A tini szexuális kapcsolatok problémái

A tizenévesek párkapcsolataik során könnyen erőszak áldozataivá válhatnak, ez különösen azokra igaz, akik fiatal életkorban megkezdik szexuális életüket. A legtöbb szülő nincs tisztában azzal, hogy gyermekük kapcsolata milyen sérüléseket okozhat.

szex, tinédzser | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Egy amerikai felmérés szerint azok a fiatalok, akik 14 éves korukra túlesnek első szexuális élményeiken, az esetek több mint kétharmadában beszámolnak valamilyen abúzusról a kapcsolatukban, több mint egyharmaduk pedig fizikai erőszakkal is találkozik. A megkérdezettek 10 %-a élt szexuális életet 14 éves korban, és további 20 % kezdi meg a nemi életét 15-16 évesen.

A 13-14 évesek között minden ötödik fiatalnak van olyan ismerőse, akit indulatból megütött a barátja vagy barátnője. 62 % tud említeni olyan társat, akit a párja „hülyének”, „csúnyának”, vagy „értéktelennek” nevezett.

Szakemberek szerint a fenti adatokban az a legriasztóbb, hogy egyértelműen mutatják: az erőszak már ilyen fiatalkorban is elkezdődik. A szülők pedig általában nem tudják, hogy mi történik.

A felmérés során a 14 évnél fiatalabb korcsoportban minden második résztvevőnek volt már barátja illetve barátnője. A megkérdezett szülők azt gondolják, hogy „sokat” vagy „mindent” tudnak gyermekük kapcsolatáról, de ezzel csupán a fiatalok fele ért egyet; minden ötödik esetben a gyerek szerint a szüleinek fogalma sincs a kapcsolatról.

A párkapcsolati abúzussal közvetlenül vagy közvetve kapcsolatba kerültek magas száma ellenére csak a fiatalok fele gondolja azt, hogy ismeri a rossz kapcsolatok figyelmeztető jeleit, és alig több hiszi azt, hogy tudna segítséget nyújtani egy bajba jutott ismerősének.

Látszik, hogy felvilágosító programokra van szükség ennél a korosztálynál, az Egyesült Államokban nem is történtek az első kezdeményezések. Egyik ilyen próbálkozás a Lindsay Ann Burke törvény, amit a Rhode Island-i törvényhozás fogadott el. Eszerint minden oktatási kerületben a párkapcsolati erőszak kezelését célzó tantervet és intézkedési irányelvet kell létrehozni.

A törvényt egyébként egy 23 éves lányról nevezték el, akit 2005-ben meggyilkolt a volt barátja. A fiú jelenleg életfogytig tartó büntetését tölti.

Az internetes felmérésben 1043 tizennégy éven aluli fiatal, 523 szülő és 626 tizenéves vett részt, akiket e-mailben kerestek meg, hogy kitöltsék a 15 perces kérdőívet.

CNN
| szex, tinédzser
2008-07-13 11:08:34
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop