Hirdetés

Alvás és párkapcsolat

A biztonságos házasságban, vagy a stabil partnerkapcsolatban élő nők jobban alszanak, mint az egyedül élők, vagy azok, akik elvesztették partnerüket.. Erre utalnak legalábbis amerikai szerzők nyolcéves vizsgálatának eredményei.

házasság, párkapcsolat, alvás |

InforMed Hírek29   InforMed | Seprődi, B.

Kép: Shutterstock

A kutatás vezetője szerint stabil házasság esetében a legjobb az alvás, ezt mind az objektív mérések, mind pedig a szubjektív megítélés alátámasztotta. A különbség akkor is kimutatható volt, amikor a szerzők korrigálták az adatokat az alvásminőséget tudottan befolyásoló tényezők (életkor, etnikum, szociális helyzet, depresszió) szerint.

„Azok a nők, akik a nyolcéves követési idő alatt találtak maguknak partnert, hasonlóan jól aludtak, mint a stabil házasságban élő nők, azonban a részletes elemzések kimutatták, hogy náluk valamivel nyugtalanabb volt az alvás, mint a házasságban élőknél” – fogalmaztak a kutatók. – „Ez részben magyarázható a friss házassággal, de azzal is, hogy egyszerűen ezek a nők még nem szoktak hozzá, hogy a partnerükkel alszanak.”

A vizsgálatban 360 nő vett részt, az átlagéletkoruk 51 év volt. A résztvevők évente számoltak be párkapcsolatukról. Otthoni alvásvizsgálat (poliszomnográfiás vizsgálat) történt a vizsgálat kezdete után 6-8 évvel, három egymást követő éjszakán át.

A vizsgálat során a szerzők csuklómozgás-mérővel regisztrálták az alvás és ébrenlét váltakozását körülbelül egy hónapon keresztül. Az elemzések során az egyedül és házasságban élőket, valamint a társukat elvesztők és új partnerkapcsolatot kialakítók adatait hasonlították össze.

Az eredmények a kutatók szerint arra utalnak, hogy a házasság biztonsága csökkenti az alvászavarok kockázatát, míg a házasság megbillenése növeli a kockázatot. „Ezek az eredmények jól egyeznek a korábbi munkákkal, amelyek arra jutottak, hogy a párkapcsolat biztonsága és minősége jelentősen befolyásolják a nők alvását.”

házasság, párkapcsolat, alvás

2023-01-10 11:53:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop