Az idiopathiás centrális pubertas praecox gonadotropin releasing hormon analóg terápiájának hosszú távú hatása leányoknál

Több mint két évtizede bizonyított, hogy a gonadotropin releasing analóg terápia az egyedüli választandó kezelés idiopathiás centrális korai pubertásban. Sok tekintetben felmerült és vitatott a gonadotropin releasing analóg terápia végleges hatása a magasságnyerésre, súlygyarapodásra, a csontásványianyag-sűrűségre és a petefészek-funkcióra.

gonadotropin releasing hormon analóg, végmagasság, testtömegindex, csontásványianyag-denzitás, testtömegindex | Orvosi Hetilap 2012 ;153(11):418-424   Markusovszky Lajos Alapítvány | Ságodi, L.; Sólyom, E.; Lombay, B.; Almási, A.; Vámosi, I.
Cél: A szerzők célja, hogy felmérjék idiopathiás centrális pubertas praecoxos leányokban a gonadotropin releasing hormon analóg kezelés hosszú távú hatását a végmagasságra, a testtömegre, a csontásványianyag-denzitásra és a petefészek működésére.

Módszerek: Idiopathiás pubertas praecox miatt gonadotropin releasing hormon analóggal kezelt 15 leánynál elemezték a végmagasság elérése után a terápia nélkül becsült végmagasságot, a célmagasságot és a terápiával elért magasságnyerést. A leányok életkora a kezelés elkezdésekor: 7,0±0,8 év (átlag±SD), a kezelés befejezésekor 12±0,8 év volt. A gonadotropin releasing hormon analóg kezelés időtartama 4,48±0,8 év volt.

A végmagasság elérésekor a betegek életkora 18,2±2,0 év és magasságuk 160,4±7,1 cm volt. A végmagasság elérésekor a szerzők értékelték a csontásványianyag-denzitás Z-score-értékeit, a csontanyagcsere-markerek szintjét és vizsgálták a hypothalamus-hypophysis-gonád tengely működését. Az eredményeket 15 azonos praepubertaskorú, 15 pubertáskorú és 15 végmagasságot elért egészséges leány paramétereivel hasonlították össze.

Eredmények: A gonadotropin releasing hormon analóg kezelésben részesült leányok többsége a szülők testmagassága alapján várható magasságot elérte vagy megközelítette, de a terápiának mérsékelt haszna volt a magasságnyerésben. Annak ellenére, hogy a kezelés alatt a betegek testsúlya emelkedett, a végmagasság elérésekor a testtömegindex SDS-értéke a kontrollcsoporthoz hasonlítva nem mutatott szignifikáns eltérést. A csont ásványi anyag-denzitás a végmagasság elérésekor csökkent a kontrollokéhoz képest (2-4 lumbális csigolya Z-score -0,27±1,2 vs. 0,5±0,7, p = 0,0377), amely a kezelés előtt is fennálló túlsúllyal, a mozgás hiányával és elégtelen kalciumfelvétellel magyarázható. A menarche a kezelés után 12±4,6 hónappal jelentkezett.

Következtetés: A gonadotropin releasing hormon analóg terápiának mérsékelt jótékony hatása van a végmagasság nyerésre. Nincs káros hatása a testtömeg indexre, a csontsűrűségre és a petefészek-funkcióra.

Mellékhatások nem számottevőek és elfogadhatóak.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház III. Csecsemő- és Gyermekosztály, Miskolc; Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyermekradiológiai Osztály, Miskolc; Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Klinikai Diagnosztikai Laboratórium, Miskolc; Miskolci Egyetem, Egészségügyi Kar Védőnői Tanszék, Miskolc

| gonadotropin releasing hormon analóg, végmagasság, testtömegindex, csontásványianyag-denzitás
2012-04-19 04:56:47
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop