Hirdetés

Terhesség szexmentesen?

A terhes nő nemi vágya a terhesség elején nagyon erős, a közepénél visszaesik, hogy aztán a terhesség utolsó harmadánál szinte megszűnjön. Miért? Az orvosok arra gyanakodnak, hogy a jelenség hátterében több húzódik meg, mint a női hormonszint változása.

terhesség, szex |

InforMed Hírek19   InforMed | Szűr, K.

Például az eszkimók terhes asszonyai ugyanolyan aktívak maradnak, mint korábban. Európában és Ázsiában más a helyzet. A terhesség a párok testi szakításával jár. Ennek oka az esztétikai szabályoknak való megfelelni akarás. Sok asszony kifejezetten rondának, esetlennek tartja nagy hasát, megnőtt melleit. Manapság a pénzkiesés és a karrier megszakadása is stresszeli a terhes nőket. 

A terhesség első három hónapjában, amikor még nincs látható jele a "másállapotnak", a párok nem változtatnak szexuális életükön. Később azonban az érintettek háromnegyedénél törés következik be.

És a férfiak? Az ő hozzáállásuk érzelmi polarizációt mutat. Egy részük szinte elolvad a feleség érett nőiességétől, és kedvük a szexre erősen megnövekszik. Bujának, erotikusnak és kívánatosnak tartják szívük választottját. Megint mások fejet hajtanak az asszony "tehervállalása" előtt, rácsodálkozó tisztelettel, s némi irigységgel övezik a leendő anyát.

Ezzel a gyermeküket hordó szenttel pedig tabu a szex. A férfiak harmadik nagy csoportja egyszerűen viszolyog, fél és kiábrándult. Ők azt látják csak, hogy helyüket elfoglalják. Azt sem tudják, hogyan bánjanak a nagy hassal tolató nejjel, akivel már nem kívánják a testi szerelmet. A lelki okokon kívül a társadalmi előítéletek, a belénk nevelt dogmák is megzavarják a nemi életet pont akkor, amikor a szerelemnek láthatóvá válik a gyümölcse...

A legelterjedtebb tévhitek

  • Ilyenkor még gyakoribbak a fertőzések és a gombásodás.
  • Az embrió erős rázkódása elvetélést okozhat.
  • Oxigénhiánytól szenved az embrió, ha a mamának orgazmusa van.

A nőgyógyászok e tévhitek hallatán csak a fejüket csóválják. Véleményük szerint a legtöbb esetben minden alapot nélkülöz a félelem. Ha eltekintünk veszélyeztetett terhességektől, amikor a séta is veszélyessé válhat, az utolsó napig megengedett a nemi élet gyakorlása. Ugyanakkor okos az olyan helyzetek elkerülése, amikor a hímtag mélyen behatol.

Válasszuk azokat a pozíciókat, amelyeknél a has nincs útban. Az oxigénellátás akadozása is kizárt, hiszen az orgazmus okozta izom-összehúzódás során olyan minimális az oxigénhiány, amit az embrió meg sem érez. Vírusfertőzésekkel, gombákkal szemben az embrió védve van, kivéve persze az olyan véráramba kerülő vírusokat, mint az AIDS.

A pszichológusok a sok-sok kifogás mögött azt a zavartságot fedezik fel férfinél és nőnél egyaránt, amit a megváltozott állapot okoz. Hiszen nemcsak a jelenlegi helyzet változik, hanem a kicsi születése után a papára-mamára háruló feladat is. Ekkor a férfi úgy érzi, végleg elvesztette érzelmi vezető szerepét. Meghasonlik, hiszen szereti a gyereket, sőt várja is.

Ugyanakkor az eddigi erotikus szexpartnere átalakul, s az esetlen kis jövevény is elbizonytalanítja. Ezért nagyon fontos szerep jut a nőknek. A terhesség alatti ápolt megjelenés, a közös tervezgetés és a beszélgetések alapjai annak, hogy a gyermek megszületése után az ágyban újra egymásra találjon a két szerető ember.

terhesség, szex

2021-12-10 11:52:06

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop