A jó párkapcsolatért tenni is kell

Legyen akár bimbózó új kapcsolat, akár több évtizedes házasság, még bensőségesebb, jobb lehet, ha hajlandók vagyunk tenni is érte valamit.

párkapcsolat | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.
Szakemberek a következőket tanácsolják:

Hallgassuk meg a másikat, és zárjuk el a TV-t.

Az igazi odafigyelés, a másik meghallgatása csökkentheti a konfliktusokat, növeli a bizalmat és javítja a kapcsolatot. Az, hogy a másikat meghallgatjuk, egyszerűnek tűnik, de nem egyenlő azzal, hogy párunkkal ugyanabban a helyiségben tartózkodunk, miközben az beszél. Jelezzük például azt, hogy figyelünk úgy, hogy zárjuk el a TV-t, és létesítsünk szemkontaktust. Ne felejtsünk el reagálni is arra, amit hallottunk.

Különösen fontos ez, ha a másikat valami izgatja, bántja. Ha megértjük a problémáját, talán segíteni is tudunk neki. Az odafigyelés, a másik meghallgatása némi gyakorlatot kíván, mondják a szakemberek, de megéri.

Összpontosítsunk a kapcsolat pozitív oldalaira.Ha egy kapcsolat elején vagyunk, általában a másiknak azokra a vonásaira figyelünk, amelyeket kedvelünk. Ahogy múlik az idő, ezeket már biztosra vesszük, és sokkal inkább előtérbe kerülnek párunk negatív tulajdonságai, azok, amelyek zavarnak minket. Keressük továbbra is a másikban azt, ami vonzó, ami tetszik nekünk.

Ne zsörtölődjünk, ne piszkáljuk állandóan a másikat.

Ez, azon kívül, hogy folyamatos feszültséget teremt, még csak nem is célravezető. Ne arról beszéljünk állandóan, mi nem tetszik, inkább, hogy mit szeretnénk jobban. A kritikát próbáljuk meg pozitív visszacsatolással ellensúlyozni. Ha szeretnénk elérni valamit a másiknál, ne a rossz, hanem a jó tulajdonságaira gondoljunk.

Töltsünk több időt kettesben a másikkal.

Randevúzzunk párunkkal, és ne is mondjuk le a találkozást. Ez azonban nem jelenti azt, hogy csak az ilyen alkalmakkor legyünk figyelmesek. Minden napból hozzuk ki a legtöbbet, fontos a reggeli első és az esti utolsó néhány együtt töltött perc. Ilyenkor igyekezzünk pozitív dolgokról beszélni. Mutassuk ki, hogy a másik fontos a számukra.

Érintsük meg párunkat gyakrabban.

A fizikai kommunikáció egy kapcsolatban legalább olyan fontos, mint az érzelmi. Csökkenti a feszültséget, és általa megmutathatjuk partnerünknek, hogy fontos nekünk. Aludjunk mindig egy ágyban. És aki élvezi a szexet, nem veszekszik annyit nap közben sem.

The New York Times, kép: sxc.hu
| párkapcsolat
2011-02-03 21:44:34


Házasság - gondok és megoldások

Szinte minden pár kapcsolatában előfordul kisebb-nagyobb, illetve rövidebb-hosszabb ideig tartó feszültség. Az alábbiakban öt olyan kiváltó okot mutatunk be, amelyek pr...


A szex az egészségnek (is) jót tesz

A szex már régen nem tabu téma, de viszonylag keveset foglalkoznak azzal, hogy milyen jót tesz az egészségnek.


Fogamzásgátlás és a férfiak

A férfiak egyharmadát nem érdekli, melyik fogamzásgátló módszer okoz kellemetlenséget a nőknek, az óvszer használatát viszont tízből nyolcan kényelmetlennek, sőt v...


A sok női hormon vezet hűtlenséghez

Gyakrabban nyitnak az alkalmi kapcsolatok és kalandok felé azok a nők, akiknél magasabb az ösztradiol nevű női nemi hormon szintje. Amerikai kutatók eredményei tovább er...


A nő illata

Termékeny napjaikon a nők sok férfi számára különösen kellemes illatot árasztanak. Néhányan azonban kiváltképp vonzóak a női nemi hormonoknak köszönhetően –a Be...