Veszekedés - erotikus gyújtószikra?

A vita ösztönöz, fölhevít, valódi tüzet is gyújthat. Másrészről el is veheti a szextől a kedvünket. Kérdés, hogy meddig lehet feszíteni a húrt, hogy még ne pattanjon el?

szex | Ideál - Reforméletmód magazin 2002 ;14(11):53-53   Celsus Kft.

"Heves vitákat követően gyakran fordul elő, hogy mindketten szinte hihetetlen szexuális vágyat érzünk" - meséli Mónika. Hogy lehet ez? Az agresszivitás és a szexualitás ösztönéletünkben közös gyökerűek. A szoros fizikai közelség, a szinte testvéri bizalom egymás iránt, a feszültségmentes, békés hangulat viszont leblokkolja azt az energiát, mely a szexuális együttléthez adja a gyújtószikrát.

ÖSZTÖNZŐERŐK

A harmonikus, baráti kapcsolatban a partnerek egyre jobban kezdenek hasonlítani egymásra. Ilyenkor hiányzik a csábítással kapcsolatos ösztönzőerő. Ellenben a vita - ha nem romboló jellegű - emelkedett izgalmi állapotot teremt, mely hangulatilag sokkal közelebb áll a szexhez, mint a "langyos" nyugalom.

A támadókedv és a szexuális kedv hasonlósága külső, fiziológiai jelekben is megmutatkozik:

  • a a szemek szikráznak
  • a a bőr vérkeringése felgyorsul
  • a és a nyálkahártya - az intim területeken is - több nedvességet választ ki. Ebben az állapotban a felek jobban feloldódnak szex közben. Nem tartják vissza magukat, indulataikat szabadjára engedik. A már felgyülemlett aktivitás ekkor átalakul. A dühből szexuális vágy lesz. Egy dühkitörés energiát szabadít fel, s ha ez a szex irányába talál kiutat - sebaj! -, annál izgalmasabb és hevesebb lesz az "öszszecsapás".

AZ ÁGYBAN KIBÉKÜLÜNK

"Gyakran hosszú és heves veszekedéseinket követően fáradtan zuhannék álomba, de a barátom az ágyban akarja megünnepelni a kibékülést. Mit tegyek?" - kérdi Nati.

Akár a legtöbb férfinél, a jó szex nála is annak a bizonyítéka, hogy a kapcsolat rendben van, szerelmével alapvetően egyetértenek. A férfiak általános meggyőződése, hogy a nemi szervek nem hazudnak. Magyarul ez anynyit jelent, hogy ha mindketten képesek együtt eljutni a gyönyör csúcsára, akkor szeretik is egymást. A kibékülésként folytatott szex egyfajta biztosíték, hogy nem csak fegyverszünet van, hanem minden nézeteltérés ellenére egymáshoz tartoznak, és kívánják egymást a partnerek. A nő számára ez persze nehezebb, mert a legtöbb nő lassabban melegszik fel, és lelkileg nehezebben vált át, nála hoszszabb idő szükséges ahhoz, hogy a dühös alaphangulattól megszabaduljon, és újra örömét lelje bármiben, legyen az akár a szex is.

SZERETKEZÉS KÖZBEN NINCS MUNKABEOSZTÁS

"Teljesen elmegy a kedvem a szextől, ha az ágyban is az a téma, hogy ki mosogat el, vagy ki viszi ki a szemetet." - panaszkodik Piroska. A pszichológus azt tanácsolta, legjobb, ha az ágyat hétköznapi témáktól mentes övezetté nyilvánítjuk.

Igaza van, ugyanis egyértelmű, hogy senki sem kerül attól erotikushangulatba, ha olyan földhözragadt témákról van szó, hogy "kinek mi a dolga" és "ki nem csinált már megint semmit". Ezek a kérdések hosszú időre el tudják venni két ember kedvét a szeretkezéstől. Még akkor is tilosak ezek a viták, ha egyiküknek tudat alatt is az az érzése, hogy partnere más szituációban kitérne a kellemetlen téma elől, de az ágyban nincs módja menekülni. Vannak párok, akiknél elfajul a veszekedés, és szörnyű jelzőket vágnak egymás fejéhez. Ilyenkor az ágyban is fagyos marad a hangulat még akkor is, ha látszólag már kibékültek egymással... Léteznek olyan szavak, melyeket súlyos vétek kimondani. Például: "impotens" vagy "frigid vagy". Ezek a szavak olyan mélyen sebzik a lelket, hogy nem egykönnyen merülnek a feledés homályába. A rossz érzés elharapódzik még akkor is, ha úgy tűnik, hogy az ügy már régen lezárult. A szavak képesek megölni a szexuális vágyat. S ha már egyszer ilyen mondatok kicsúsztak a szánkon, legalább meg kell próbálni kimutatni, mennyire szeretjük a másikat. S a legfontosabb: soha többet ne mondjunk ilyet!

KELL-E A SZEXRŐL VITÁZNI?

Sokan mindenféle, szexről folytatott vita elől kitérnek. Bármit, csak ezt a témát ne, inkább földhöz vágnak egy csészét, vagy pánikszerűen elhagyják a terepet. Az a véleményük, hogy a tettekkel többet el lehet érni. Szívesebben bújnak ágyba, hogy megtudják, mi izgatja fel partnerüket, és mi hagyja hidegen. Ki kell próbálni a játéknak ezt a változatát. A szexről folytatott viták és a szexpraktikák olykor bénítólan hatnak, és többet rontanak, mint használnak. Ezzel szemben az olyan erotikus beszélgetések, melyek közben két ember feltárja egymásnak legtitkosabb kívánságait, mindig izgatóak és élvezetesek. Végül, de nem utolsósorban: ha a házi perpatvar viharos szexszel végződik, sem nyertes, sem vesztes nincs - csak két győztes.

A "ZÖLD SZEMÛ SZÖRNY"

A féltékenység sokszor azt is jelenti, hogy a partnerek szünet nélkül veszekszenek. Bizonyos határig természetes a féltékenység, mely azt jelzi, hogy a másik nem biztos partnerében. Túlzott féltékenységről van szó viszont, ha például egy nő ránéz egy férfira, és társa már attól is kiborul, vagy ok nélkül, szüntelenül gyanakszik. Ezzel mindkettőjük életét tartósan pokollá teheti. Feltétlenül meg kell beszéljék, s ha ez nem hoz eredményt, tanácsos pszichológushoz fordulniuk!

"Ahelyett, hogy jól kiveszekednénk magunkat - panaszkodik Csilla - beáll köztünk a feszültségekkel teli csönd. És ez a feszültség az ágyban sem szűnik meg."

Nyilvánvaló, hogy egy mindent kisöprő vihar jótékonyabb hatású, mint az állandó feszültség. A rossz hangulat és a hallgatás bénítóan hat a szexre. Törjön ki végre az ördögi körforgásból, adjon hangot érzéseinek, és rángassa ki partnerét is a hallgatásból!

K. R.

| szex
2002-11-03 10:07:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop