A hosszú élet titka a házasság

A házasságban élők általában hosszabb ideig élnek, mint az elváltak, külön élők vagy azok, akik sosem éltek házasságban, állapították meg kaliforniai kutatók.

házasság, hosszú élet | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
A kísérletben dr. Robert Kaplan és dr. Richard Kronick 80 018 ember adatait tekintették át, azokét, akik részt vettek egy 1989-ben végzett egészségfelmérésben.

A felvétel idején a résztvevők 48 százaléka volt házas, 21 soha nem élt házasságban, 13 százalék elvált, 9 százalék özvegy volt, 5 százalék párkapcsolatban élt, 3 százalék különváltan, míg a maradéknak nem volt ismeretes a családi állapota.

A kutatók megállapították, hogy a csoportból 1997-re 5876-an haltak meg. Az elemzések során kiderült, hogy a házasságban élőkhöz viszonyítva az özvegyeknél 39 százalékkal volt nagyobb az elhalálozás kockázata, míg az elváltaknál vagy külön élőknél ez a szám 27 százalék volt.

A legnagyobb volt a kockázat azoknál, akik soha sem éltek házasságban. Náluk 58 százalékkal volt nagyobb annak a valószínűsége, hogy 1989 és 1997 között meghaltak, mint a házasságban élőknél.

A fiatalabb résztvevőknél (19-44 év) a korai halál fő okai a fertőző betegségek és a külső okok voltak, míg a középkorúaknál és az időseknél a vezető halálokok a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint más krónikus betegségek voltak.

A kutatók szerint a legérdekesebb az, hogy nem valószínű, hogy az egyedülállók „kockázatosabb” viselkedéssel magyarázhatók a mortalitásban tapasztalt különbségek, mivel a nem házasok csak alig valamivel nagyobb valószínűséggel dohányoztak, mint a házasok, és kevésbé valószínű volt, hogy rendszeresen isznak. Valamivel többet mozogtak, és kevesebb volt köztük az elhízott is.

A hosszabb élettartam a házassággal van összefüggésben, állapítják meg a tanulmány szerzői. Hozzáteszik, hogy bár ennek számos és összetett oka lehet, legalábbis részben azzal magyarázható, hogy – összhangban a korábbi kutatásokkal – kapcsolat van a társadalmi elszigeteltség és a szívbetegség fokozott kockázata között.

Medwire
| házasság, hosszú élet
2006-08-16 12:15:19
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop