Édes vágyak… - avagy minden második nőnek fontosabb a csokoládé, mint a szex?!

Sokakkal előfordul, hogy munka közben, a nagyobb étkezések között kedvük támad valamit enni: csokoládét, kekszet, hideg húst vagy pizzát. A vágy hirtelen jelentkezik, és kielégítést kíván. Nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert akkor egyre erősebb lesz...

csokoládé, szex, vágyak | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(2):11-13   Celsus Kft. | Váczi, G.
Megoldásként eszünk pár falatot. A vad éhség rögtön megszűnik, jól érezzük magunkat. Több az energiánk, ismét termelékenyen dolgozhatunk. Azt tettük, amit kellett, testünknek megadtuk, amire szüksége volt.

Némely kívánósságnak testi oka van, és ez azzal is összefügg, melyik nemhez tartozunk.

Testünk ily módon üzen nekünk, tudatja, hogy hibátlan működéséhez milyen anyagokra van szüksége.


Ha hallgatunk rá, csodálkozva nyugtázhatjuk, hogy:
- átvészeltünk egy érzelmi hullámot
- új energiára tettünk szert
- a táplálékkal feltankoltuk testünket
- idegeink megnyugodtak
- csökkennek/megszűnnek a PMS tünetei
- a változás korának átvészelése is egyszerűbbé válik.

Megalapozott vágy

Sajnos, kielégített étkezési vágyaink pozitív hatásait nem értékeljük eléggé. Sőt egyes könyvekben e jelenségről mint abnormális dologról írnak, holott erről szó sincs! Nőknél teljesen természetes, a női test velejárói, és okuk a női fiziológiában keresendő.

Ha valamire biológialig van szükségünk, mindent megteszünk, hogy megszerezzük magunknak. Aki este fáradt, lefekszik, aki fázik, meleg ruhába bújik. Ezért, ha úgy érzi, csokoládéra van szüksége - egyen pár falat csokoládét!

Egy napon talán majd így áll a könyvekben, lexikonokban: Női kívánósság: normális, biológiailag megalapozott vágy bizonyos élelmiszerekre, melyeket a női test egyensúlyának helyreállításához, energiával való feltöltéséhez igényel.

Megfelelő tápanyagok

Lehet, hogy azt gondolja: „Ez túl szép ahhoz, hogy igaz legyen”, és mégis így van! Tudományos kutatások bizonyítják a női kívánósság - nem csak a terhesekről beszélünk! - áldásos hatását. Bizonyos élelmiszerekre vágyódni természetes a női szervezet számára. Pont a kívánósság segít abban, hogy elegendő tápanyagot vegyünk fel, hogy egészségesen és kielégítően táplálkozzunk, hogy stabil vércukorszintünk egyenletesen ellásson energiával, és az agyunkban zajló kémiai folyamatok lelki egyensúlyunkat biztosítsuk.

A kívánósság tükrözi a női test biológiai szükségleteit.

Néha farkasétvágyunk van bizonyos dolgokra, mint például a magas C-vitamin-tartalmú narancs, máskor meg szénhidráttartalmú élelmiszerekre vágyunk, melyek a vércukorszintet emelik - mint a kenyér vagy az édesség. De gyakran áhítozunk zsír-, cukor- vagy keményítőtartalmú dolgok után, mert ezek az agyban zajló kémiai folyamatokat serkentik.

Az agyi folyamatok és a kívánósság

A közcímben szereplő jelenségek összefüggésének vizsgálata új terület a kutatás számára. Az eddigi eredmények szerint úgy tűnik, a kívánósság kielégítése révén olyan fontos anyagok termelődnek az agyban, melyek kiegyensúlyozottságot biztosítanak.

A szerotonin nyugtatólag hat, a kiegyensúlyozottság érzetét teremti meg.

Az endorfinok többek között zsír és csokoládé élvezetekor szabadulnak fel, és az agy öröm- és vitalitásközpontjait aktiválják.
Amit a test követel…

A női szervezet a magas kalóriatartalmú táplálékot részesít előnyben, hogy zsírpárnákat képezzen, megőrizze termékenységét, és egészségesen kihordjon egy gyermeket kilenc hónap alatt.

Ha alacsony a szint…

Ha az agysejtek szerotoninszintje alacsony, levertnek és ingerlékenynek érezzük magunkat. Keményítő - kenyér, tészta, burgonya - vagy cukortartalmú - bonbon, édes üdítő, gyümölcs vagy gyümölcslé - utáni vágyunk biológiailag tehát megalapozott, és a szerotoninszint emelését és a lelki egyensúly helyreállítását célozza meg. Így, ha engedünk a vágyainknak, ellazulunk, jobb lesz a közérzetünk és nagyobb a munkakedvünk.

Az endorfinok is hasonlóan hatnak. Alacsony endorfinszinttel fáradtnak és kilúgozottnak érezzük magunkat. Zsír vagy csokoládé utáni vágyunk biológiailag indokolt, mert mihelyt engedünk neki, feltöltődik az „érezd jól magad!”-tank, és életkedvünk fellobban.

Nagyon valószínű, hogy sokszor mindkét anyagból túl kevés van, és így egyidejűleg vágyunk cukorra és zsírra. Az eddigi kutatásokból az is kiderül, hogy a nők jóval gyakrabban vágynak cukor/zsír kombinációra, mint csak cukorra vagy csak zsírra. A csokoládéban pedig megtalálható e két tápanyag ideális kombinációja: 50% cukor, 50% zsír!

Miért pont a nők vannak biológiailag összehangolva étkezési vágyaikkal? Kívánósságuk a testi és lelki egyensúly biztosításán túl még alapvetőbb szükségletekre vonatkozik - a túlélés biztosítására.

Serkenti az agyat?

Az emberiség kialakulása során a női test úgy fejlődött, hogy az éhezést is túlélje. Ezért képes a férfiakénál nagyobb mennyiségű zsír tárolására, amit szükség esetén - ha nem is olyan szívesen - újra lead.

Manapság persze már nem édes bogyókra vagy zsíros húsra vágyunk, de édes és zsíros mégis kell: gumimacikák és zselés gyümölcsök, sütemény és keksz, cukorka, fagyi, chips, négercsók és csokoládé formájában.

A csokoládé zsíron és cukron kívül sok más, az agyműködést serkentő anyagot tartalmaz: feniletilamin akkor is keletkezik, ha szerelmesek leszünk - feltételezik a tudósok -; a teobromin, a koffeinhez hasonló anyag, mely az agyműködést serkenti, éberebbé tesz, fokozza a koncentrációt és a gondolkodási készséget; a magnézium a szerotonintermelésben játszik szerepet, és javítja a hangulatot.

Beszédes számok

Miért a csokoládé és miért a nők? Nincs olyan felmérés, mely bizonyítaná, hogy a nők gyakran kívánnának tofut vagy zsírszegény sajtot, és nincs olyan tudományos munka, mely a férfiak csokoládé, zselés cukorka iránti vágyát igazolná. Ugyanakkor a közvélemény-kutatás adatai szerint:
  • a nők 57%-a „kívánós”, és többségük csokoládéra vágyik
  • a megkérdezettek 50%-ának a csokoládé fontosabb, mint a szex!
  • a nők 22-szer gyakrabban vesznek magukhoz csokoládét, mint élénkítőszert
  • az emberek milliókat költenek csokoládéra, a legtöbbet a nők.
„Érezd jól magad!”-táplálékok

A szerotonin és az endorfinok „érezd jól magad!”-agyagok, ebből következően a szénhidrátokat, zsírokat és a csokoládét is „érezd jól magad!”-tápláléknak nevezzük. Ezek az anyagok együtt hatnak, és együtt biztosítanak jó közérzetet.

Csokivágy

Miért pont csokoládéra vágynak a nők? A lelki tényezők ugyanolyan súllyal esnek latba, mint a biológiaiak.
  • A csokoládé olvadáspontja kevéssel a testhőmérséklet alatt van, tehát már a szájban elolvad, és bármely más élelmiszernél jobban izgatja az érzékelőbimbókat.
  • A csokoládé ízösszetétele felülmúlhatatlan, két és félszer annyi aromát tartalmaz, mint bármely más élelmiszer: összesen 500-félét.
  • Gyerekkorunk óta csokoládét kaptunk jutalmul, ha összeraktuk a szobánkat vagy megettük az ebédet…
  • Akár szomorúak voltunk, akár levertük a térdünket, csokoládéval vigasztalódtunk.
  • Javarészt csokoládét ajándékozunk az esetek nagy részében, ha hálánkat, köszönetünket akarjuk kifejezni, vagy örömünket akarjuk megosztani.
Ciklusfüggés

Egy nő az életében közel 150-szer menstruál. A vérzést megelőző napokban különösen vágyódnak az édesre. Az ilyenkor előforduló hangulatingadozások oka a hormonszint gyors változása és az agyban zajló biokémiai folyamatok. A ciklus során az ösztrogén- és a pro-geszteronszint ugyanúgy változik, mint a szerotoninszint.

Tudta? A peteérés után, tehát a ciklus utolsó két hetében apad a szerotoninszint, kevesebb esz az energia, és gyakran változik a hangulat. A szerotoninszint emelésének természetes útja, hogy édességet együnk. Azért vágyunk leginkább a menstruáció előtti napokban édességre, mert ilyenkor a legalacsonyabb a szerotoninszint. Ha ezeket az összefüggéseket ismerjük, és kívánósságunkat kielégítjük, szükség szerint megemelhetjük szerotoninszintün-ket. Így pozitívabban fogadhatjuk a menstruációt is.

A peteérés idején még más is történik. Igen rövid időre, mindössze 48 órára hullámszerűen megemelkedik az endorfinszint, hogy aztán újra visszatérjen a normál értékre. De az endorfinlökés után levertek vagyunk, kedvetlenek és lusták, csokoládéra és más zsíros táplálékra vágyunk. Az endorfinesés e következményeit érzékelhetjük, és egyúttal az endorfinszintün-ket magasabbra emelhetjük, ha engedünk a premenstruációs vágyaknak, és csokoládét eszünk a ciklusunk utolsó két hetében.

Köszönet az aztékoknak

A csokoládé okozta örömök évszázadok óta ismertek. Az aztékok fedezték fel a kakaóbab titkát, a csokoládéital csodálatos hatását, bár ők csokoládét csak a férfiaknak engedélyeztek, mert afrodiziákumnak tartották.

A klimax idején…

A klimax előtti időszakban is kívánosságról számolnak be a nők, bizonyos élelmiszerekre vágynak. Ilyenkor a hormonháztartás változása átalakítja a nők testét és lelkét. Kevesebb esz az ösztrogén, amitől csökken a szerotonin is, s ez aztán hangulatváltozásokat okoz. Az agy megpróbálja a szerotoninszintet újra emelni. Hogyan? Kívánóssággal, bizonyos élelmiszerekre irányuló vágykeltéssel.

De mi van a csokoládé iránt érzett vad éhséggel?
A kérdés megválaszolásához vissza kell térnünk a peteérés időpontjához, az akkori endorfinhullámhoz. A nő teste a változás korában is igyekszik termékeny maradni és a petefészkek olajozott működését biztosítani. A változás éveiben peteéréskor jóval több, a tüsző repedését kiváltó hormon választódik ki, mint a korábbi években. Minél több van ezekből a hormonokból, annál magasabb az endorfinszint, és a peteérés lezajlása után annál nagyobb a hormonszint zuhanása. Az eredmény: csokoládé iránti vágy.

A klimaxot megelőzően a nők testében lezajló változások teljesen természetesek, és biológiailag magyarázhatóak. Labilis a hangulatuk, átalakul a testük, hízás is lehetséges. Az érintettek átlagosan 5 kg-ot híznak ebben az időszakban. Ennek két oka van: a petefészkek lassan leállítják az ösztrogéntermelést, és a zsírsejtek veszik át a feladatot. A klimaktériumban a zsírsejtek a női szervezet legfontosabb ösztrogéntermelői.

Pár kilóval többet magunkkal hordani a csontoknak is jót tesz.

Ne feledjük! A csontritkulás veszélye, a csonttörés esélye a változás éveiben és a klimax alatt a legnagyobb. Ugyanakkor minél nagyobb a testsúly, annál erősebbek a csontok, hiszen bírniuk kell a pluszsúlyt. (Persze csak akkor erősek a csontjaink, ha eleget mozgunk!)

A nők biológiai okokból fellépő kívánóssága a változás éveiben súlygyarapodáshoz vezet, de ez jót tesz az agy kémiai folyamatainak, s kiegyensúlyozottságot és jókedvet biztosít.

Csokialternatívák

A banán és a datolya - ugyanolyan jól korrigálja a szerotoninszintet, mint a csoki. Igyon banános-joghurtos turmixot, egyen napi 2 db banánt és 3-4 szem datolyát!

A Mg és a B6-vitamin - remek stresszoldó, így csökkenti a frusztráltsággal járó kívánósságot.

A mézes tej - este, lefekvés előtt szintén kiváló triptofánforrás (ebből keletkezik a szerotonin).

A mozgás és a szaunázás - emeli az endorfinszintet, és oldja a feszültséget.

A lazító illóolajok - (levendula, citromfű, geránium, jázmin) párologtatása vagy fürdővízhez adása is oldja a kívánósságot.

V. G.
| csokoládé, szex, vágyak
2007-02-09 10:36:50
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop