Alváskor is mozgunk

Aktívabb az ember álmában, mint eddig vélték: még az egészséges emberek izmai is sokat mozognak - állapították meg az Innsbrucki Egyetem kutatói.

alvás | InforMed Hírek15   InforMed | Sándor, K.

Korábban úgy gondolták, hogy az izmok mozdulatlanok, leginkább az álmodó alvásszakaszban, az úgynevezett REM fázisban. Óránként tíz kisebb mozdulat azonban normális. Ha lényegesen több az izommozgás, az betegség előjele lehet.

A kutatók videofelvételeket készítettek száz alvó férfiról és nőről. Figyelték a szemmozgásukat is, továbbá bőrük színárnyalatát, mérték agyi elektromos tevékenységüket, álluk, karjuk és lábuk izmainak feszültségét, légzésük jellemzőit és szívritmusukat. A műszerek segítségével kicsi, szabad szemmel nem látható izommozgásokat lehetett kimutatni,

Néha csak rövid izomremegést tapasztaltak, máskor a láb felemelkedett kicsit. Óránként átlagosan tíz izommozgást mértek: a REM szakaszban, amikor az álmokat látjuk, valamivel többet, mint a nem REM-szakaszokban.

"Nagyobb, összetett mozgások azonban egészséges emberek REM fázisában nincsenek, az izmok ilyenkor nyugalomban vannak, az alvó sem magát, sem a vele egyött alvó társát nem veszélyezteti azzal, hogy az álmait eljátssza" – mondta a kutató. Az egészséges ember álmában megfigyelhető kis remegéseknél, izomrándulásoknál lényegesen több mozgás vagy a REM fázis alatti nagyobb mozdulatok a REM-alvás zavarának előjelei lehetnek, ez pedig a Parkinson-kór kockázati tényezője a kutatók szerint.
| alvás
2018-10-29 13:58:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop