Hirdetés

Lehet-e férfi és nő között igazi barátság?

Lehet-e egy férfi és egy nő csupán jó barátságban? A kérdés örök, és a válasz általában nem. Állíthatják heteroszexuális párok, hogy köztük csak barátság van, de bármikor eljöhet az a pillanat, amikor többről lesz szó. Ami barátságnak indul, gyakran végződik az ágyban.

férfi és nő, barátság, szex, kapcsolat |

InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

 
A régi társadalmakban nem ismerték a két nemhez tartozók közötti barátságot. A férfiak és a nők az életnek más területeit foglalták el, a nőket általában alacsonyabb rendűeknek tekintették.

A 18. század vége felé beköszöntött a feminizmus, majd ennek tömegmozgalommá válásával a barátság politikai követelésként jelent meg. Ez volt a „New Woman”, az Új Nő időszaka, akit irodalmi művek és a sajtóban megjelent cikkek ezrei örökítettek meg.

Az Új Nő intelligens, olvasott, erős akaratú, idealista, nem hagyományos és szókimondó. Számára a férfiakkal való viszony – szex-szel vagy anélkül – mindenképpen magában foglalta a szellemi kapcsolatot, a választás szabadságát, az egyenlőséget és a kölcsönös tiszteletet.

A barátság fogalma, mint a szerelmi kapcsolatok gyökere, kezdett beszivárogni a kultúrába. A partnerek immár nem csak az erotikus szenvedélyben osztoznak, az egyenlőség és a barátság szerves része a viszonynak.

A szerelem fogalmába napjainkban is beletartozik a barátság, persze ettől még nem lesz plátói egy kapcsolat. Ehhez kellett még a feminizmusnak az 1960-as években kezdődött új hulláma. Amikor a két nem az iskolában, a munkahelyen és számos közösségi térben egyenlő alapokon vegyült, a barátság a mindennapok részévé vált.

A plátói barátságot ma egyszerűen csak barátságnak nevezzük. De nem áll ennek is az útjába a szex? Előfordul bizony, hogy igen. Az egyik leggyakoribb megoldás, ha egy pár először szexszel, majd barátok maradnak.

Kulturális téren sem egyszerű a kérdés. Ha egy férfi és egy nő egy regényben vagy filmen együtt szerepel, a néző, az olvasó elvárja, hogy szikrázzon körülöttük a levegő. Ha egy kapcsolat nem szerelem vagy vérségi kapocs, nemigen értjük meg. Gondban vagyunk az olyan viszonyokkal is, mint a tanár és a diák vagy a mester és tanítványa egyenlőtlen kapcsolata, nem mindig értjük a bajtársiasságot, a kollegiális viszonyt sem.

Gyanúsak számunkra az azonos neműek közti barátságok is. Nincs életünknek még egy olyan területe, ahol akkora lenne a szakadék aközött, amit teszünk, és aközött, amiről a kultúránk beszámol, hogy tesszük. A barátság férfi és nő között ma már felszabadultság kérdése: azt szerethetünk, akit akarunk, úgy, ahogyan akarjuk. Ideje, hogy mindez napfényre is kerüljön, a kultúrában is megmutatkozzon.
férfi és nő, barátság, szex, kapcsolat

2019-09-28 09:28:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop