A nő mint a szexualitás tárgya

Amerikai szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy mennyire ártalmas a lányok lelki és testi egészségére az, hogy a média mint szexuális tárgyakat mutatja be a fiatal nőket.

szex, imázs | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az amerikai pszichológusok egyesületének egyik munkacsoportja szerint a színes magazinok, a televízió, a videójátékok és a zenés videóklipek mind ártalmasak ebből a szempontból.

Ez a szemlélet önbizalomhiányhoz vezet, sőt, depresszió és táplálkozási rendellenességek is kialakulhatnak és negatív hatással van a fiatal lányok egészséges szexuális fejlődésére, állítják a szakemberek.

A munkacsoport felsorol néhány példát is az ún. szexualizációra: a fiatal popsztárok szexuális objektumokként való öltözködése, a kislányoknak szánt neccharisnyás babák, a 7-10 évesek számára forgalomba hozott tangabugyik, valamint az a jelenség, hogy felnőtt modellek kislányruhát vesznek föl, mint Christina Aguilera, aki iskoláslánynak öltözve, kigombolt blúzban nyalókát szopogat.

A kutatók felhívják a szülők, a tanárok és az orvosok figyelmét a fiatal lányokat érő veszélyes hatásokra. Azt ajánlják, hogy az iskolában oktassák a média értelmezését, és világosítsák fel a lányokat az efféle ábrázolások negatív hatásairól. Fontos a társadalmi felelősség, a hirdetőknek és a médiának is tisztában kell lennie azzal, milyen termékeket árul.

BBC News
| szex, imázs
2007-02-22 20:52:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop