6 dolog, amit nézzünk meg ingatlanvásárláskor családunk egészsége érdekében

Egészségügyi szempontok ingatlanvásárláskor

| InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

Az új lakás vagy családi ház vásárlása nemcsak azért nagy felelősség, mert nagyobb mennyiségű pénzt fektetünk be, vagy akár hitel is felveszünk. Hanem azért is, mert arról is döntünk, hogy milyen közegben éljük az életünket éveken, évtizedeken keresztül. Fokozottan igaz ez akkor, ha van olyan családtagunk, aki valamilyen tartós betegséggel rendelkezik. Ilyenkor kifejezetten fontos, hogy alaposan megvizsgáljuk mennyire alkalmas számára az új lakhely.

Ha már megbizonyosodtunk arról, hogy a kiszemelt ingatlan akár az álomotthonunk is lehetne, a feladataink még nem értek véget. Azt is ellenőriznünk kell, hogy egészségügyi szempontból is megfelel-e a kívánalmainknak.

1. Vegyünk számba az igényeket

Első lépésként vegyük számba, hogy a családunkban kinek milyen egészségügyi problémája van, milyen súlyosak ezek. Ki az, akinek a betegsége esetleg nagyobb odafigyelést igényel vagy rendszeres vizsgálatokat, orvosi ellátást. Ez alapján tudunk rangsorolni, hogy milyen szempontok azok, amiknek mindenképp meg kell felelnie a kiszemelt lakásnak, és mik azok, amiknek csak jó lenne, ha megfelelne.

Például: mivel ízületi gyulladása van a nagymamának, ezért liftre mindenképp szükség lesz, mert nem tud lépcsőzni. Az egyik gyerek pedig rendszeresen úszni jár a gerincferdülésének javítása érdekében, tehát hasznos lenne a közelben egy uszoda is. Ebben az esetben a lift elengedhetetlen, az uszoda pedig nem akkora baj, ha pár megállóval messzebb van.

2. Akadálymentesítés

Ha valamelyik családtagunk mozgáskorlátozott, akkor egyértelműen fontos, hogy olyan helyen legyen az otthonunk, amit könnyen meg tud közelíteni, egyedül sem okoz neki gondot a közlekedés. Ideális esetben akadálymentesített a lépcsőház, van lift, a tömegközlekedés is jó azon a környéken.

3. Allergének a környéken

Ha valaki a családban súlyos allergiával küzd, akkor nem jó választás egy erdő vagy egy rét szomszédságába költözni, mert akkor allergiaszezonban szerencsétlen nem fog levegőhöz jutni. Ha épp szezonon kívül nézegetünk eladó családi házakt, akkor is figyeljünk oda, hogy tavasszal-nyáron, amikor virágba borul minden, akkor vajon mennyi allergizáló növény lehet a közelben.

Ezen kívül még az is fontos tényező lehet, hogy milyen állapotban van a lakás, ház. Észrevétlenül megbújhat a penész a tapéta mögött, padláson, pincében, rosszul felrakott szigetelőanyag mögött. Aki pedig allergiás rá, annak ez borzasztóan megkeseríti a mindennapjait. Legyünk ezzel kapcsolatban is körültekintőek, vizsgáljuk meg alaposan azokat a helyeket, ahol esélyes lehet, hogy penészedik egy helyiség.

4. Háziorvos, gyógyszertár a közelben

Amennyiben valamelyik családtagunknak rendszeres háziorvosi vizsgálatokra van szüksége vagy időnként kórházi ellátásra szorul, rendszeresen gyógyszert szed, akkor az is fontos szempont, hogy elérhető távolságban megtalálható legyen a háziorvos, patika, kórház. Lehetőleg egyedül is el tudjon jutni oda, akár gyalog, akár tömegközlekedéssel.

5. Masszőr, gyógytornász, mozgásfejlesztő

Szükség lehet olyan szakemberre is a közelben, aki rendszeresen egészségjavító, egészségmegőrző kezeléseket nyújt. Ilyenek például a különböző masszőrök, gyógytornászok, mozgásterapeuták. Amennyiben valaki a családból rendszeresen jár ilyen kezelésre, akkor az is számít, hogy a környéken megtalálható legyen egy jó szakember.

6. Egészségjavító, egészségmegőrző helyek

Nemcsak a már kialakult betegségekre kell gondolnunk, hanem arra is, hogy minél egészségesebb életmódot folytassunk, és megelőzzük, hogy bármi bajunk is legyen. Ezért azt is fel kell mérni, hogy milyen távolságban találhatóak sportlétesítmények, parkok, uszodák, futó- és sportpályák. A gyerekeknek van-e lehetőségük a közelben mozogni, azaz akár kíséret nélkül is eljuthatnak-e egy olyan helyre, ahol sportolni tudnak.

Amikor otthont keresünk magunknak, akkor nemcsak egy eladó családi házat nézünk meg, nemcsak egy eladó lakást akarunk megvenni, hanem az egész jövőbeli életünk egy nagy részét is kiválasztjuk. Döntünk arról, hogy kik lesznek a szomszédjaink, melyik boltban fogunk kenyeret venni, melyik cukrászdába megyünk iskola után. Döntünk arról is, hogy mennyire lesz kényelmes az életünk, mennyire szolgálja az otthonunk és a környezetünk a jólétünket. Alaposan meg kell hát fontolni, hogy melyik lakás mellett tesszük le végül a voksunkat.

| egészség. házvásárlás
2022-11-29 10:17:25
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop