Boldog párok titka

Vannak, akik boldog párkapcsolatban, házasságban élnek, mások pedig nem. Sajnos az utóbbiak vannak többségben. Éppen ezért sokakat érdekel a titok: megakadályozhatjuke, és ha igen, hogyan, hogy el ne múljon a nagy szerelem? A viselkedéskutatók - miközben házastársakat kérdeztek meg erről a kérdésről - arra az eredményre jutottak, hogy bizonyos magatartásformák minden boldog párra jellemzőek. Ezeket most megosztjuk Önökkel! Reméljük, még nem későn...

házasság, szerelem | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Perger, A.
Bármelyikünk tapasztalhatta már, hogy egyes párok mintha egy életre előfizettek volna a szerelemre. Még 50 évi házasság után is kéz a kézben ülnek a kanapén, és szerelmes pillantásokkal néznek egymásra. "Szivecském, emlékszel, amikor...?" A házasság elején a férfi és a nő is egyet akarnak: azt, hogy a szerelem örökké tartson. Az akarat azonban önmagában nem elegendő! A válások nagy száma ezt egyértelműen bizonyítja. A házasságok egyharmada - nagyvárosokban a fele - tönkremegy. A párkapcsolatokra nincs garancia!

KANCELLÁRI STRATÉGIA

Ennek ellenére is léteznek örökre együtt maradó, boldog párok. Véletlen lenne csupán, ha egy házasság jól működik? Egyszerűen csak jól passzol egymáshoz a két ember, vagy lehet, hogy a boldog pároknak van egy különleges titkuk? Otto von Bismarck birodalmi kancellár ismerte a boldog házasság stratégiáját. Így írt róla: "A házasságban az a lényeg, hogy az erők egyensúlyban legyenek. Mindenkinek szüksége van hatalmi területre. Mindkét embernek bele kell adnia az erejét, hogy nyugodt lelkiismerettel profitálhasson a másikéból." Nem hangzik túl érzelmesen. Mivel azonban Bismarck Johanna von Puttkamerrel kötött házassága ugyanúgy kivívta a kortársak csodálatát, mint a politikája, valami biztosan van benne.

Természetesen a pszichológusokat is foglalkoztatja a boldog házasság titka. Judith S. Wallerstein, neves amerikai viselkedéskutató egy vizsgálat során 50 olyan kaliforniai házaspárt kérdezett meg kapcsolatukról, akik legalább kilenc éve házasok, közös gyermekeik is vannak, és házasságukat "jó"nak minősítették. Két évvel később újabb interjúk következtek, ugyanazokkal a párokkal.

Az eredmény megdöbbentette a pszichológusnőt: várakozásaival ellentétben a boldog házasságban élő nőkre és férfiakra egyáltalán nem az volt jellemző, hogy stabil családi viszonyok között nőttek volna fel. A száz ember közül csak ötnek jelentett példaképet szülei házassága. Emellett érdekes megfigyelés volt, hogy a nők javarésze máshogyan szeretett volna élni, mint az édesanyja.

A pszichológusnő kutatási eredményeit a következőképpen összegezte: a jó házasság alapja kilenc olyan mindennapos kihívás megoldásán nyugszik, amellyel a nőnek és a férfinak együttesen kell megbirkóznia.

Vegyük sorra őket:

A boldog párok... ...örökre megőrzik az első időszak szerelmének emlékét

"Az a képesség, hogy a kapcsolat első benyomásait megőrizzük szívünkben, az életre szóló szerelem feltétele" - állítja Judith S. Wallerstein. A vizsgálatban részt vevő párok közül sokan lelkesen mesélték, hogyan találkoztak először partnerükkel. A házasság művészete abban rejlik, hogy megtartjuk emlékezetünkben a kapcsolatunk kezdetéből származó idealizált képeket, ugyanakkor reálisan látjuk a jelent.

A boldog párok... ...élete a házassággal újrakezdődik

Amikor John Lennon feleségül vette Yoko Onot, feladta miatta a Beatlest. Senki sem akarta megérteni, ő azonban megmagyarázta: "A Beatles sokáig olyan volt, mint egy jól működő házasság. Mindenki hozzáadott valamit. Egyensúlyban voltunk. Azonban ez egy kicsit felborult. Amióta Yokoval vagyok, újra megtaláltam ezt az egyensúlyt." Minden házasságban az az első feladat, hogy lelkileg elszakadjunk az addigi családunktól, és létrehozzunk egy új kötődést partnerünkkel. Ahhoz, hogy jó legyen a házasságunk, önálló véleményünknek kell lennie, és hagyatkoznunk kell saját ítélőés döntéshozó képességünkre! A gyermekből házastárssá válás csak akkor lehetséges, ha újragondoljuk a szüleinkkel való viszonyunkat és a velük való konfliktusainkat.

A boldog párok... ...készek kompromisszumot kötni

Ha egy férfi mondjuk kutyát és kertes házat szeretne, felesége viszont inkább a városban szeretne élni, adott a konfliktus. Ezt csak úgy lehet feloldani, ha a felek lassan megpróbálják összhangba hozni a terveiket. Például egyelőre a városban maradnak, de ha gyermekeik születnek, vidékre költöznek. Ezzel a kompromisszummal a pár leteheti egy tartósan boldog partnerkapcsolat alapját. A mi és az én közötti egyensúly megteremtésében - vagyis abban, hogy a házastársak összeegyeztetik jövőre vonatkozó terveiket, és mindkettőjüket kielégítő kompromisszumos megoldást választanak - áll az új egység, a házasság egysége! Az énközpontú gondolkodást a házasságban a Minek kell felváltania. Ugyanakkor ennek a Minek magába kell foglalnia a partnerek bizonyos fokú függetlenségét is!

A boldog párok... ...nem hanyagolják el egymást akkor sem, ha gyermekeik lesznek

"Emlékszem, teljesen magamom kívül voltam a boldogságtól, amikor először tartottam kezemben a gyermekemet" - meséli egy boldog házasságban élő férfi. A tanulmányban részt vevő párok életében a gyermek( ek) születése csúcspontot jelentett. Mindannyian elmondták azt is, hogy a gyermekek nélkül egyszerűbb lett volna az életük, de megérte. "A gyermekek összekötnek bennünket, szeretjük őket, de egymást sem hanyagoljuk el." - magyarázta egy feleség. Tehát a boldog párok képesek időnként kilépni szülőszerepükből, és ehelyett a szerető társ szerepét előtérbe állítani.

A boldog párok... ...megtanulják kezelni a válsághelyzeteket

A közismert Oscardíjas színész, Mel Gibson egy időben sokat ivott. Felesége, akivel 17 év házasság kötötte össze, egy idő után azt követelte tőle, hogy menjen elvonókúrára, különben elhagyja a gyerekekkel együtt. Azóta a férfi egy kortyot sem iszik - felesége pedig kitart mellette. Mel Gibsont és Robynt Hollywoodon kívül is mintapárnak tartják. Azaz a boldog házasságokban is vannak konfliktusok, de a partnerek képesek elhárítani a fenyegető veszélyeket.

A boldog párok... ...a konfliktusmegoldásra is fordítanak időt

Ha nem tisztázzuk a konfliktusokat, fennáll annak a veszélye, hogy a kapcsolat a mindennapok megfeszített ritmusában elsekélyesedik. A házasságok gyakori vitás pontja a függetlenség, a pénz, és a munka. De mi az, ami a jó házasságokat a rosszaktól megkülönbözteti? Az, hogy a párok bizonyos szabályokat állítanak fel a konfliktusok kezelésére: például soha nem fekszenek le úgy, hogy haragban lennének egymással.

A boldog párok... ...tudják, hogy a szex és a szerelem összetartoznak

A szex fontosabb, mint ahogyan azt egyesek gondolják. A jó házasságban a szex és a szerelem elválaszthatatlanul összekapcsolódnak - még akkor is, ha a párkapcsolat már régen nem számít újdonságnak. A boldog párok között szinte mindegyikkel előfordult, hogy harcolniuk kellett azért, hogy megmaradjon kapcsolatuk bensőségessége. Ez nem volt könnyű, de elhatározásuk és ragaszkodásuk segített ebben.

A boldog párok... ...soha nem unják meg egymást

Uschi Glas színésznő és férje, Bernd Tewaag 24 éve élnek együtt, és 15 éve házasok. Há zasságuk titka? "A tisztelet. És az, hogy szabad teret engedünk egymásnak" - mondja Uschi. Az ő munkájához sok szabadságra van szüksége. Férje így gyakran tölti szabadidejét a barátaival, még nyaralni is elmegy velük. Az unalmat ez a pár nem ismeri. A boldog kapcsolatban élő férfiak és nők gyakran a családjukon kívül is tevékenykednek. Szakmájukban nagyon aktívak, ugyanakkor közös érdeklődési területük is van.

A boldog párok... ...meghitt kapcsolatban élnek

A sikeres amerikai színész, Dustin Hoffman feleségével, Lisával 18 éve házasodott össze. Így beszél róla: "Mindennap egy kicsit jobban szeretem Lisát. Gyengédsége és megértő szavai erőt adnak nekem az élethez és a munkámhoz." A vigasztalás és a bátorítás a jó házasság egyik feltétele.

A felsorolt kilenc pont közül egyik megvalósítása sem könnyű. Ugyanakkor, ha a párok nem tekintik házasságukat befejezett műremeknek, s még nyugalmi állapotban sem veszik természetesnek a házastársi boldogságot, jó esélyük van arra, hogy hosszútávon is harmóniában éljenek. A recept: csak az vezethet a boldogsághoz, ha készen állunk kapcsolatunkat állandóan újragondolni és a megváltozott körülményekhez igazítani!

"A hirtelen támadt szerelem, amely házasságot indít, igazgyöngy, gyémánt, drágakő, melyet a legnagyobb művész csiszolt, kincs, amelyet a szív legmélyén kell elrejteni." (Balzac)

A HÁZASPÁROK TOVÁBB ÉLNEK...

A michigani egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a házasság az egészségnek is jót tesz:

  • a házasságban élők jobban fel tudják dolgozni a stresszt, mint az egyedülállók és a vadházasságban élők,
  • a házasokat ritkábban éri szívinfarktus, és magasabb életkort érnek meg,
  • a házasoknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, és jobban működik az immunrendszerük,
  • a házasságban a partnerek tovább maradnak szellemileg frissek.

Ezek az eredmények a következőképpen magyarázhatóak. A házasság a biztonság érzését adja a partnereknek, így a stressz kevésbé viseli meg őket. Gondjaikat van kivel megosztaniuk, és ez nemcsak lelkileg teszi stabilabbá őket, de a betegségektől is megóvja. Szellemi frissességről pedig a házastárssal való eszmecsere gondoskodik!

| házasság, szerelem
2002-07-25 11:48:29
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop