A pihenés és a relaxáció fontossága

A relaxáció és a pihenés fontos eszköze a különböző fürdősók és egyéb relaxációs termékek mindennapos használata.

pihenés, relaxáció | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Baranyi, R.
A sikerorientáltság és a manapság egyáltalán nem ritka rendkívüli munkateher estére alaposan elfáraszt bárkit, melynek ellensúlyozására az emberek többsége nem fordít kellő figyelmet. Általában úgy gondolják, hogy majd kialussza magát, és a következő nap ugyanúgy áll munkába, mint előtte. A pihenés és az alvás azonban nem ugyanaz a fogalom, mint a relaxálás.

A mindennapos stressz okozta fáradtságot nemcsak alvással lehet kipihenni, hanem különböző összetételű és hatású fürdősók használatával, valamint erre épülő relaxációs technikák alkalmazásával, főleg akkor, ha az elcsigázott ember például alvászavarral is küzd, hiszen egy-egy terméknek egyedi rendeltetése is van. Így a citromfüvet tartalmazó fürdősó egyben az alvás minőségének javítását is szolgálja. Bár minden fürdősó élvezeti cikk is, azonban mindegyik rendelkezik valamilyen egészséget javító, célzott hatással is.
A különböző fürdősók mellett a bioboltokban vásárolható ugyanezen hatóanyagokat tartalmazó fürdő-, valamint test- és masszázsolaj is.

.
A fürdősók alapanyagait olyan orvosok, gyógyszerészek, „füvesemberek” fejlesztették ki, akik vizsgálták a gyógynövények hatásait. Ők ismerték fel, hogy a gyógynövények egészségavító hatását kombinálni lehet a víz gyógyító erejével. Szem előtt tartva a relaxáció fontosságát, egyben élvezeti cikket is alkottak, mely mintegy a wellness előfutárának tekinthető. Ezekre a gondolatokra külön iparág épült a XIX. századtól kezdve, patikákban és drogériákban különböző fürdősókat lehetett vásárolni, ma pedig, a wellness elterjedésével találkozhatunk ezekkel a termékekkel a wellness és spa szállodákban.

A fürdősó és a fürdőolaj hamar szétoszlik a vízben, jótékony hatását körülbelül 25-30 percig lehet élvezni. Igazi relaxálást jelent ellazulni a fürdőkádban és belélegezni a forró gőzzel együtt párolgó gyógynövény illatokat. A fürdősók általában négyféle, eukaliptusz, citromfű, szalmavirág és narancs-hárs illatban kaphatók, többnyire pezsgőtabletta változatban is (csomagban és egyenként is). Rendkívül praktikusak, csomagolásukból könnyen kihámozhatók, és egy laza mozdulattal már a vízsugár alá is helyezhetők. Körülbelül tíz percig pezsegnek, szinte „kifröcskölik” magukból az illatokat, amelyek a légtérbe kerülve szabadon belélegezhetők. A gyártók az értékes termálsó kristályszemcséit drága illóolajokkal vonják be. Így a meleg víz, a termál só és a párolgó illóolaj együttes hatása nemcsak a vérkeringésre, légzésre hat kedvezően, hanem bőrünket és lelkünket is ápolja.

A fürdőolajat a mellékelt utasítás szerinti mennyiségben kell a vízbe önteni, hatásuk hasonló a fürdősóéhoz, de a bőrt rugalmassá és bársonyossá is teszik. Használat után azonban érdemes a kádat kitisztítani. A fürdőolajok többféle, eukaliptusz, citromfű, narancs-hársvirág, mandulavirág, kamilla, fenyő, szalmavirág, rozmaring illatban kaphatók. Kiváló az aromaterápiás hatásuk, különben pedig gyengéden ápolják a bőrt.
Gyerekeknek kifejlesztésre került egy olyan kellemes illatú fürdőolaj, melynek a vízbe történő csepegtetésével oldható a nátha és a megfázás tünetegyüttese. A betegségtől nyűgös kisgyermek ellazul feledtetve ezzel rossz közérzetét.

A termékek alapanyagait elemezve, összefoglalóan az alábbi megállapítások tehetők.
Egyik legkedveltebb fürdősó és olaj alapanyag a citromfű, lazító, nyugtató, elalvást segítő, vérnyomást csökkentő hatású, egyben jó közérzetet biztosít.
Kedvelt a szalmavirág is, nyugtat, ugyanakkor serkenti az anyagcserét, biztosítja a testi és szellemi ellazulást.
Intenzív illatú az eukaliptusz. Enyhébb megfázásos tünetek fellépésekor, ősszel és télen ajánlott, lélegzést könnyítő, frissítő, nyálkaoldó hatású.
A narancs-hársfavirág kiegyensúlyozottságot eredményez mind testi, mind lelki értelemben, szintén nyugtat, jó közérzetet biztosít.
A boróka enyhíti a reumás panaszokat, ellazítja az izmokat és segíti a vérkeringést, míg a fenyő élénkít és friss közérzetet biztosít.

A wellness hotelek megismertetik a nemrégiben kifejlesztett új termékeket az emberekkel, így igény keletkezett otthoni használatukra is. A wellness fürdősók tasakokban, egyszeri fürdéshez szükséges mennyiségben kaphatók, bárki utazás alkalmával is magával viheti éppúgy, mint a pezsgőtablettát, vagy a fürdőolajat.

Az ”active care” barackmagolaj és almaecet kombinációja, mely feszessé teszi a bőrt. A ”sensitive care” mandulaolaj és virág illatával, kifejezetten bőrtápláló hatású, főleg száraz bőrre. A „relax care” nevébő adódóan jojobaolajjal dúsítva bőrápoló hatású, emellett lazítóan hat az idegekre is.

A fenti termékekhez képest egyéb kiegészítő cikk is vásárolható. Bárki használhat aroma-tusfürdőt, borsosmenta-eukaliptusz, narancs-hárs és rozmaring összetételben.
Az ínyencek kipróbálhatják a körömvirágos lábfürdősót is. Tévézés közben rendkívül nyugtató. A masszázsolajok kellően síkossá teszik a bőrt, majd felszívódva – önmagukban is - ellazítják az izmokat és megnyugtatják azokat. A szauna közismerten fokozza a szervezet ellenálló képességét, serkenti a keringést és a szívműködést és méregtelenít. Az eukaliptusz és nyírfa kivonatot tartalmazó szaunaolaj javítja a légzőszervek tevékenységét, a szaunázás után kellemes közérzetet biztosít.
| pihenés, relaxáció
2005-05-15 18:27:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop