Mi izgatja a nőket?

A férfiak verítékének az egyik összetevője élénkítőleg hat a nők hangulatára, szexuális izgalmat okoz, és emeli a stresszhormon szintjét.

szex, veríték | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Dr. Claire Wyart, a Berkeley-egyetem kutatója és munkatársai kísérlettel mutatták ki, hogy az androstadienon (AND) nevű vegyület a nőknél hormonális, fiziológiai és pszichés változásokat idéz elő. A kísérlet eredményeinek gyakorlati alkalmazásaként új kezelési módokat lehet kikísérletezni a hormonzavarral küszködők számára, írják a kutatók.

A vizsgálatba 21 egészséges, heteroszexuális, átlagosan 22 éves nőt vontak be. A nők osztályozták a hangulatukat, majd egy nyugtató hatású természetfilmet néztek meg, hogy ellazuljanak a kísérlet megkezdése előtt.

Ezek után vagy egy tiszta AND-t tartalmazó fiolát vagy élesztőt szagoltattak velük. A kutatók közben ellenőrizték a vizsgált nők vérnyomását, pulzusát, légzését, bőrének hőmérsékletét, valamint azt, milyen önkéntelen mozgásokat végeznek.

A szagminták után a nők ötperces tréfás, szomorú vagy erotikus tartalmú videoklipeket tekintettek meg, majd 10 percen át érzelmileg semleges filmeket mutattak nekik.

A kísérlet utolsó fázisában a nők ismét osztályozták a hangulatukat, a szagok kellemes voltát és intenzitását, valamint szexuális izgalmi állapotuk fokát. A következő egy óra során 15 percenként nyálmintát is vettek a résztvevőktől.

Kiderült, hogy amikor a nők az AND-t tartalmazó üvegcsét szagolták, hangulatuk és izgalmi állapotuk fokozódott, kortizonszintjük pedig emelkedett ahhoz képest, amikor az élesztőt szagolták.

Érdekes viszont, hogy a nők egy 1-9-es skálán mind az AND, mind pedig az élesztő szagát kellemesség szempontjából 2-nek, intenzitás szempontjából pedig 3-nak értékelték.

| szex, veríték
2007-02-11 20:56:57
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop