Hirdetés

A brit kormány ígéretet tett a melegeket "kigyógyító" kezelések betiltására

A brit kormány ígéretet tett a homoszexuálisokat "kigyógyító" kezelések betiltására és a melegek helyzetének javítására, miután egy országos felmérésből kiderült, hogy az LMBT-közösség tagjai közül nagyon sokan szembesülnek előítéletekkel és diszkriminációval.

leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű |

MTI Hírek13 | MTI

Theresa May kormányfő elmondta kedden, hogy egy 75 pontból álló tervezeten dolgoznak, amellyel meg akarják szüntetni az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) közösség tagjait érő "súlyos igazságtalanságokat", amelyekre egy 108 ezer ember részvételével készült nagyszabású felmérés világított rá.

"Megdöbbentett, hogy milyen sok válaszadó mondta, hogy nem meri vállalni szexuális irányultságát" - jelentette ki May, hozzátéve: soha senkinek nem volna szabad úgy éreznie, hogy el kell titkolnia nemi identitását vagy azt, hogy kit szeret.

Az online felmérésben résztvevők a biztonsággal, egészséggel, oktatással és munkával kapcsolatos tapasztalataikról számoltak be. A válaszadók több mint kétharmada mondta, hogy nyilvánosan nem fogja meg partnere kezét, mert fél a negatív reakcióktól. Csaknem minden negyedik válaszoló állította, hogy munkahelyén a szexualitása miatt negatív reakciókat kapott.

A kormány ígéretet tett a melegeket "kigyógyító" kezelések betiltására is. A válaszadók két százaléka mondta, hogy átesett ilyen "terápián" és 5 százalék, hogy ajánlották számára a "kezelést". Az ilyen "kezelésekben" - amelyek gyakran vallási beállítottságúak - pszichoanalízist, injekciókat és elektrosokkot is alkalmaznak.

Az anglikán egyház üdvözölte a kormány szándékát, mint fogalmaztak: ez a gyakorlat "etikátlan, potenciálisan káros és nincs helye a mai világban".

Az ENSZ júniusban jelentette be: szeretné elérni, hogy világszerte betiltsák azt az invazív terápiát, amely azon az elképzelésen alapul, hogy a homoszexualitás mentális zavar vagy valamilyen betegség.

Miközben a "kezelést" már gyakorlatilag nagyon széles körben mellőzik, csak Brazíliában, Ecuadorban és Máltán tiltják a törvények - mutatott rá a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transz- és Interszex Szövetség.

"Még hosszú az út addig, hogy a teljes egyenjogúságot elérjük" - hangsúlyozta Ruth Hunt, a Stonewall LMBT jogi csoport vezetője.

A kormány akcióterve részeként egy LMBT egészségügyi tanácsadót nevez ki, és 4,5 millió fontot (1,7 milliárd forintot) különít el számos kezdeményezés megvalósítására, köztük az iskolai homofób zaklatások megfelelő kezelésére.

A kabinet jelezte, hogy együttműködik a rendőrséggel is a melegek elleni gyűlöletcselekményekkel szembeni fellépés javítására, mivel a válaszadók 40 százaléka állította, hogy már volt része ilyen incidensben.

"Ebben az országban mindenkinek biztonságban és jól kell éreznie magát a bőrében, és azt szeretnie, akit szeret, előítéletek és félem nélkül" - szögezte le Penny Mordaunt, a nők és az egyenjogúság kérdéseivel foglalkozó brit tárca vezetője.

leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű

2018-07-08 00:10:33

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop