Hirdetés

Tévhitek a tinédzserkori szexuális szokásokról

Egy új, az amerikai fiatalok körében végzett felmérés megcáfolja azt a tévhitet, hogy a serdülők előnyben részesítik az orális szexet az együttlétek során. „Széles körben elterjedt az a nézet, hogy a tinédzserek inkább a nem hüvelyi örömszerzést, elsősorban az orális szexet részesítik előnyben, így szexuálisan aktív életet élhetnek, miközben technikailag szüzek maradnak” – fogalmaztak a kutatás vezetői.

szex, tinédzser, felmérés |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

– „A kutatás azonban egyértelműen kimutatta, hogy az orális szex ilyen célú előnyben részesítése nagyrészt csak mítosz. Nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a hüvelyi közösülést még nem tapasztalt tinédzserek számos partnerrel fenntarthatnak szexuális kapcsolatot.”

A kutatócsoport 2271 olyan tizenéves adatait vizsgálta meg, akik a 2002-es NSFG (National Survey of Family Growth, Nemzeti Családnövekedési Vizsgálat) felmérésben részt vettek, és életkoruk 15-19 év között volt. Ezt az adatbázist számos kutatás során felhasználják, hogy segítségével az egészség alakulását vizsgálják, illetve az egészségoktatás lépéseit tervezzék.

A mostani felmérés során színes kép rajzolódott a tinédzserkori szexuális szokásokról az USA-ban, és eloszlatta azokat a tévhiteket, hogy a tizenévesek jelentős arányban helyettesítik az egyik közösülési formát egy másikkal. Az eredmények azt mutatták, hogy a serdülők szívesen kipróbálják egy időben a közösülési formák széles palettáját. Például egyesek az orális szexet alkalmazzák közvetlenül az első közösülés előtt, míg mások hüvelyi közösülés után kísérleteznek az orális szexszel.

A vizsgálat további következtetései között van, hogy a 15-19 éves fiatalok fele folytatott már hüvelyi közösülést, több mint fele (55 %) vett részt heteroszexuális orális aktusban, és 11 %-a közösült anális módon.

Ez a korosztály nagyobb arányban folytat orális szexet is a közösülések kapcsán. A vizsgálat azt is kimutatta, hogy csak minden negyedik szűz tizenévesnek volt már orális szexuális élménye, de hat hónappal a szüzesség elvesztése után már ötből négy vett részt orális örömszerzésben. Három éven belül már 92 %-nak van orális szexuális tapasztalata.

Az orális és az anális szex nem vezet terhességhez, de ezek a közösülési módok is lehetővé teszik a szexuális úton terjedő betegségekkel való fertőződést (HIV, Chlamydia, Humán Papillóma Vírus – HPV, ez utóbbi felelős a méhnyakrák kialakulásáért). Egy járványügyi vizsgálat szerint minden negyedik tizenéves lány legalább egy nemi úton terjedő betegséggel fertőzött.

A szerzők szerint a fenti eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a serdülőknél végzett oktatási programok során a közösülés minden érintett formájára ki kell térni. Létfontosságú, hogy a fiatalok megismerjék a nemi úton terjedő betegségek kockázatát, és a védekezés lehetőségeit minden közösülési forma esetében. A házasságig tartó önmegtartóztatás már nem nyújt elegendő útmutatást.

WebMD
szex, tinédzser, felmérés

2009-01-28 10:12:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop