Hirdetés

Szex: tények és tévhitek

Mindenki tudja, hogy a legjobb, ha orvosától tájékozódik, mégis gyakran előfordul, hogy félelem, kényelmesség vagy esetleg az idő szorítása miatt az interneten keresünk választ a szexualitással kapcsolatos kérdéseinkre. Nem árt azonban az óvatosság, az interneten közölt információk egy része nem helytálló, nem teljes, esetleg elavult.

szex, tévhitek, STD, terhesség, abortusz |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.

Kép. FreeDigitalPhotos.net
Tévhit: a vécéülőkétől is lehet nemi betegséget kapni.

Ezek a kórokozók nem sokáig életképesek a szervezeten kívül, különösen olyan hideg és kemény felületen nem, mint az ülőke. Az így kapott fertőzés esélye a nullával egyenlő.

Veszélyesebb a bőrfelületek érintkezése vagy akár a csókolózás, így terjedhet a herpesz vagy a szájüregi gonorrhea vagy chlamydia. A bőrfelületek érintkezésével elkaphatók a nemi szervek fekélyei, a herpesz, a rühesség és a lapostetű is.

Tévhit: az első együttlét alkalmával nem lehet teherbe esni.

Úgy tűnhet, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy már az első nemi együttlét teherbeeséssel jár, de nem érdemes kockáztatni, alapjában véve ugyanúgy elképzelhető, mint bármikor máskor. Egyes statisztikák szerint a nők 20 százaléka a nemi élet megkezdése utáni első hónapban esik teherbe.

Tévhit: a menstruáció alatt nem lehet teherbe esni.

Ez sem valószínű, de előfordulhat, sok nőnek eltolódik a ciklusa, így nem kiszámítható a fogamzóképesség ideje. A menopauza környékén sem árt az óvatosság, a nem kívánt terhesség elkerülésére a vérzés elmaradása utáni évben ajánlatos a fogamzásgátlás.

Tévhit: a nőknek 18 évek korukban kell Pap-tesztet csináltatniuk.

Ez a rendelet megváltozott, nem ajánlják a szakemberek 21 éves kor alatt, mert a beavatkozástól való szorongás miatt a fiatal nők esetleg fogamzásgátlási kérdésekben sem fordulnak nőgyógyászhoz.

Tévhit: az esemény utáni tabletta abortuszt okoz.

Az ún. esemény utáni tabletta nem azonos az RU-486-tal, ami valóban vetélést okoz.

Kutatások szerint a szexuálisan aktív fiatalok több mint 30 százaléka nincs azzal tisztában, hogy a sürgősségi fogamzásgátlás nem azonos a korai abortusszal. Erre a különbségre a legtöbb internetes forrás sem hívja fel a figyelmet.

Tévhit: a tablettától meg lehet hízni.

Egyetlen klinikai vizsgálat sem tudta a fenti állítást egyértelműen igazolni, mégis, nagyon sokan ezt hiszik. Hitelt érdemlően csak az bizonyosodott be, hogy az injekció formájában beadott fogamzásgátló, a depó medroxyprogeszteron-acetát okozhat esetleg súlygyarapodást.

Tévhit: az IUD (spirál) nem biztonságos a fiatalok számára.

Elavult az az információ, amely szerint a 18 év alattiaknál kismedencei gyulladást okozhatna. A spirál használata kényelmes és hosszú távú védettséget nyújt.

Tévhit: a HPV-oltás megvéd a méhnyakráktól.

Az oltás négyféle humán papillomavírus ellen véd, de a méhnyakrákok mintegy 30 százaléka esetében nem hatásos, így fontos, hogy minden nő, akár beolttatta magát, akár nem, járjon rendszeresen szűrésre.

szex, tévhitek, STD, terhesség, abortusz

2023-12-17 12:41:37

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop