Partnermasszázs

Az érintés hatalmát tudósok tanulmányozzák, a floridai Miamiban a Touch Research Intézetben például műszerekkel mérik az agy működését és a hormonszintet, hogy a legmodernebb eszközökkel bizonyítsák azt, amit a kínai gyógyászat már több mint három évezrede hirdet: azt, hogy a masszírozás a test és a lélek gyógyszere.

masszázs, Partnermasszázs, energiacsere | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Kőkúti, D.
Test és lélek gyógyszere

BOLDOGSÁGHORMONT TERMEL

Mi is történik testünkben egy intenzív érintés alkalmával? Nos, a vérkeringés felélénkül, a feszültségek lazulnak és az anyagcsere fokozódik. A célzott gyúrásnak akár gyógyító hatása is lehet ­ mondja egy, az USA-ban megjelent tanulmány ­, mert utána több ölősejt képződik, ennek következtében immunrendszerünk hatékonyabban háríthatja el a támadásokat.

Ismert az is, hogy a simogatások alkalmával miért kapcsolódunk ki olyan remekül, miért nyerünk az érintés kapcsán friss energiákat. Masszázs során mintegy ötmillió érzősejt ­ ezek legtöbbje a háton és az ujjbegyeken helyezkedik el ­ jelenti finoman elágazó idegpályák segítségével az agynak a testi érintést, amely azután jó érzést keltő hormonokat termel: boldoggá tevő endorphint és harmonizáló oxytocint. Ezek hatására csökken a vérnyomás és a stresszhormonszint, lassabban ver a szívünk.

ÉRINTÉS ­ ENERGIACSERE

Felmerülhet a kérdés, hogy használhatjuk-e mindennapi életünkben ezeket az ismereteket? Nos, a Touch Life (érinteni az életet) egy új, szerves egységet alkotó "házilagos" módszer, melynek különleges filozófiája, hogy az érintések alkalmával leépül a stressz és a partnerek között energiacsere jön létre. Ezért fontos a simogatások közben a célzott, intenzív és egyenletes, orron keresztül történő ki- és belégzés. Tanuljunk meg kikapcsolódni, teremtsünk lehetőleg rendszeres testi kontaktust.

KEZDJÜK A HÁTUNKKAL!

A tökéletes harmónia megteremtésének érdekében először álljunk partnerünkkel egymásnak háttal, miközben bőrünk egyes részei jobban, más területei pedig kevésbé érnek össze. Mielőtt partnerünk gerincünk simogatását elkezdi, maradjunk így legalább egy percig.

 • Feküdjünk a hasunkra, partnerünk a középről kiindulva öklével mintegy tízszer simítsa gyengéden végig a gerincünket, majd
 • két kezét egymásra fektetve gyakoroljon enyhe nyomást a vállrészre és lefelé indulva masszírozza meg ezt a részt ugyancsak tízszer.
 • Egyik kéz a bal vállon, a másik a fenéken nyugszik. A kezeket erősen lenyomva tartjuk, ezt a mozdulatot is mindkét oldalon, tízszer végezzük el.

VÁLLAK ÉS NYAK

A hát, a vállak és a nyak masszírozásához jó segítséget nyújthat egy mini masszírozógép és fokozhatják a hatást a masszázsolajok, amelyek azon felül, hogy az ujjak gyengéd és egyenletes simogatását segítik, a bőrünkön és az orrunkon szervezetünkbe jutó aromaanyagaikkal nyugtatóan és élénkítően hatnak.

A fej és arc masszázsához a következő fogásokat ajánljuk:

 • Gyengéden húzzuk meg a hajat úgy, hogy a fejbőr mintegy két milliméterre elemelkedjen, majd mind a tíz ujjbeggyel masszírozzuk körkörös mozdulatokkal a fejbőrt.
 • Az energiacsere a vérellátás javításával egyszerűbbé válik, helyezzük a kezeket enyhe nyomással, a szemeket és az orrot szabadon hagyva az arc jobb és bal oldalára, miközben egy percig egyenletesen és nyugodtan lélegzünk.
 • Hüvelykujjainkat a homlokon érintsük össze úgy, hogy az ujjhegyek az orr tövénél összeérjenek, majd húzzuk az ujjakat ötször a halántékokhoz. E mozdulatra az arcbőr automatikusan kisimul.
 • Helyezzük a kezeket oldalt az arcra, húzzuk a fül irányába és fogjuk be a füleket mintegy két percre.
 • Végezetül mindkét hüvelykünkkel masszírozzuk végig, a vállizmoktól elindulva a nyakat egészen a fejtőig, és ezt ismételjük meg lassan és nyugodtan tízszer.

A LÁBAK KÉNYEZTETÉSE

Aki valaha kapott egy jó lábmasszázst, tanúsíthatja, hogy az milyen jótékony hatással volt az egész testre. A Touch Life-nál azonban nemcsak a klasszikus reflexzó nák stimulálásáról van szó, célja a lábak "elkényeztetése", olyan kapcsolatok teremtése, amelyek kellemesek és lazító hatásúak. A hüvelykekkel a talpat lentről fölfelé gyúrjuk át, majd menjünk végig a talpéleken körkörös mozdulatokkal.

Kérdezze meg partnerét, mekkora nyomás kellemes, mekkora kellemetlen. Végül egyik kezünket a sarok alá, másikat a lábra téve húzzuk erőteljesen a lábat és a lábszárat, majd rázogassuk meg és tegyük le. Legalább három-három percet szánjunk a lábakra.

A MASSZÁZSOK TÍPUSAI

Sokféle, más-más elveken alapuló masszázs létezik. Minden technikai vagy stílusirányzatnak megvannak a maga előnyei, hátránya azonban egyiknek sincs. Két fő csoportjuk a keleti és a nyugati típusok. A keleti technikák közvetlen, koncentrált nyomást alkalmaznak, és inkább serkentő jellegűek, a nyugati irányzatok célja elsősorban a csillapítás és a kiegyenlítés. Míg a keleti szemlélet inkább az energiaköröket, energiacsatornákat tekinti, a nyugati orvoslás a szerveket, ízületeket, izmokat tartja szem előtt.

EURÓPÁBAN

A masszázskezelés alapjait Európában ­ ha nem az egész világon ­ Pier Heindrich Ling svéd professzor munkássága vetette meg. Ő alkotta meg a simítás, ujjnyomás, ütögetés klasszikus rendszerét, mobilizáló mozdulatokkal ötvözve. A Ling-féle technikában szakadatlan áramlásban követik egymást a masszázs mozdulatai, egyik fogás észrevétlenül olvad a másikba.

Masszázsfogások:

 • simítással kezdjük a masszázst és azzal is fejezzük be (körözés, legyező, enyhe nyomás, dörzsölés)
 • ujjnyomás és gyúrás (erőteljes nyomás, dobolás, nyújtás, hernyócska, gereblyézés, hüvelyknyomás)
 • ütögetés, serkentés (kocogtatás, kanalazás, öklözés, paskolás, kiemelés).

KELETI TECHNIKÁK

A siacumasszázs során fontos még a légzés, a meditáció, relaxáció és a tudatos táplálkozás elsajátítása.

A siacu japán szó, a helyi akupresszúra egyik változatának neve: ujjal történő nyomást jelent. A siacuban alapszinten az ujjakat és a tenyeret, haladó szinten a könyököt, a kart és a térdet is használják a test éltető energiáinak serkentésére vagy csillapítására. Az energia szabad áramlása a gyógyulás és az egészség alapfeltétele.

A siacumasszázs az egészséges embernek is javára válik, jó közérzetet biztosít számára. Elméleti háttere és kezelési technikája a fizikai érintés jótékony hatásán alapul. Az akupunktúrához és más távol-keleti gyógymódokhoz hasonlóan a siacuval is a test energiahálózatát kezeljük, harmonizáljuk.

A SIACU HASZNAI

Segít megőrizni az egészséget, ezzel ösztönzi híveit, hogy komolyan figyeljenek testük jelzéseire. Fokozott éberséggel könnyebb rájönni, mi válik javunkra, és mi romboló hatású. Választási lehetőséget kínál, rajtunk áll, melyik utat követjük. A test öngyógyítási képessége óriási, de néha támogatásra szorul, hogy eltávolíthassa a gyógyulást akadályozó torlaszokat. A siacu az egyik legjobb módja a blokádok megszüntetésének és az energiakeringés kiegyensúlyozásának.

MILYEN ÁLLAPOTOKON SEGÍT A SIACU?

Az ember energetikai rendszerét befolyásolja, ezért sok minden ellen jó. Tartsuk azonban szem előtt, hogy ha nem ismerjük fel a természet törvényeit és nem élünk azoknak megfelelően, akkor a siacu sem lehet hatékony. A javunkra válik, ha feltárjuk és megértjük bajunk kiváltó okát, és a továbbiakban a mértékletesség életelve szerint élünk.

A siacunak különösen nagy hasznát vehetjük az alábbi esetekben:

 • ízületi gyulladások
 • hátfájás
 • érzelmi nehézségek
 • fejfájás és migrén
 • álmatlanság
 • rendellenes bélműködés (veleszületett érzékeny bélrendszer okozta tünetek, vastagbélgyulladás, székrekedés, hasmenés)
 • menstruációs gondok (heves vérzési időszakok, és a vérzést megelőző kellemetlenségek)
 • izomfeszültség
 • szaporodási problémák (beleértve a méhnyálkahártya-gyulladást és a daganatokat)
 • légzési nehézségek és stresszel összefüggő zavarok
 • arcüreggyulladás.

A siacu a gyógyulás katalizátora. A gyógyulás ugyanis nem olyasmi, ami hol megtörténik, hol nem, hanem a harmónia és a teljesség felé vezető folyamat.

ÉRDEKES

 • Már az ősidőkben értékelték a maszszázs testre és lélekre kifejtett jótékony hatását. Csekély élettani tudásuk ellenére a régi korok orvosai ezzel a módszerrel igen eredményesen kezeltek különféle betegségeket, sérüléseket és a kimerültséget is.
 • Hippokratész a Kr. e. 5. században, amikor még kevéssé ismerték a vérkeringés folyamatait, leírta, hogy az anatripszis ­ szó szerinti fordításban "felső dörzsölés" ­ nagyobb hatású, mint a végtagok "alsó dörzsölése".
 • Az ókori görögök fontosnak tartották a testkultúrát a mentális és a spirituális képességek kibontakoztatásában, ezért masszázsiskolákat létesítettek építészeti remekműveknek számító egészségközpontjaikban, a gimnáziumokban.
 • Írásos emlékek tanúsítják, hogy a Római Birodalom egész fennállása alatt a masszázs az egészségvédelem fontos eleme volt.
 • A távol-keleti színpadi muzsikusok és színészek mindig is végeztek masszázstanfolyamot művészi fejlődésük elősegítése érdekében.
 • Dél-India ősi kathakalitáncosait oktatójuk részesíti lábbal végzett, erőteljes masszázsban.
 • Bizonyos társadalmakban a masszázs a vendégszeretet kifejezése is: Hawaiiban például lomi-lominak nevezik azokat a jelképes mozdulatokat, amelyekkel becses vendégeiknek kedveskednek.

Gyermekeinket ösztönösen a karunkba vesszük és természetesen simogatjuk őket. Ha szeretünk, átkaroljuk és megcsókoljuk a szeretett lényt, a szerelem beteljesedése pedig a testi kontaktus valóságos tűzijátéka...

Jó TUDNI!

A koraszülöttek, akiket a megszületésük pillanatától rendszeresen masszíroznak, másfélszer gyorsabban gyarapodnak, egészségesek lesznek és hamarább kerülhetnek ki az inkubátorból. Az időre született csecsemőkre is jótékony hatással van a simogatás, amely az emésztőrendszer működését serkenti, ezáltal az első hónapokban gyakorta fellépő bélkólikák megelőzhetők. A rendszeresen masszírozott csecsemők ezenkívül kevésbé érzékenyek a zajokra, mélyebben alszanak és jobban reagálnak az édesanyjuk hangjára. A helyes fogásokat célszerű egy szakembertől megtanulni.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| masszázs, Partnermasszázs, energiacsere
2002-07-25 14:05:03


Házasság - gondok és megoldások

Szinte minden pár kapcsolatában előfordul kisebb-nagyobb, illetve rövidebb-hosszabb ideig tartó feszültség. Az alábbiakban öt olyan kiváltó okot mutatunk be, amelyek pr...


A szex az egészségnek (is) jót tesz

A szex már régen nem tabu téma, de viszonylag keveset foglalkoznak azzal, hogy milyen jót tesz az egészségnek.


Fogamzásgátlás és a férfiak

A férfiak egyharmadát nem érdekli, melyik fogamzásgátló módszer okoz kellemetlenséget a nőknek, az óvszer használatát viszont tízből nyolcan kényelmetlennek, sőt v...


A sok női hormon vezet hűtlenséghez

Gyakrabban nyitnak az alkalmi kapcsolatok és kalandok felé azok a nők, akiknél magasabb az ösztradiol nevű női nemi hormon szintje. Amerikai kutatók eredményei tovább er...


A nő illata

Termékeny napjaikon a nők sok férfi számára különösen kellemes illatot árasztanak. Néhányan azonban kiváltképp vonzóak a női nemi hormonoknak köszönhetően –a Be...