Hirdetés

Házasság - gondok és megoldások

Szinte minden pár kapcsolatában előfordul kisebb-nagyobb, illetve rövidebb-hosszabb ideig tartó feszültség. Az alábbiakban öt olyan kiváltó okot mutatunk be, amelyek próbára tehetik a kapcsolatot, és megoldásokat is ajánlunk a problémák kezelésére.

párkapcsolat, házasság |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

1. A növekvő család

A baba születése az örömön túl megviseli mind az apát, mind az anyát. Az alváshiány depresszióhoz vagy szorongáshoz vezethet, a kismamáknál nem ritka a szülés utáni depresszió.

Az intim párkapcsolat is átmenetileg kárát láthatja az új gyerek érkezésének. Egy kapcsolat azonban nem olyan, mint a munkahely, ahol mindenképpen teljesíteni kell, mondják a szakemberek.

Mit lehet tenni?

A párnak közösen kell megtalálnia, hogyan támogassák egymást ebben az átmeneti nehéz helyzetben.

Osszák be, ki mikor van fent vagy kel föl a gyerekhez, addig a másik kialudhatja magát. Ha lehetséges, kérjenek meg egy barátot vagy rokont, hogy vigyázzon a babára, hogy a pár kettesben lehessen. Ha a gyerekek már nagyobbak, nekik is meg kell érteniük, hogy a szülőknek szükségük van egy kis szabadságra, együttlétre.

2. Változások a munkában

Az is feszültséget okozhat a kapcsolatban, ha valamelyik fél elveszíti az állását vagy éppen jobb álláshoz jut.

Mit lehet tenni?

Annak, aki kevesebbet keres, lehetnek önbecsülési problémái, különösen érzékeny lehet, míg a másik amiatt haragszik, hogy ő a fő kenyérkereső. Mindkét félnek tiszteletben kellene tartania a másik szerepét, és közös ügyként felfogni a helyzetet.

Segíthet, ha gondjait, tapasztalatait megosztja a hasonló cipőben járó ismerősökkel, barátokkal. Támogassa párját a munkakeresésben, átképzésben.

3. Tolakodó anyós-após

Sajnos gyakori, hogy a szülők beleszólnak a fiatalok életébe, különösen, ha a gyereknevelésről van szó. Az sem ritka, hogy egymással sem értenek egyet.

Mit lehet tenni?

A fontos az, hogy meghallgassa őket, majd a párjával döntse el, mi szolgálja legjobban a saját és a gyerekek érdekeit. Beszélje meg a kérdést, legyen türelmes. Az egyik fél általában nehezebb helyzetben van, vele legyen megértő, és jó, ha egységes álláspontot képviselnek a szülők előtt.

4. Ha piszkálják egymást

Néha annyira ingerült az ember, hogy olyasmit is szóvá tesz, amit nyugodtabb körülmények mellett nem tenne. Ha egy pár apróságokon vitázik, akkor a háttérben egy fontosabb problémát nem sikerült megoldani, mondják a szakemberek.

Mit lehet tenni?

Lehet, hogy az, aki állandóan piszkálja a másikat, mindenért rászól, ennek nincs is tudatában. Egy nyugodt pillanatban üljenek le, és az a fél, amelyik úgy érzi, megbántották, kérdezze meg, mivel váltotta ki a megjegyzéseket. Fontos, a minél pontosabb fogalmazás.

Ha Ön a kritikus fél, gondolja meg, vajon mennyire fontos az, amit újra meg újra szóvá tesz. Ha például a párja sms-eket ír vezetés közben, arról már érdemes beszélni, kevésbé életbevágó mondjuk az, hogy szürcsöl.

Ne adja fel. Lehet, hogy egy beszélgetéssel még nem oldódik meg minden, de a végén megelőzhető egy felesleges konfliktus.

5. Hűtlenség

Gyakran okoz gondot valamelyik fél vélt vagy tényleges hűtlensége. Fontos azonban tudni, mit is jelent ez valójában.

Mit lehet tenni?

Minden párnak meg kell állapodnia arról, mit tart elfogadhatónak a másik fél részéről. Nyíltan mondja meg, mi az, ami Önnek „még belefér” egy külső kapcsolatba. Ebéd egy kollégával vagy kolléganővel igen, de például a mozi már nem? Fontos, hogy egyértelműen tisztázza, és ne befolyásolja az, mit gondolnak mások arról, mi helyes és mi nem. Ez szigorúan magánügy.

Ha a másik átlépte azt a bizonyos határt, együttesen kell dönteni, megmenthető-e még a kapcsolat. Ha mindketten úgy érzik, van remény, a szakember sokat segíthet.

párkapcsolat, házasság

2022-07-29 08:58:25

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop