Hogyan éljük túl a karácsonyt?

Az év végi hatalmas várakozás, öröm és stressz bizony megviseli a párkapcsolatokat, különösen az újakat és azokat, amelyek gyenge lábakon állnak.

párkapcsolat, karácsony | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Az új kapcsolatokban számos, korábban még fel nem merült kérdés hangozhat el. – Mit vegyek neki, hiszen még csak nem régen járunk? – Most jött-e el az ideje, hogy bemutassam a szüleimnek? – Akarunk-e új vendégeket meghívni a karácsonyi vacsorára?

A stabil régebbi kapcsolatokat is megviselik az ünnepek, de különösen vigyázniuk kell az új pároknak, ha nem akarnak csak egy szám lenni a statisztikában. Januárban izzanak a válóperes ügyvédek telefonjai, és a Facebookon is az ünnepek környékén változik meg a kapcsolati státusz.

Miért ártanak a kapcsolatoknak az ünnepek? A nagy várakozás és a környezet, a reklámok sugallta, mesterségesen felfújt öröm is a vétkesek közt van. Fontos tényező az is, hogy télen keveset süt a nap, hideg van, az ember ilyenkor fáradékonyabb és ingerültebb, mint máskor. Több kutatás is készült már a témában, és a szerzők egyetértenek abban, hogy a stressz miatt romlanak a kommunikációs készségek.

Ott van a család is: együtt vagy külön? Mikor kinél? Az új kapcsolatokat különösen megterhelik bonyolult, sőt, veszedelmes családi viszonyok, de még a régi házasságokat is gyakran próbára teszik az ünnepek. A nagy ünneplésben mintha élesebb fény vetülne a különbözőségekre, mint a hasonlóságokra. Az eszem-iszom miatt sem mutatja mindenki a legkellemesebb oldalát.

Az ingatag kapcsolatoknál előfordul, hogy a pár éppen az ünnepek miatt marad együtt, és ilyenkor a szakításhoz elég egy utolsó csepp is a pohárban. Ez nem feltétlenül baj, hiszen nem minden kapcsolatot érdemes megmenteni, de meg kell találni a módját annak, hogy a nagy veszekedéseket el lehessen kerülni. Beszélje meg előre, kinek mik az elvárásai, hogyan szeretne ünnepelni, és kössön jó kompromisszumot. Ami szinte a legfontosabb, hogy őrizze meg a humorérzékét, és arra összpontosítson, ami mindkét félnek kellemes.


| párkapcsolat, karácsony
2019-12-10 11:03:54
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop