Jót tesz a veszekedés

A hosszú házasság titka, ha a házastársak tudnak beszélni egymással, egy új kutatásból azonban kiderül, hogy a hosszú élethez is hozzájárul.

házasság, veszekedés | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Egy 192 házaspár részvételével 17 éven át készült vizsgálat szerint azok, akik szabadon kimutatták érzéseiket, tovább éltek, mint akik magukba fojtva haragjukat, folyamatos nehezteléssel a szívükben élnek. Mindez nyilvánvalónak tűnhet, de a kutatók szerint korábbi vizsgálatok során még ilyen összefüggést nem állapítottak meg.

A vizsgált párok 14 százaléka volt „haragtartó”, akik nemcsak hamar megnehezteltek a másikra, de nem is sikerült megoldaniuk a problémáikat.

Miután a kutatók más tényezőkkel, például a dohányzással vagy a szívinfarktussal egyeztették a halálozást, kiderült, hogy a haragtartó párok még mindig korábban haltak meg, mint azok, akik haragjukat, dühüket le tudták vezetni, illetve képesek és hajlandók voltak megoldani a nézeteltéréseiket. Megállapították, hogy a haragtartók esetében mindkét házastárs az esetek 23 százalékában halt meg a vizsgált időszakban, szemben a többi pár 6 százalékával.

Érdekes, hogy egy másik vizsgálat egyértelműen kimutatta, hogy a házastársak kapcsolata mennyire kihat a szervezetre. Kisebb sebek is gyorsabban gyógyulnak például, ha egyetértés van a házastársak között.

A kutatók szerint a legjobb, ha a házastársak meghallgatják a másikat, majd elmondják, ami a szívüket nyomja, és közösen keresik a megoldást.

HealthDay
| házasság, veszekedés
2008-02-10 18:21:36
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop