A hűtlenség áldozatai - Megcsalás utáni kibékülés

A legtöbb kapcsolatban hatalmas törést jelent, ha lelepleződik egy félrelépés. Néhányan sosem bocsátják meg párjuknak a csalfaságot, más kapcsolatokban a felek előbb-utóbb napirendre térnek a dolog felett, és helyreáll a házi béke...

párkapcsolat, megcsalás, kibékülés | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):68-69   Celsus Kft. | Márton, A

Ha úgy döntünk, adunk partnerünknek egy második esélyt, meg kell tanulnunk feldolgozni a bennünket ért sérelmeket, különben hiába a békülés, hamarosan tönkremegy a párkapcsolat! A félrelépés - vagy annak lehetősége - mindenkit foglalkoztat, a legtöbb párkapcsolatban élő férfi és nő egyaránt retteg tőle. Az akár több évtizedes házasságokat is romba döntő megbotlás oka régóta izgalmas téma. Nemcsak a pszichológusokat és párterapeutákat, hanem a hűtlenkedőket, a megcsaltakat, sőt még a csábítókat is elgondolkodtatja.

Egyes elméletek szerint az ember eleve nem monogám kapcsolatokra termett, génjeiben hordozza az igényt a rövidebb-hosszabb ideig tartó, párhuzamos kapcsolatokra. Akik ebben az elméletben hisznek, úgy vélik, egy partner nem partner, és a házasság nem több, mint erőszakos, ugyanakkor reménytelen kísérlet férfiak és nők megzabolázására. A legtöbb vallás dogmái mindennek ellentmondanak, és tanításaik szerint egyetlen ember mellett lehet és kell is megtalálni a boldogságot, akár egy életen át.

„Becsúszó” harmadik

Míg a legtöbben előbb-utóbb klasszikus együttélésre vágynak, a kapcsolatok nagy részébe mégis „becsúszik” egy-egy félrelépés. A kikacsintás szólhat egy éjszakára, lehet futó viszony és hosszabb, akár évekig titkolt szerelem is. A megcsalás persze mindhárom résztvevőnek többé-kevésbé kellemetlen lehet, mégis a megcsalt partner az, akinek igazán fájdalmas megtudnia, hogy párja másnál kereste az érzéki örömöket, az izgalmat vagy a boldogságot.

Nem meglepő, hogy a cserbenhagyott fél általában úgy érzi, hogy a csupán néhány alkalomra korlátozódó szex erős érzelmi indíttatás nélkül nem okoz akkora törést, mintha párja és egy harmadik között komolyabb érzelmek bontakoznának ki.

Megbocsátás és bizalomrendezés

Kevesen viselik el, hogy valóban nyitott viszonyban éljenek, ahol bizonyos szabályok betartása mellett mindketten kedvük és igényük szerint szabadon járkálhatnak ki-be a házasságukba. A legtöbb férfi és nő nagyon is zokon veszi, ha megcsalják. Gyakran felbomlanak emiatt együttélések, még a gyermekek érdeke és a közös vagyon sem mindig tartja össze a partnereket. Amennyiben mégis meg tud bocsátani a megcsalt kedves a hűtlen feleségnek vagy férjnek, kezdődhet a bizalom újbóli megerősítése, hogy tartós lelki sérülések nélkül ússzuk meg a bennünket ért csalódást, és helyreállítsuk a kapcsolatot!

Beszéljük ki többször is!

Ahhoz, hogy fel tudjuk dolgozni a bennünket ért traumát, a legelső lépés az, hogy agyonhallgatás helyett alaposan, akár többször is át kell beszélni a történteket, természetesen nem váj káló jelleggel. A beszélgetésbe belefér némi vitatkozás, hiszen érzelmileg felkavaró kérdésekről esik szó, amelyekről nem lehet mindig tárgyilagosan értekezni. Ha átmenetileg kellemetlennek is tűnik, mégis szükséges rossz a szócsata, mert feloldja a konfliktusokat és csillapítja a kedélyeket. Ilyenkor kiderülhetnek a hűtlenséghez vezető okok is. A párkapcsolati problémák ugyanis nem a megcsalással kezdődnek. A félrelépés általában nem csak a csalfa fél hibája, a „cserbenhagyott” partner is lehet ludas abban, hogy így alakultak a dolgok.

Tipp: érdemes elgondolkodni azon, hogy miben is szenvedhetett hiányt olyannyira a kapcsolatunk, hogy párunk máshol kereste a szeretetet, a szexuális örömöt vagy egyszerűen a megértést.

Segítség szakembertől

Ma már Magyarországon is egyre többen fordulnak párterapeutához magánéleti krízisük miatt. Ha másképp nem megy, a házassági gondok megoldására specializálódott, általában pszichológusvégzettségű szakember sokat segíthet a feleknek a békülésben és a viták feloldásában. A higgadt, külső segítség elengedhetetlen, ha a megcsalt fél vérig sértődött, ha a másik kilengése aláásta önbizalmát, illetve, ha már nem az első hasonló krízis rengeti meg a párkapcsolatot.

