A szex előnyei a testi-lelki egészségre

A szex nemcsak a jó párkapcsolat fenntartásához elengedhetetlen, de általános egészségre is jó hatással van.

szex, egészség | InforMed Hírek11   InforMed | Sándor, K.

Természetes, hogy ha megfelelő hangulatba kerülünk, az utolsó, ami az eszünkbe jut, hogy milyen kiváló egészségvédő akció vár ránk. Éppen ezért most felsoroljuk a szex néhány olyan előnyét, ami hosszú távon is pozitív hatású.

Javítja az önbecsülést

A kellő önbizalom nemcsak az egyénnek jó, hanem a környezetének is. A közérzetünk, magabiztosságunk döntő tényezője lehet társas kapcsolataiknak, munkahelyi viszonyainknak.
Ha olyasvalakivel vagyunk, aki szeret, és aki megadja azt, amire szükségünk van,
máris biztosabb alapokon áll az önbecsülésünk.

Csökkenti a stresszt

A hosszan tartó stressz vagy a krónikus stresszes állapot számos testi problémát okozhat, magas vérnyomást, gyenge immunválaszt, szorongást, depressziót.
A nemi aktus és az azt követő ölelés, kényeztetés csökkenti a vérnyomást és a stressz szintjét. A szex a kommunikáció kiváló eszköze is lehet.

Sikerrel előzhető meg vele a prosztatarák

A legújabb kutatások szerint a rendszeresen ejakuláló férfiak (heti 5 vagy annál több magömlés) ritkábban betegszenek meg prosztatarákban.

Kalóriát éget

A túlsúlyos embernek sokkal több egészségi problémával kell szembesülnie, mint a karcsúbbaknak. Számos divatos fogyókúra létezik, de gyakran nem is gondolunk a legkézenfekvőbb megoldásra: a szex testedzésnek számít, és akár 90 kalóriát is el lehet egy aktussal égetni.

Csökkenti a fájdalmat

A krónikus fájdalom sokaknak nehezíti meg az életét, depressziót, szorongást, alvászavarokat okozva. Ízületi fájdalmak, fejfájás vagy premenstruációs feszültség ellen szerelmi partnerünknél keressük a megoldást!

Megőrzi a szív egészségét

Bármennyire fogyókúrázunk is, mozgás nélkül nem eredményes a fogyás, és fennáll a szívroham veszélye.
Említettük már, hogy a szex kiváló testmozgás is, és általa éppen a szív részesül a legtöbb előnyben. Még az idősebbeknek is jót tesz - és csökkenti a szívroham kockázatát - a heti 2-3-szori rendszeres szex.

Segíti az alvást

Közismert, milyen fontos az alvás egészségünk szempontjából. Szex után nyugodtabbak vagyunk, és jobban alszunk. Mindez az orgazmus utáni hormonáradatnak köszönhető, az oxitocin és az endorfinok elősegítik a nyugodt alvást.

Erősíti a kapcsolatokat

Jelentős mennyiségű kutatás bizonyítja, hogy a jó párkapcsolat hozzájárul az egészséghez. A boldog házasoknak kevesebb problémájuk van, ritkábban támadja őket a rák és a szívelégtelenség, és átlagosan tovább is élnek.
Az ilyenkor felszabaduló szerelemhormonnak is nevezett oxitocin a kapcsolat és a kötődés szempontjából fontos.

NetDoctor

| szex, egészség
2013-05-29 21:20:21
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop