Hirdetés

Kiről vesznek példát a kamaszok? Kiderült, hogy a szülőkről

A szülők bizonyára azt hiszik, kamaszkorú gyermekük nem hallgat rájuk, különösen, ha a nemi élettel kapcsolatban mondanak valamit, mégis, egy kutatás szerint a tizenévesek 45 százalékának a szülő a példa.

szexualitás, szex, kamasz |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A vizsgálatban 1171 tizenéves és 1139 anya vett részt, akiket megkérdeztek a nemi élettel kapcsolatos egészségügyi kérdéseiről, az erről folytatott beszélgetésekről, a család működéséről és a tizenéves szexuális aktivitásáról. Vizsgálatuk tárgyát képezte a szerelem, a párkapcsolat, a randevúzás és a fogamzásgátlás, valamint az, kit tekint a tizenéves példaképének.

A montreali vizsgálat vezetője szerint a kutatás eredménye cáfolja azt az általános nézetet, miszerint a kamaszok rá sem hederítenek arra, amit szüleik mondanak. Míg a megkérdezettek 45 százaléka a szülők tanácsát vette figyelembe, csupán 32 százalékuk hallgatott inkább a barátaira, és mindössze 15 százalék állította, hogy szerepmodellje valamelyik híresség vagy sportoló. Fontos tény, hogy a tizenévesek egyharmadának nincs példaképe, és szexuálisan éppen ők a legaktívabbak.

A vizsgálatban részvevő anyák 78 százaléka azt válaszolta, hogy szerinte a gyerek a barátaitól kér tanácsot a szexuális életével kapcsolatban, ezért ő inkább nem is foglalkozik ezzel a kérdéssel.

A kutatók szerint fontos, hogy a szülő beszélgessen serdülőkorú gyermekével a szexualitásról, még akkor is, ha az látszólag nem mutat érdeklődést. Jó, ha egy újságcikk vagy TV-műsor apropóján kezdünk el beszélgetni az értékekről.

A szülők szerepe sokkal fontosabb, mint gondolják. A kamasznak az a szerepe, hogy önálló legyen, és úgy tegyen, mintha nem figyelne oda, a szülőnek meg az, hogy példakép maradjon.

Time, kép: sxc.hu
szexualitás, szex, kamasz

2011-08-01 10:50:38

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop