A stresszhormon-szint megbízhatóan megjósolja a válást

COLUMUS, USA - A The Ohio State University Medical Center kutatói 10 éven át követtek 90 párt, és megállapították, hogy a stresszhormonok megnövekedett szintje megbízhatóan előre jelezte a válást.

stressz, hormon, adrenalin, kortizol | The New York Times Health News Service   Medincorp | Lamb, K.

Az eredmények meglepték a kutatókat az irodalom fényében, amely azt írja, hogy az olyan tudatos cselekedetek, mint a negatív vagy agresszív viselkedés a válás legjobb előrejelzője.

Az adatokból kiderült, hogy a konfliktusok idején a nőknél sokkal magasabb az adrenalin és a többi stresszhormon szintje, mint a férfiaknál, mondja Kiecolt-Glaser. - "Ezek a magas stresszhormon-szintek nem múlnak el" - még a napi rutin vagy az alvás során sem. A többi mért hormon a norepinefrin, az ACTH és a kortizon voltak.

A kutatók tudatosan választottak olyan párokat, akik "nagyon boldogak voltak együtt", sem kockázatos magatartásformákat, sem pszichiátriai diagnózisokat nem mutattak. 10 év alatt a válási arányszám 19 százalék volt, ami az országos statisztikai érték fele.

Fiatal házas korukban a később elvált párok, ha megkérdezték őket, ugyanolyannak ítélték a boldogságukat, mint a többiek.

"Azt mondták, hogy nagyon boldogok, de a hormonjaik elárulták, hogy voltak, akik nagyon rosszul érezték magukat" - mondja Kiecolt-Glaser.

A magas hormonszintet mutató nőkre más szituációkban nem volt jellemző a stresszhormon.

"Ez a dolog, a legjobb tudomásunk szerint nem genetikus. Ez egyszerűen a házastárs jelenlétére adott reakció."

Megjelent: Cox News Service

| stressz, hormon, adrenalin, kortizol
2002-07-31 18:06:41


Házasság - gondok és megoldások

Szinte minden pár kapcsolatában előfordul kisebb-nagyobb, illetve rövidebb-hosszabb ideig tartó feszültség. Az alábbiakban öt olyan kiváltó okot mutatunk be, amelyek pr...


A szex az egészségnek (is) jót tesz

A szex már régen nem tabu téma, de viszonylag keveset foglalkoznak azzal, hogy milyen jót tesz az egészségnek.


Fogamzásgátlás és a férfiak

A férfiak egyharmadát nem érdekli, melyik fogamzásgátló módszer okoz kellemetlenséget a nőknek, az óvszer használatát viszont tízből nyolcan kényelmetlennek, sőt v...


A sok női hormon vezet hűtlenséghez

Gyakrabban nyitnak az alkalmi kapcsolatok és kalandok felé azok a nők, akiknél magasabb az ösztradiol nevű női nemi hormon szintje. Amerikai kutatók eredményei tovább er...


A nő illata

Termékeny napjaikon a nők sok férfi számára különösen kellemes illatot árasztanak. Néhányan azonban kiváltképp vonzóak a női nemi hormonoknak köszönhetően –a Be...


hirdetés