A szerelem, mint kábítószer

MRI-vizsgálattal kiderítették, hogy a szerelmesek agyában ugyanaz a rendszer aktiválódik, mint ha kokaint szednének. Ráadásul ez nem az az agyi terület, amely a szexuális izgalomért felelős.

szex, szerelem | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Sokan még soha sem hallottak az agy különféle lebenyeiről. Mégis, nem szerettünk arca, szeme vagy az alakja az, ami a kutatók számára fiziológiai magyarázattal szolgál, miért és mit érzünk, ha szerelmesek vagyunk, hanem különféle agyi területek.

Dr. Lucy Brown, a New York-i Albert Einstein-egyetem ideggyógyász professzora és munkatársai fülig szerelmes egyetemistákkal végeztek kísérletet. MRI-vizsgálattal kimutatták, mely területek voltak a legaktívabbak, egyik az erős vágyért, a másik terület pedig a dopamin nevű anyagot termeli, mely az örömmel és a motivációval kapcsolatos.

A kutató szerint, ha valaki szerelmes, az agy dopamin termelő lebenye a a vágyért felelős területet dopaminnal árasztja el, amely azután további dopaminadagért küld jeleket. A kutatócsoport egyik munkatársa szerint ugyanaz a rendszer aktiválódik, mint amelyik a kokain hatására.

Ezután arra keresték a választ, vajon hasonlít-e a szerelmes agy a szexuális izgalomban levőhöz. Hiszen a szerelmet és a szexet általában összekapcsolják, nemegyszer össze is keverik az emberek.

A válasz meglepő: a szerelmes ember agya nem hasonlít azéra, akit csak a vágy tüzel. Más területek mutatnak aktivitást, melyek az éhség és a szomjúság, valamint a vágy központjai.

– Most már fiziológiai bizonyítékunk is van arra, hogy más agyi rendszer működik a szex, és más a szerelem esetén – mondja dr. Fisher, a kutatócsoport tagja. – Egy ponton a kettő természetesen összekapcsolódik. A szerelmeseknek megemelkedik a dopaminszintjük, ez pedig fokozott tesztoszteron-termelődést vált ki, ami a nemi izgalomért felelős.

Felmerül a kérdés, hogy ha a legtöbb más emlősnél nincs meg ez a romantikus vonzalom iránti késztetés, az embernél vajon miért? Hiszen csupán a nemi vágy is biztosítaná a faj fennmaradását.

A kutatók szerint ez elsősorban a gyermeknevelés nehézségeivel lehet összefüggésben. Több millió évvel ezelőtt a gyermekét a karjában hordozó nő nem tudta volna megvédeni magát és kicsinyét a nehézségek közepette. Egyedül nem ment, kellett egy partner, hogy segítsen.

A kutatók eltéréseket találtak a szerelmes nők és férfiak agya között is, a férfiaknál a vizuális ingereken van a hangsúly. Ez érthető, hiszen ha valaki utódokat akar nemzeni, ne a 80 éves nagymamát válassza ki erre a célra, mondják a szakemberek. A nőknél viszont inkább a memóriával kapcsolatos agyi területek játszanak szerepet. Nincsenek szemmel látható jelei annak, hogy egy férfi termékeny-e, de ha a nő alaposan tanulmányozza, és emlékszik a viselkedésére, fel tudja idézni, akkor eldöntheti, hogy megbízható társa, és gyermekeinek jó apja lesz-e.

A kutatók megállapították, hogy a szerelem valójában nem érzés, hanem az agyunk mélyén rögzült késztetés, ugyanúgy, ahogy az élelem és a víz megszerzéséért is ösztöneinktől vezérelve teszünk meg mindent.

CNN
| szex, szerelem
2007-02-15 22:20:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop