Szexuális forradalom a virtuális térben?

Ki sem kell mozdulni a lakásból, kényelmes, olcsó – akár az autós gyorsétterem. A virtuális szexhez csak bekapcsolja az ember a számítógépet. Nem csoda hát, hogy a megkérdezett egyetemisták 87 százaléka él vele.

szex, chat, virtuális szex | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Kanada egyik legnagyobb online társkereső közösségének alapítója, Noah Gurza 2684 diákot kérdezett meg a szexről, a nemi életről, annak gyakorlásáról és a vágyairól. A várt 50 százalék helyett a döbbenetesen magas szám magát a kérdezőt is meglepte. – Ha jobban belegondolunk azonban – mondja Gurza – mindez a megkérdezett korcsoport szokásairól szól, a válaszadók általában 18-22 évesek. A legtöbbjük már ebben a világban nőtt fel, így számukra ez a természetes.

A virtuális térben szexet keresők számára egy sor technika áll rendelkezésre, az e-mail, az SMS, az internetes telefon csevegőprogramja, a webkamera, de még a régi jó telefon is. Az új generáció jól kiismeri magát a számítógépek és a technika világában, de mi van azokkal, akiktől ez a világ idegen? A régimódi kapcsolatok fölött eljárt volna az idő? Divatjamúlt lenne a meghittség, az őszinteség?

A virtuális szex 5 évvel ezelőtt szivárgott be a kultúrába, és manapság már nem csak a kiváltságos kevesek számára lehetőség. Remek alkalom azoknak, akik küllemük miatt esetleg nem annyira kívánatosak, vonzók – a megkülönböztetések nélküli piacon ugyanis ők is elkelnek.

Vannak esetek, amikor a virtuális szex segít legyőzni valakinek a gátlásait, és nyíltan beszélni olyasmiről, amiről eddig képtelen volt. Jó esetben ez a kapcsolatoknak a valós életbe való átkerülésével is járhat. Van azonban, amikor ez a módszer eltávolítja az illetőt a tényleges partnerétől, elősegítheti a titkolózást, a csalást. Sajnos, ez utóbbi a gyakoribb.

– Csakúgy, mint az emberi kommunikáció más formái, a szexuális kommunikáció is fejlődésen megy át – mondja Gurza. – Az emberek szabadon kommunikálnak szexuális vágyaikról, úgy, ahogy a valós időben nem.

– Sokan élnek az Internet adta lehetőségekkel szexuális téren is – mondja dr. Jenn Berman Los Angeles-i pszichológus. – Azoknál van a probléma, akik rendszeresen teszik, vagy, mivel menekülnek a meghittség elől, intim kapcsolataikat helyettesítik ily módon. Ha valaki nem tesz eleget egy vacsorameghívásnak, inkább leül a számítógépe elé, akkor kezdődik a baj. Ami az online megcsalást illeti, ez – hasonlóan a valós életben tapasztalthoz – akkor számít annak, ha a partner is úgy gondolja, vélik a szakemberek.

A virtuális szex kiváló örömforrás lehet, előfutára vagy kiegészítője az egészséges ember szexuális életének. Csak remélhető, hogy nem helyettesíti vagy befolyásolja negatív irányba a valós és érzéki szexuális gyakorlatot.

WebMD
| szex, chat, virtuális szex
2006-03-03 12:50:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop