Szexuális felmérés

A közhiedelemmel ellentétben – és gyermekeiknek talán meglepetést okozva – a középkorúak és az idősek is élvezik a szexet, olvasható egy tanulmányban.

szex, idős kor, idÅ‘s kor | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kutatók, köztük urológusok, pszichológusok, epidemiológusok és szexológusok 27 ezer 40-80 éves ember részvételével folytattak felmérést 29 országban. A fenti megállapítás jobbára Nyugat-Európában volt az a leginkább igaz, ott, tehát, ahol nagyobb az egyenlőség férfiak és nők között.

Edward Laumann szociológus professzor, a tanulmány szerzője szerint a 40-80 évesek „jelentős mértékben élnek nemi életet”. Clive Gingell urológus szerint meglepően magas a szexuálisan aktív idősek száma, a megkérdezettek 70-80 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, élt-e szexuális életet a megelőző 12 hónap folyamán.

A vizsgált országok többek közt Kína, Japán, Indonézia, Thaiföld, Dél-Afrika, Törökország, Egyiptom, Marokkó, Izrael, az Egyesült Államok és szinte valamennyi európai ország voltak. Jelentős eltéréseket találtak azonban a kutatók a nők és a férfiak kielégülési aránya között.

Algériát és Malajziát kivéve valamennyi országban a férfiak voltak jobban megelégedve a nemi életükkel. – A nők igen érzékenyek a kapcsolat minőségére, és ha valami nincs rendben, akkor nem mutatnak érdeklődést a szex iránt sem – tudhatjuk meg Laumann professzortól. Az elégedettség alacsonyabb szintjét az előjáték hiánya is befolyásolja. Ez különösen néhány ázsiai és közel-keleti országban problémás.

Az esetek 75 százalékában a férfiaknak mindig volt orgazmusa, a nőknél 26 százaléknak, bár a férfiak 45 százaléka hiszi azt, hogy partnere minden alkalommal elér a csúcsra.

Azokban az országokban, ahol a férfiak és nők között nagyobb az egyenlőség, elsősorban a nyugati államokban, a megkérdezettek 60-80 százaléka volt megelégedve a nemi életével. Az első helyet Ausztria foglalja el, ott a férfiak 80, míg a nők 63 százaléka rendkívül vagy nagyon elégedett, míg a második helyezett Spanyolországban ezek a számok 73 és 68 százalék.

BBC News
| szex, idős kor
2006-04-20 22:38:52
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop