Hirdetés
Hirdetés

Vágycsökkentők

Kevésbé izgatja önt vagy partnerét a szex? Veszített nemi vágyából? A libidót számos testi és lelki tényező befolyásolja, az alábbiakban összefoglaljuk a leggyakoribb vágycsökkentőket.

| InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Yahoo

Stressz

Sokan nagy nyomás alatt is jól teljesítenek, de nem biztos, hogy az ágyban is. Csökkentheti a libidót az állás vagy a pénztelenség miatti aggodalom vagy egy beteg rokon gondozása. Próbálja ki az ismert stresszkezelő technikákat vagy kérjen segítséget szakembertől.

Párkapcsolati gondok

Nagyon gyakori, hogy a megoldatlan kapcsolati problémák állnak a vágy csökkenésének hátterében. Különösen a nők számára fontos az érzelmi közelség. A sok elfojtott neheztelés, a nem elégséges kommunikáció, a bizalom elvesztése mind hozzájárulhat ahhoz, hogy valaki nem kívánja az együttlétet.

Alkohol

Az alkohol közismerten oldja a gátlásokat, de el is nyomhatja a vágyat. A józan partner kedvét elveheti a részeg kedves látványa. Mindez igaz a drogokra is.

Alváshiány

Ha a vágy csökken, annak az is lehet az oka, ha valaki nem alszik eleget, netán álmatlanságban vagy alvási apnoéban szenved. A fáradtság elveszi a kedvünket a szextől. Mindaz, ami az alvást zavarja, zavarhatja a nemi életet is.

Szülőnek lenni

A gyermek léte önmagában még nem befolyásolja a libidót, de ha a kicsi folyton láb alatt van, nehéz időt találni az intim együttlétre. Kérjünk meg valakit, vigyázzon a gyerekre, hogy jusson egy kis időnk magunkra is. Ha a kicsi alszik, használjuk ki az időt.

Gyógyszerek

A libidót csökkentő gyógyszerek:


- Antidepresszánsok
- Vérnyomáscsökkentők
- Antihisztaminok
- Fogamzásgátló tabletták
- Kemoterápia
- HIV-ellenes gyógyszerek
- Finaszterid

A gyógyszerváltás vagy az adag csökkentése gyakran megoldja a problémát. Ne változtassunk a gyógyszerek szedésén anélkül, hogy előbb beszéltünk volna az orvosunkkal.

Testkép

Nehéz úgy vágyat érezni, hogy valakinek nem sok önbecsülése van. Ha attól félünk, hogy túl kövérek vagyunk (még ha ez nem is igaz), kialszik a vágy. Ha partnerünk küszködik csökkent önbecsüléssel, nyugtassuk meg, hogy mi így is vonzónak találjuk. A testedzés nemcsak az önbecsülést, de a nemi vágyat is fokozza.

Elhízás

Az elhízás összefügg a libidó és a nemi örömök csökkenésével, ilyenkor a szexuális teljesítmény is romlik.

Erekciós zavar

Az erekciós zavar más, mint a csökkent nemi vágy, de meglététől, illetve az attól való félelemtől elmehet valakinek a kedve a szextől.

Alacsony tesztoszteronszint

A tesztoszteron fokozza a vágyat. A férfiaknál a korral csökken a termelődése, ám ez nem szükségszerűen okozza a libidó csökkenését is. Nőknél is összefügg a libidóval, de náluk a kérdés összetettebb.

Depresszió

Sajnos sok antidepresszáns csökkenti a libidót, csakúgy, mint maga a depresszió. A klinikai depresszió súlyos, ám kezelhető betegség.

Menopauza

A nők mintegy fele számol be arról, hogy a menopauza idején csökken a vágya. Kényelmetlenné teheti az együttlétet a hüvely szárazsága és az esetleges fájdalom szex közben. Ám a hormonális változások csak a probléma egyik részét okozzák, a pszichés gátlások, az önbecsülés, a kapcsolat milyensége, a szedett gyógyszerek mind hozzájárulhatnak a libidó csökkenéséhez.

Az intimitás hiánya

Az intimitás, a szoros érzelmi kapcsolat nélküli szex is megölheti a vágyat. Ha szürkül a nemi életünk, próbáljuk meg a következőt: legyünk kettesben partnerünkkel minél többet – de szex nélkül, tanuljuk meg kifejezni szeretetünket másképp is. Az intimitás fokozódásával megjön a nemi étvágy is.

| szex, libidó, nemi vágy
2022-07-21 13:58:59
Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop