A stresszhormon-szint megbízhatóan megjósolja a válást

COLUMUS, USA - A The Ohio State University Medical Center kutatói 10 éven át követtek 90 párt, és megállapították, hogy a stresszhormonok megnövekedett szintje megbízhatóan előre jelezte a válást.

stressz, hormon, adrenalin, kortizol | The New York Times Health News Service   Medincorp | Lamb, K.

Az eredmények meglepték a kutatókat az irodalom fényében, amely azt írja, hogy az olyan tudatos cselekedetek, mint a negatív vagy agresszív viselkedés a válás legjobb előrejelzője.

Az adatokból kiderült, hogy a konfliktusok idején a nőknél sokkal magasabb az adrenalin és a többi stresszhormon szintje, mint a férfiaknál, mondja Kiecolt-Glaser. - "Ezek a magas stresszhormon-szintek nem múlnak el" - még a napi rutin vagy az alvás során sem. A többi mért hormon a norepinefrin, az ACTH és a kortizon voltak.

A kutatók tudatosan választottak olyan párokat, akik "nagyon boldogak voltak együtt", sem kockázatos magatartásformákat, sem pszichiátriai diagnózisokat nem mutattak. 10 év alatt a válási arányszám 19 százalék volt, ami az országos statisztikai érték fele.

Fiatal házas korukban a később elvált párok, ha megkérdezték őket, ugyanolyannak ítélték a boldogságukat, mint a többiek.

"Azt mondták, hogy nagyon boldogok, de a hormonjaik elárulták, hogy voltak, akik nagyon rosszul érezték magukat" - mondja Kiecolt-Glaser.

A magas hormonszintet mutató nőkre más szituációkban nem volt jellemző a stresszhormon.

"Ez a dolog, a legjobb tudomásunk szerint nem genetikus. Ez egyszerűen a házastárs jelenlétére adott reakció."

Megjelent: Cox News Service

| stressz, hormon, adrenalin, kortizol
2002-07-31 18:06:41


data-full-width-responsive="true">