Miért nem kívánják a nők a szexet?

A mai nőknek kevesebb idejük van a szexre, mint elődeiknek az 1950-es években. Becslések szerint 40 millió amerikai él szex nélküli házasságban (azaz évente 10 alkalomnál kevesebbszer szeretkezik).

szex, nemi élet | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A rendszeres nemi élet jót tesz az egészségnek. Mi az oka akkor annak, hogy sok nő kerüli az együttlétet, és hogy lehet segíteni a gondokon?

– Az ágy már nem vonzó többé

Sokszor hallani szakemberektől, hogy az ágyat kizárólag szexre és alvásra használjuk. Ne vigyünk be „harmadikat”, laptopot, könyvet az ágyba. A technikai eszközök álmatlanságot okozhatnak, és ártanak a nemi életnek. Ne a neten barangoljunk, hanem a párunk testén inkább.

– A gyógyszerek csökkentik a nemi vágyat

A sors fintora, hogy elkezdünk fogamzásgátlót szedni, hogy aggályok nélkül, szabadon szeretkezhessünk, és éppen ezektől megy el a kedvünk. A tabletta ugyanis ösztrogént tartalmaz, ami fokozza az ún. nemi hormont megkötő globulin (SHBG) termelődését, és ez hatással van a libidóra. Vannak más gyógyszerek is, amelyek csökkentik a nemi vágyat, egyes vérnyomáscsökkentők, szorongásoldók, antidepresszánsok. Kérdezzük meg orvosunkat, mit ajánl ezek helyett a gyógyszerek helyett.

– A túlterheltség, sok munka

Ha egy nő egész nap dolgozik, utána bevásárol, főz, takarít, éjfél körül már nem sok várható tőle. A krónikus stressz az általa kiváltott hormonális változásokkal is a szex kerülését idézi elő. Ennek a problémának a megoldásához némi tudatos szervezés, tervezés szükséges. A hálószobában nincs helye munkának, laptopnak, könyvnek, telefonnak. Jobb az ylang-ylang vagy más aromaterápia.

– Ha nem vagyunk megelégedve a testünkkel

Sok nő érzi, hogy ha túlsúlyos vagy a terhesség után deformálódott az alakja, esetleg nem néz úgy ki, mint a modellek, akkor már nem kívánatos. A nőknek különös tehetségük van ahhoz, hogy visszataszítónak találjanak magukban olyasmit, amit a másiknak egyenesen vonzó. A legjobb, ha őszintén beszélünk partnerünkkel, megkérdezzük, mi tetszik neki, a bók is csodákat művelhet. De azért lefogyni sem árt, a fogyástól minden nő vonzóbbnak találja magát.

– A menopauza előtt és alatt

A hormonális változások olyan fiziológiai változásokat idéznek elő, amelyek körülbelül annyira teszik vonzóvá a szexet, mint a maratoni futás kaviccsal a cipőnkben. A hüvely szárazsága is akadálya lehet a kielégítő nemi együttlétnek. Beszéljük meg orvosunkkal, milyen kezelést ajánl, nemcsak a hormonpótló gyógyszerekkel lehet sikert elérni, a síkosítók vagy a fenyőkéreg-kivonatból készült tea is enyhítheti a menopauza kellemetlen tüneteit.

– Ha a másik nem kívánja

Lehet, hogy partnerünk érzelmei koptak meg, vagy a más természetű gondok beköltöznek a hálószobába is. Probléma lehet, ha a férfi nem tudja kimutatni érzéseit, netán azt szeretné, ha mi lennénk kezdeményezőbbek. A legjobb, ha szégyenkezés nélkül beszélünk a gondokról, de ne kezdjük azzal: „mi a fene bajod van?” vagy „biztos van valakid.”

– Ha depressziósak vagyunk

Ha egy nő depressziós, a vágya is elszáll. Az antidepresszánsok segíthetnek, de van olyan gyógyszer is, amelyik rossz hatással van az orgazmusra.
Váltsunk gyógyszert az orvossal konzultálva, és segíthet a pszichoterápia is.

– Ha a férfi Viagrát szed

A férfiak Viagra-szedési divatja nemcsak az idősebbekre érvényes, hanem a fiatalabbakra is, aminek eredményeképpen nincs egy hullámhosszon a pár. A férfiak gyakran a hálószobában vezetik le feszültségüket, a nőknek nyugalom kell a szexhez is. Ezt a problémát is a legjobb átbeszélni, de lehetőleg ne épp az ágyban.

– Ha betegek vagy fáradtak vagyunk

A nők mintegy 15 százalékánál valamilyen belső elválasztású mirigy betegsége okozza a libidó hiányát. Ilyen lehet a pajzsmirigy-betegség, ami kimerültséghez, csökkent libidóhoz és meddőséghez vezethet. A krónikus betegségben szenvedő nők sem éreznek késztetést az együttlétre, fájdalmaik vagy kimerültségük miatt. A betegség megállapítása és a megfelelő gyógyszerek segíthetnek, de az is, ha nem koncentrál valaki görcsösen a nemi aktusra.

Health.com
| szex, nemi élet
2009-09-21 10:39:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop