Jó dolog a házasság

A Pittsburgh-i Carnegie Mellon Egyetem kutatói bizonyították, hogy a házasságnak jó hatása van az egészségre. Eredményeiket a Psychoneuroendocrinology című folyóiratban közölték.

házasság, egészség, stresszhormon, stressz | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A házas emberek stresszhormon szintje alacsonyabb, mint egyedülálló, elvált vagy özvegy társaiké - állítják

Az eredmények alátámasztják azt az elméletet, hogy a nem házas embereket több pszichológiai stressz éri, mint a házasságban élőket.

A tartós stresszben megemelkedik a kortizon szint, ami megakadályozhatja az immunrendszert, hogy védekezzen a gyulladás ellen (amely számos betegség kialakulásáért és előrehaladásáért felelős).

A kutatók három, nem egymást követő napon nyálmintákat vettek 572 egészséges, 21-55 éves kor közötti felnőttől. Az alanyoktól naponta többször is vettek mintát, és vizsgálták a kortizon szintet. Megállapították, hogy a házasoknak a vizsgálat mindhárom napján alacsonyabb volt a kortizon szintjük, mint a nem házasoknak.

Megvizsgálták a résztvevők napi kortizon szint ingadozását is. Ez általában ébredéskor a legmagasabb és napközben folyamatosan csökken A házasoknak gyorsabban csökkent a kortizon szintjük, ami alacsonyabb szív-érrendszeri kockázattal, illetve rákbetegek hosszabb túlélési idejével függ össze.

| házasság, egészség, stresszhormon, stressz
2017-02-19 21:56:25


data-full-width-responsive="true">