A harag rossz tanácsadó

Ha észrevesszük, hogy társunk félrelépett, ügyeljünk arra, hogy ne a sértődöttség irányítsa tetteinket! Ne csak szívünkkel, de eszünkkel is próbáljunk úrrá lenni a helyzeten! A sértődöttség, a bosszúvágy a legrosszabb tanácsadó! Ha komolyan gondoljuk, hogy adunk még egy lehetőséget, akkor következetesen ennek megfelelően kell viselkedni. A félrelépő csalfasága ellenére is érezze azt, hogy van módja jóvátenni hibáját! Még a menthető kapcsolatot is tönkreteszi, ha szemrehányóan éreztetjük újra és újra partnerünkkel, hogy megbocsátottunk, de nem felejtünk. Az elkövetkezendő időszak nem szólhat arról, hogy jó néhányszor a fejéhez vágjuk, amit tett...

Visszatér az intimitás?

Párunk más karjában kereste a szerelmet, mást ölelt. Ezek után vissza tudjuk-e fogadni a hitvesi ágyba? Nem könnyű kérdés, talán a bizalomvesztés itt mutatkozik meg a legfájóbb módon. Természetes, ha vonakodunk rövid időn belül újra intim közelségbe kerülni azzal, aki annyira megbántott bennünket. Gondoljunk azonban arra, hogy ha már úgy döntöttünk, hogy a másik megérdemel még egy esélyt, akkor előbb-utóbb kell a folytatás a szexben is! Sokszor abból adódik a félrelépés, hogy a stabil partnerek szexuális igénye, libidója eltér.

Az emberek döntő többsége hosszú évek után is szégyelli bevallani a párjának, hogy mire vágyik igazából az ágyban. Ha mégis elmeséli vágyait, akkor is elutasításban részesül. A ki-békülés mit sem ér, ha ezen a téren nem közelednek a partnerek igényei.

Ne féltékenykedjünk!

Eljutottunk oda, hogy szemet hunyunk a kilengés felett? Ha úgy is döntöttünk, hogy hajlandóak vagyunk nagyvonalúan elnézni párunknak egy megbotlást, még mindig megmérgezheti a kapcsolatot a féltékenység. A félrelépést követően még évekig kísérthet bennünket a trauma emléke.

Ne feledjük! A kételkedés, az állandó gyanakvás megmérgezi a közös életet. A büszkeségében megsértett fél gyakran ellenőrzi párját, bele-belenéz telefonjába, leveleibe, bizonyosságot keres arra, hogy nem történik meg újra a kikacsintás. Ha ennyire nem tudunk valakiben megbízni, vajon érdemes-e egyáltalán folytatni a kapcsolatot? Gondolkodjunk el azon, mi lenne az a lépése a másiknak, amivel visszanyerhetné a bizalmunkat?!

Újuljunk meg kívül-belül!

Milyen jó lenne, ha a nők és a férfiak sosem kényelmesednének bele annyira egy párkapcsolatba, hogy elhanyagolják a külsejüket! Szerencsés, ha az újrakezdést nemcsak belső, hanem ezzel párhuzamosan külső megújulás is kíséri. A felfrissült külső önbizalmat kölcsönöz, segít, hogy újra izgalmasnak, vonzónak tűnjünk, olyan partnernek, akihez érdemes ragaszkodni.

Bár ilyenkor nagy a kísértés, téved az, aki azt gondolja, hogy a legjobb önbizalom-erősítő, ha visszacsalja a párját! A legfontosabb a kölcsönös bizalom kiépítése és életben tartása. Békülésnél erre koncentráljunk, és ne arra, hogy visszaadjuk a kölcsönt!

Márton Anita

| párkapcsolat, megcsalás, kibékülés
2007-05-29 14:45:06


Házasság - gondok és megoldások

Szinte minden pár kapcsolatában előfordul kisebb-nagyobb, illetve rövidebb-hosszabb ideig tartó feszültség. Az alábbiakban öt olyan kiváltó okot mutatunk be, amelyek pr...


A szex az egészségnek (is) jót tesz

A szex már régen nem tabu téma, de viszonylag keveset foglalkoznak azzal, hogy milyen jót tesz az egészségnek.


Fogamzásgátlás és a férfiak

A férfiak egyharmadát nem érdekli, melyik fogamzásgátló módszer okoz kellemetlenséget a nőknek, az óvszer használatát viszont tízből nyolcan kényelmetlennek, sőt v...


A sok női hormon vezet hűtlenséghez

Gyakrabban nyitnak az alkalmi kapcsolatok és kalandok felé azok a nők, akiknél magasabb az ösztradiol nevű női nemi hormon szintje. Amerikai kutatók eredményei tovább er...


A nő illata

Termékeny napjaikon a nők sok férfi számára különösen kellemes illatot árasztanak. Néhányan azonban kiváltképp vonzóak a női nemi hormonoknak köszönhetően –a Be...


hirdetés