Jó tanácsok nyaralóknak

Az utazás előtti lázas izgalomban előfordulhat, hogy kimarad a csomagból az elsősegély-doboz, egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetünk komolyabb problémákat.

utazás, gyógyszer, elsősegély, házipatika | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Az első dolog, amit meg kell fontolni, amikor összekészítjük az elsősegély-dobozt, hogy hova és kivel utazunk, és mit fogunk ott csinálni. Időben gondoljunk az esetleges védőoltásokra is, sok vakcinának három hónap kell, hogy hatékony legyen.

Alapvető tennivalók

Ügyeljünk arra, hogy a gyógyszereket, kötszereket megfelelően tároljuk, könnyen azonosítható, vízhatlan dobozban van a helyük.

Mi legyen a dobozban?

– eldobható gumikesztyű sebek kezeléséhez
– alkoholmentes törlőkendő
– külön csomagolt sebtapasz
– steril pólya a nagyobb sebekhez
– háromszög-kendő kar felkötéséhez
– biztosítótű
– olló
– csipesz
– alkoholos gél fertőtlenítéshez.

Jól jön a vazelin a kisebb hólyagokra, és az ajakír helyett is megfelelő. Fertőtlenítéshez legyen nálunk jódos fertőtlenítő oldat.

A leggyakoribb betegségek

– Leégés
A langyos fürdő enyhíti a tüneteket, súlyosabb esetben nagyon jó a joghurt. Vegyünk be gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítót, például ibuprofent vagy aszpirint.

– Gyomorpanaszok
Hányás, hasmenés esetén fontos a fokozott folyadékbevitel. A hasmenést megállítja, de nem gyógyítja az Immodium. Székrekedés esetén hasznos a szenna, a Motilium pedig a hányás és a görcsök ellen hatásos.

– Allergia
Váratlan allergiás reakciók esetén kiváló Claritin.

– Fogfájás
Ha a bölcsességfogunkkal van hosszabb idő óta tartó probléma, vigyünk magunkkal antibiotikumot, például amoxicillint vagy erythromicint. Jó szolgálatot tehetnek az ideiglenes tömések vagy a meglazult koronára való ragasztók.

– Rovarcsípés és malária
Csomagoljuk be az ajánlott malária gyógyszerek valamelyikét, és használjunk rovarriasztót és szúnyoghálót, ha szükséges.

Végül, de nem utolsósorban:

Ne felejtsük otthon a megszokott fogamzásgátló tablettát. Ha aggódnánk az elszakadt gumi óvszer miatt, vagy attól tartanánk, hogy hasmenés vagy hányás miatt nem lesz hatásos a tabletta, legyen a csomagban esemény utáni tabletta is.

Netdoctor
| utazás, gyógyszer, elsősegély, házipatika
2009-06-15 09:59:16

Web Design & Development Prowebshop