Hirdetés

Szex szülés után

A nőből és a férfiből hirtelen anya és apa lesz. Ilyenkor általában veszít fontosságából a szexuális élet. Az alábbiakból megtudhatjuk, mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy ez ne következzen be, s vajon miért éppen a szülés jó alkalom arra, hogy a szerelmi élet izgatóbbá váljék?

szülés, szex |

InforMed Hírek14:51-53   InforMed | Kovács, R.


A 29 éves asszony a következő kellemetlen érzésekkel emlékszik vissza az első gyermeke szülését követő éjszakára: "Sokáig feküdtem álmatlanul. A gátmetszés varrata égett, melleim feszültek, üres hasamat formátlannak éreztem. Rápillantottam Veronikára, kicsi lányomra. Végre anya vagyok! - gondoltam büszkén. Örömömbe azonban aggodalom is vegyült. Ott és akkor egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy egyszer még újra élvezni fogom a szexet. Már csak azért sem, mert úgy gondoltam, hogy az alakom sohasem lesz a régi. A jövőben már csak anya leszek? Mi lesz a házasságunkból? Ugyanakkor legszívesebben elhessegettem volna magamtól ezeket a kérdéseket. Egy olyan nőnek, aki éppen most hozta világra rég várt gyermekét, nem szabad így gondolkodnia! Kétségeim azonban nem hagytak nyugodni."

Egy gyermek érkezése testileg-lelkileg döntő változásokat hoz a nő életében, hiszen, amikor jelentkezik a kicsi, a legtöbb nő izgatottan készülődik a szülésre és gyermeke későbbi gondozására, s csak ritkán gondol magára. Szinte természetes számukra, hogy bizonyos idő elteltével életük visszazökken a régi kerékvágásba - szexuális vonatkozásban is.

Barátok és rokonok gyakran erősítik meg a fiatal párban ezt a gondolkodásmódot. Ha azonban valakit mégis az alakja, esetleg a szexuális életében bekövetkező változások foglalkoztatnának, többnyire a következő formában megfogalmazott értetlenséggel találkozik: "Légy boldog, ha egészséges gyermeked születik! Minden egyéb már jön magától."

Nem csoda tehát, ha a fiatal anyák szinte szégyellik az ezzel kapcsolatos kétségeiket, hiszen úgy gondolják, hogy ezek a problémák csak őket foglalkoztatják.

Ugyanakkor ennek az ellentéte igaz: az anyák ellentmondásos érzései teljesen normálisnak tekinthetők, sőt igenis komolyan kell venni azokat, hiszen az asszony, aki megszült egy gyermeket, már sohasem lesz olyan, mint a terhesség előtt. Időre, erőre és segítségre van szüksége ahhoz, hogy nyugodtan felkészülhessen új életmódjára - s ez nemcsak a hétköznapokra vonatkozik, hanem jelentős mértékben a szexualitásra is.

Miért csökken a vágy szülés után?

A szülést követő első héten a legtöbb fiatal anya nem kívánja a szexet. Ennek több oka van:

Félelem a fájdalomtól: kezdetben gyakran ég még a gátvarrat. Egyidejűleg erősebben kiszáradhat a hüvely a hormonváltozások és az ösztrogénhiány következtében.

Újabb terhességtől való félelem: kilenc vagy több, védekezés nélkül eltelt hónap után a legtöbb nő még nem igazán tudja, hogyan szeretne védekezni a jövőben.

Gyermekágyi folyás: miközben a méh fokozatosan régi nagyságára húzódik össze, először pirosas, majd színtelen folyás tapasztalható, melyet sok nő kellemetlennek és visszataszítónak érez.

Érzékeny mellek: amikor beindul a tejelválasztás, a mellek átmenetileg olyan érzékennyé válnak, hogy minden érintés fájdalmas. Ezenkívül röviddel szoptatás előtt vagy szexuális izgalom hatására tej csepeg a mellekből. Alig akad olyan nő, aki ezt lazán elfogadná.

Ameddig ezek a problémák eltompítják a nő szexuális vágyát, a férfiak nagy többsége megértést mutat. 6-8 hét elteltével azonban, amikor fokozatosan visszaáll minden a régi kerékvágásba, ugyanezek a férfiak már alig győzik kivárni, hogy újra együtt lehessenek párjukkal. A statisztikák szerint ilyenkor már a párok mintegy fele újra rendszeres szexuális életet él.

Tovább

szülés, szex

2018-03-13 21:32:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop