Szex szülés után - II.

Szex szülés után című cikk folytatása.

|

Ha a nő tartózkodó lesz

A párok másik felénél általában a nő húzódozik az első együttléttől. Egy fiatal apa arról számolt be, hogy felesége a szülést követő harmadik hónap elteltével sem kívánta a testi együttlétet, annak ellenére, hogy időközben visszanyerte az eredeti súlyát is.

Amennyire a legtöbb fiatal apa részéről érthető az a természetes kívánság, hogy a szülést követő szünet után a szexuális élet minél hamarabb a megszokottak szerint folytatódjék, annyira a nők nagy részénél ez nem olyan egyszerű. Ők vagy nem kívánják a szexuális kapcsolatot, vagy egyszerűen nem képesek rá. Nyilvánvaló, hogy ennek okait sokszor a tudatalattiban kell keresni. Vajon mi korlátozza a fiatal anyák szexuális kedvét?

A fiatal anyák mindig kialvatlanok

Sokan nyilatkoznak úgy, hogy minden előzetes várakozást felülmúl, annyira álmosak és fáradtak, s hogyha végre ágyba kerülnek, csak a nyugalomra és a csöndre vágynak. Megpróbálnak minden időt kihasználni, hogy kialudják magukat, így érthető, hogy párjuk "próbálkozásait" sem értékelik. Tudják, hogy férjüknek hiányzik a szex, de sokszor esténként csak az alvásra vágynak.

A függetlenségnek egy csapásra vége!

A mai nők nagy része saját magának határozza meg időbeosztását. Saját keresetük van, pályafutásuk a férfiakéhoz hasonló. Egy gyermek megszületésével - legalábbis átmenetileg - megszűnik ez a szabadság. Ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy ebben az időszakban párjuk a családfenntartó.

Ahhoz, hogy ebben az új helyzetben is feltalálja magát, nagyon sok nőnek időre - és szexuális távolságtartásra - van szüksége, hiszen ösztönösen érzik, ez számukra az egyetlen lehetőség, hogy megmeneküljenek a partnerüktől való teljes függőségtől.

A baba áll ilyenkor a középpontban

Egy újszülött teljes mértékben meghatározza édesanyja napirendjét. Sohasem lehet egyedül, mindig csak adnia kell, saját igényei háttérbe szorulnak - s ez sokszor olyan megerőltető, hogy piciny szabadidejükben egyedüllétre vágynak. Ráadásul ilyenkor gyengédség iránti igényeiket a kicsi becézgetése, simogatása, szoptatása teljes mértékben kielégíti.

A tükörkép nem vigasztaló

A fiatal anyák már akkor sem érzik jól magukat a bőrükben, ha az arcuk szülés közben megváltozott. Némelyikük legszívesebben csak sötétben vetkőzne le.

Szokatlan még a kettős szerep: anya és szerető egyidejűleg

A szakértők szerint a nő nemisége mindig kétoldalú: egyrészről áll az erotika, másrészről a termékenység és az ezzel szoros összefüggésben álló anyaság. Egy nő számára olykor óriási megerőltetést jelent, hogy mindkét szerepkörének megfeleljen: különösen igaz ez a szoptatás időszakára.

Ilyenkor sok nő úgy érzi, hogy teste bizonyos értelemben két részre van osztva: egy szoptatást végző reproduktív részre és a szexualitásért "felelős" részre. Nagyon nehéz elfogadni azt a tényt, hogy a nemiségben a szexuális vágy és egy új emberi élet fogantatása és felnevelése igen jól megférnek egymással. Sok nő számára szinte lehetetlennek tűnik, hogy miközben anyává váltak, megmaradhassanak szeretőnek is.

A partner csalódik új feladatkörében

A gyermek születése felett érzett örömöt általában hamar követi a kijózanodás. A partner segíteni szeretne - felesége visszautasítja. Vagy: a nő több támogatást remélt társától, aki viszont úgy érzi, hogy eleget tesz, és ezért semmi elismerést nem kap.

A remélt családi idill helyett megy az egyezkedés, a morgás: ki kel fel éjszaka? Ki mond le az esti krimiről, hogy megvigasztalja a síró csöppséget? Ki végzi el a sok összegyűlt házimunkát?

Ugyan ki ítélné el azt a fiatal anyát - akinek az élete amúgy is teljesen átalakult, és sokszor teljesen kilúgozva érzi magát - azért, hogy urambocsá! sem ereje, sem kedve nincs a szexhez, a gyengéd pillanatokhoz?

Új felállásban

Teljesen mindegy, hogy ki vagy mi felelős a kedvetlenségért: ha a nő átmenetileg félreteszi kétségeit és hangulatait, és "kedvéért", vagy azért, hogy "mert egyszer úgyis újra meg kell lennie" újra együtt vannak, rövid távon újra a "régi idők"-et idézi. Gyakran megtörténik azonban, hogy a nő csupán eszköznek érzi magát, s emiatt esetleg hosszabb időre is elmegy a kedve a szexuális élettől.

A lehető legjobb megoldás ennek kiküszöbölésére, hogy mindketten elfeledkeznek régi, függetlenebb, kevesebb felelősséggel járó életükről, és megfelelő kíváncsisággal, nyitottsággal és tudatossággal készülnek új életükre.

Persze ehhez először is át kell szervezni a hétköznapokat: egy nő számára mindenesetre semmi vigaszt nem jelent, ha nekiáll visszasírni régi anyagi függetlenségét. Sokkal értelmesebb és előremutatóbb, ha a fiatal szülők a lehető leghamarabb megbeszélik egymással, hogyan osztják be mostantól a jövedelmet, ki milyen munkákat végez el, és az apa mikor gondoskodik a kicsiről, hogy párja legalább néha egyedül lehessen.

Ugyanilyen fontos: ne akarjunk többé tökéletesek lenni! Mivel a nő most nem "villoghat" a munkahelyén, cserébe hibátlan anya szeretne lenni. Ekkor van szükség bizonyos mértékű lazaságra, melyben az apának abban lehet fontos szerepe, hogy társa önmagával szembeni túlzott igényeit "helyre tegye", és megerősítse anyaságával kapcsolatos önbizalmát.

A szülést követően a fiatal anyáknak meg kell barátkozniuk megváltozott alakjukkal is. Ez különösen azoknak esik nehezére, akik korábban önbizalmuk nagy részét alakjukból, külső megjelenésükből merítették.

Tovább

|
2018-03-13 21:31:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop