Hogyan vészeljük át az ünnepeket?

Túl sok a tennivaló, de túl kevés az idő. Túl sok az ajándékot kereső vásárló, de sokaknak túl kevés a pénzük. Túl sok az étel-ital, és túl kevés a mozgás. És ami gyakran a legfontosabb lenne, túl kevés az együttérzés azokkal, akik egyedül élnek vagy elveszítették szeretteiket.

stressz, család, alkohol, depresszió | The New York Times Health News Service   Medincorp | Foreman, J.

Ha úgy érzi, Önt is zavarják ezek a tények, nyugodjon meg. Egyrészt úgyis hamar vége a ünnepeknek. Másrészt sok módja van - a látványosabbaktól a meditatívabb módszerekig -annak, hogy átvészeljük az évvégével együtt járó gondokat, és hogy igazán jól érezzük magunkat a szünidőben.

ELVÁRÁSOK

"A stressz legfőbb oka ilyenkor az, hogy mindenki elvárja magától és másoktól is, hogy a karácsonytól szilveszterig feltétlenül boldog, vidám és szórakoztató legyen," mondta Alice Domar, a bostoni Beth Israel Deaconess Kórházban működő Mind/Body Center for Women's Health pszichológusa. "Benne él a köztudatban, hogy ilyenkor mindenkinek jól kell éreznie magát. A gondot az jelenti, hogy ezt nehezen tudjunk összeegyeztetni a szomorúsággal vagy magánnyal," tette hozzá Edmund Neuhaus, a belmonti McLean Kórház pszichológusa. A megoldás az lenne, ha idejében felkészülünk arra, hogy nem biztos, hogy azt kapjunk - vagy adjuk - ajándékba, amit a legjobban szeretnénk, hogy az ünnepi vacsorák és ebédek sem mindig sikerülnek tökéletesen, és hogy a vendégek is késhetnek.

CSALÁD

Az ünnepi időszakban az egyik legjobb dolog, hogy együtt lehetünk szeretteinkkel és barátainkkal. Persze ugyanez állhat a stressz hátterében is. "Nem számít, hány évesek vagyunk, mindig valakinek a fia-lánya vagy apja-anya maradunk," mondta Neuhaus. "Egy családban a legkisebb fiú lehet akár 40 éves is, ilyenkor mégis úgy kezelik, mint 5-10 éves korában. Ezt nem mindig könnyű elviselni." Ezt úgy tudjuk megelőzni, hogy felkészülünk rá, és a lehető legjobban megpróbáljuk elviselni. És ha valami miatt úgy érezzük, hogy a szülőkhöz hazalátogatni nem túl izgalmas, ne feledjük, nem feltétlenül kell elmennünk, ha igazán nem akarunk, bármekkora is legyen a feszültség.

"Tervezzük meg előre, hogy mi lesz a napi program, és akkor az esetleges feszültségek a minimálisra csökkenthetők," - ezt ajánlja dr. Andrew W. Brotman, a Beth Israel Deaconess vezető pszichológua. "Sokkal könnyebb egy pár órát ott tölteni, mint pár napot."

CSALÁDI PROBLÉMÁK

A szünidő alatt "azok a nők, akik otthon rabok, elviselhetetlen stresszben élnek, mert úgy érzik, egyedül az ő feladatuk, hogy egyben tartsák a családot," fogalmazott Jane Oldfield, a New England Kórház erőszak-megelőző programjának igazgatója. "Sokan hiába reménykednek ilyenkor, hogy a dolgok jobbra fordulnak, vagy hogy a gyerekek kedvéért újra béke lesz a családban." Ez nagyon veszélyes lehet, tette hozzá Oldfield, aki tapasztalatai alapján állítja, az ünnepek alatt a családon belüli erőszakos cselekedetek száma megnő.

ALKOHOL

Az erőszakhoz hasonlóan az alkohol is komoly gondot jelenthet az ünnepek alatt. Az alkoholisták és azok is, akik csak társaságban isznak sokat, úgy érzik, most tényleg nyugodtan a pohár fenekére lehet nézni. Az ebben az időszakban gyakori szorongás és egyedüllét is arra indíthat sokakat, hogy alkohollal próbálják orvosolni problémáikat.

SZERETTEINK, AKIK NINCSENEK ITT

Egyesek megterítenek azoknak a rokonoknak is, akik már nincsenek közöttük. Ez néhány családnál használ, de a többség általában nem ezt a megoldást választja. Jobb, ha megpróbáljuk megemészteni a veszteséget, esetleg kimegyünk a temetőbe, és felidézzük az elhunyt családtag emlékét azokkal, akik ismerték őt. De ezután lépjünk tovább. A gyermekek különösen érzékenyek a karácsonyi időszakban nemrég elveszített rokonaik emléke iránt, így ők különleges gondoskodást és figyelmet igényelnek. Ugyanakkor próbáljuk elmagyarázni, hogy "még a Jézuska sem tudja visszaadni" az elveszített családtagot. A láthatatlan veszteségeket, ha lehet, még nehezebb elviselni. Meddő anyák számára érzelmileg kisegítő megoldás lehet, ha karácsonyi ingyenkonyhán dolgoznak vagy más szociális programban vesznek részt.

EGYEDÜLLÉT ÉS DEPRESSZIÓ

A gyertyák, csillagszórók és a karácsonyi dalok ellenére sokan egyedül érzik magukat az ünnepek alatt, függetlenül attól, hogy valójában egyedül vannak-e, vagy társaságban. "Nem lehet boldog mindenki egyszerre," mondta dr. Brotman. "Nincs abban semmi rendellenes, ha valaki fáradtabb, csüggedtebb, és nem osztja a többiek újévi optimizmusát."

NAGY ZABÁLÁS

Legjobb, ha úgy próbálunk megbirkózni az túlzó, gyakran egészségtelen ünnepi vacsorák kísértésével, ha diétás kólával vagy gyömbérrel kezdünk, állítja Johanna Dwyer, a New England táplálkozástudományi központjának vezetője. Ez javítja a hangulatot, és helyettesítheti az alkoholos aperitíveket. Hasonló hatás az ételeknél egy főtt tojással érhető el. Igyekezzünk a lehető legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani a gazdag fogások mellé. Az ünnepi asztal gyakran bővelkedik különleges fogásokban, ezekből is kóstoljunk, de a kulcsszó a mértékletesség legyen. Emésztési bántalmak esetén, ha másnál töltjük az ünnepeket, szóljunk előre a házigazdának, de ügyeljünk arra, hogy ez ne váljék központi témává.

TÖRŐDJÜNK MAGUNKKAL

Ne nevessünk ezen. Alice Domar szerint még akkor is fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, amikor az idő javarészét másokkal töltjük. "Foglalkozzunk legalább egy félórát saját magunkkal," fogalmazott a pszichológusnő. Ez lehet egy forró frissítő fürdő, egy film, egy kis relaxálás, de ami a legjobb: némi séta vagy más mozgás. A testmozgás a legjobb szorongás és depresszió elleni "készítmény", tette hozzá, ráadásul teljesen ingyen van.

Megjelent: The Boston Globe

| stressz, család, alkohol, depresszió
2002-07-31 19:17:07

Web Design & Development Prowebshop