Rejtelmek: limbikus szerelem

A limbikus rendszer (a limbus szó "peremet" jelent) agyunk egyik legkevésbé ismert területe, mely több, egymással összeköttetésben álló agyi struktúrát foglal magába.

"Meghasad a szíve érte" vagy "szerelemtől ég a szíve" régi népi kifejezések. Az emberek évszázadokon át a szívet tartották az érzések és érzelmek központjának. Valóban, gyorsabban verhet a szívünk, ha megpillantjuk kedvesünket, melegség tölti el a szívünket egy-egy karácsony estén, de a látszat ellenére a titok nyitja az agyunkban van.

A limbikus rendszer befolyásolja érzelmeinket, magatartásunkat és személyiségünket. A félelem, szorongás és aggódás természetes emberi érzelmek ­ szintén ezen az agyterületen találhatók, ezért a limbikus rendszer működési zavarai komoly pszichés problémákhoz vezethetnek. Ilyen például a pánikbetegség, amikor a beteg minden ok nélkül izzadni kezd, szíve erősen ver és infarktusra vagy gutaütésre jellemző tünetei vannak (verejtékezés, remegés, mellkasi szorítás, légszomj). Ez az állapot kb. 30 percig tart, miközben a beteg rettenetes félelmet érez. Ha a betegség elhatalmasodik az illetőn, annyira fél az újabb rohamtól, hogy otthonát, gyakran szobáját sem hajlandó többé elhagyni (agorafóbia).

Az agresszív viselkedés és harag, valamint a támadás ősi ösztönei és a "hidegfejűség", az önkontroll közti egyensúlyt úgy tűnik, szintén a limbikus rendszer találja meg. A rendszer egyik központi magja az amygdala. Az olyan emberek, akiknek baleset vagy veleszületett fejlődési rendellenesség folytán nincs amygdalájuk, időnként limbikus eredetű dührohamtól szenvednek. Egy jelentéktelen dolog miatt elkezdenek bántalmazni valakit vagy valamit, szitkozódnak, majd mély álomba merülnek, és rendszerint ébredéskor ebből semmire sem emlékeznek.

A rendszer tagja a hipokampusz, amely a memóriáért és a tanulási folyamatért felelős. Ha valakinek ezen agyterülete megsérül, amnéziás lesz: kitörlődhet egész addigi élete, nem ismeri meg családtagjait, barátait, akikkel egész életében körül volt véve. Vannak olyan esetek is, amikor a beteg ember nem emlékszik szinte semmire, amit néhány másodperce csinált (elveszti a rövidtávú emlékezetét). Ez leggyakrabban a herpes simplex vírus okozta fertőzés szövődménye, mert a vírus az erre igen érzékeny agyterületet is megtámadja. Sajnos jelenleg az amnéziára nincs hatásos gyógymód, bár néha spontán gyógyulás előfordul. Ezek a betegek speciális intézetek segítségére szorulnak, apró taktikákat tanulnak arra, hogyan éljék túl a mindennapokat.

Egyes kutatók e rendszer létezésében látják a szerelem magyarázatát, bár pontosan senki sem tudja, mi történik ilyenkor agyunkban. Ez az agyterület azonban valószínűleg érzelmeink forrása, kapcsolódik mind a testi működések szabályozásához (szívverés, légzés gyakorisága), mind pedig a felső agyi központokhoz. A limbikus rendszer összeköttetésben áll hormonrendszerünkkel, és így esetlegesen a szexuális vonzódást is befolyásolhatja. Emellett agyunk ezen részei összeköttetésben állnak a szaglóközpontokkal is. Az állatok esetében már bizonyított tény, hogy a nőstények feromonokat, különleges illatmolekulákat bocsátanak ki, amikor párt keresnek maguknak. Ezeknek az illatmolekuláknak a segítségével vonzzák magukhoz a hímeket, akikből azután válogathatnak. Az emberek esetében még nem sikerült egyetlen ilyen molekulát sem felfedezni (ez minden parfümgyár nagy álma), de a szaglórendszerrel való összeköttetés okán meglehet, valamiféle tudattalan módon szaglásunk is befolyásolja párválasztásunkat. Bármi is álljon érzelmeink biológiai hátterében, nem az a fontos, hogy miért, hanem hogy hogyan szeretünk.

| limbikus rendszer, agy, szorongás, magatartás, aggódás, személyiség, agyterület
2002-08-02 16:03:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop