A rossz házasság beteggé teszi a nőket

A feszült, problémákkal teli házasságban a nők gyakrabban szenvednek depressziótól és más pszichés problémáktól, de gyakoribbak náluk a testi panaszok is, például a magas vérnyomás, vagy az elhízás.

házasság, stressz, betegség | InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

A terhelt házasságok a férfiaknál is okozhatnak például depressziót, állítják az amerikai kutatók.

Az ilyen kapcsolatokban a férfiaknál nem magasabb a kockázat például a metabolikus szindróma szempontjából. A hasi típusú elhízáson és az emelkedett vérnyomáson kívül a metabolikus szindróma jellemzői közé tartozik a vérzsírok emelkedett szintje, a magasabb vércukorszint, és az alacsony („jó”) LDL-koleszterin szint. Ha az öt problémából legalább három kimutatható, akkor magasabb a szívbetegség, az agyérbetegség és a cukorbetegség kockázata.

A kutatók 276 olyan párt vizsgáltak meg, akik körülbelül két évtizede éltek házasságban. A résztvevők életkora 40-70 év között volt. Kérdőív segítségével mérték fel a házasság pozitív vonásait (érzelmi melegség, kölcsönös támogatás) és a feszültségeket (viták, illetve nézeteltérések a szex, gyermeknevelés és anyagiak terén). Az orvosi vizsgálat során a szerzők felmérték a vérnyomást és a csípő körfogatot is.

Az eredmények szerint a terhelt házasságról beszámoló nőknél gyakoribb volt a depresszió és a metabolikus szindróma is. A rossz házasságban élő férfiak depressziós tünetei nem kapcsolódnak metabolikus szindrómával.

„A nők sokkal kapcsolat-orientáltabbak” – fogalmaztak a kutatók. – „A korábbi kutatásokból tudjuk, hogy az önmagukról alkotott kép nagymértékben alapul a kapcsolataikon. Valószínűleg ezért van az, hogy a rossz házasság keményebben terheli őket mind érzelmi, mind fizikai szempontból.”

Férfiaknál az érzelmi problémákat nem kísérik testi betegségek. Az azonban nyilvánvaló, hogy a férfiakat is érinti, ha rossz házasságban élnek. Az eredmények viszont egyértelműen arra utalnak, hogy a nőknél ilyen helyzetben nagyobb a hajlam hízásra: a stressz-hormonok segítik a hasi zsírszövet növekedését, és emelik a koleszterin szintet is.

” Számos kutatás igazolta már, hogy mindkét nemben kapcsolat van a válások és a koszorúér-betegségek között, ezek az adatok azonban azt mutatják, hogy nőknél kifejezettebb az összefüggés.

Szakértők szerint nem tudni, hogy a metabolikus szindróma vezet-e depresszió kialakulásához, vagy fordított-e a kapcsolat. A depresszió a testmozgás hiányán, illetve hibás táplálkozáson keresztül okozhat elhízást.

Ezek az eredmények azért fontosak, mert a szívbetegség mind férfiakban, mind pedig nőkben az egyik vezető halálok a fejlett országokban. Az eddigi eredmények alapján még nem lehet kimondani, hogy a nők esendőbbek a testi betegségekkel szemben, mint a férfiak, de már vannak olyan eredmények, amelyek erre mutatnak.

Arra sincs kellő bizonyíték, hogy a házasságok problémáinak enyhítésével csökkenteni lehetne a szívbetegségek kockázatát.

| házasság, stressz, betegség
2016-08-29 22:13:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop