálat azt mutatja, hogy az előítéletek csökkentése javíthatja a szexuális kisebbségek tagjainak várható élettartamát az Egyesült Államokban" - húzta alá a New York-i Columbia Egyetem Mailman Közegészségügyi tanszékén dolgozó Mark Hatzenbuehler, a Social Science and Medicine című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője.

A kutatók az amerikai társadalom értékítéletének változását 1972 óta nyomon követő General Social Survey (általános társadalmi felmérés) adatait használták fel a maga nemében első ilyen tanulmányukban. A felmérésben a részt vevő amerikai felnőtteket saját szociális attitűdjeikről, többek között a homoszexualitásra vonatkozó előítéleteikről, valamint szexuális partnereik neméről is megkérdezik.

Hatzenbuehler és csapata azokra a résztvevőkre koncentrált, akiket 1988 és 2002 között kérdeztek meg és az általuk adott válaszokat összevetették a nemzeti halálozási adatokkal, hogy megnézzék, közülük hányan hunytak el 2008-ig bezárólag és van-e valami különbség a halálozási arányokban aszerint, hogy az egyes emberek mennyire homofób közösségekben éltek.

A kutatók mintegy 21 ezer ember adatait elemezték. Közülük nagyjából 4 százaléknak volt kapcsolata azonos nemű partnerrel. A vizsgált időszak végére a kevésbé megbélyegző közösségekben élő leszbikusok, homoszexuálisok és biszexuálisok nagyjából 92 százaléka még életben volt, míg az előítéletektől túlfűtött közösségekben élőknél ez az arány nagyjából 78 százalékon állt.

A kutatók szerint az erősen megbélyegző közösségekben nagyjából 12 évvel rövidült meg az érintettek várható élettartama, amiért a jelek szerint szívbetegség, öngyilkosság, gyilkosság és erőszak volt a felelős. A szakemberek szerint az egyik lehetséges magyarázat, hogy a diszkrimináció, az előítéletek és a marginalizáltság tapasztalása stresszt okoz, ami közvetett módja lehet annak, ahogy a megbélyegzés hozzájárul a korai halálhoz.

A HIV-fertőzés, az AIDS és az olyan szokások, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás a jelek szerint nem voltak összefüggésben a megrövidült élettartammal. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a kizárólag heteroszexuális kapcsolatban élő emberek is hajlamosak voltak korábban meghalni, ha erősen homofób közösségben éltek.

Az American Journal of Public Health című folyóiratban közölt másik tanulmányukban Hatzenbuehler és kollégái kimutatták, hogy a homofób előítéletekkel teli heteroszexuális emberek nagyjából három évvel előbb haltak meg, mint a kevésbé erős ellenérzésekkel bíró társaik. A Pittsburghi Egyetem Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek (LMBT) egészségét vizsgáló kutatóközpontjának igazgatója, Ron Stall szerint mindez megerősíti, hogy az előítéletesség rosszat tesz az egészségnek.
| homoszexualitás, homofób közösség, stressz
2014-02-27 21:25:48


Házasság - gondok és megoldások

Szinte minden pár kapcsolatában előfordul kisebb-nagyobb, illetve rövidebb-hosszabb ideig tartó feszültség. Az alábbiakban öt olyan kiváltó okot mutatunk be, amelyek pr...


A szex az egészségnek (is) jót tesz

A szex már régen nem tabu téma, de viszonylag keveset foglalkoznak azzal, hogy milyen jót tesz az egészségnek.


Fogamzásgátlás és a férfiak

A férfiak egyharmadát nem érdekli, melyik fogamzásgátló módszer okoz kellemetlenséget a nőknek, az óvszer használatát viszont tízből nyolcan kényelmetlennek, sőt v...


A sok női hormon vezet hűtlenséghez

Gyakrabban nyitnak az alkalmi kapcsolatok és kalandok felé azok a nők, akiknél magasabb az ösztradiol nevű női nemi hormon szintje. Amerikai kutatók eredményei tovább er...


A nő illata

Termékeny napjaikon a nők sok férfi számára különösen kellemes illatot árasztanak. Néhányan azonban kiváltképp vonzóak a női nemi hormonoknak köszönhetően –a Be...