Csökkenti a szieszta a vérnyomást

A naponta szunyókálók vérnyomása észrevehetően csökken azokéhoz képest, akik nem élvezhetik a délutáni szieszta előnyeit - állapították meg görög kutatók, akik az Amerikai Kardiológusok Társasága 68. éves tudományos tanácskozásán mutatták be tanulmányukat.

szieszta, vérnyomás | InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.

"A délutáni alvás, úgy tűnik, ugyanolyan mértékben csökkenti a vérnyomást, mint más életmódváltoztatások. Például a só- és az alkoholfogyasztás mérséklése csökkentése 3-5 higanymilliméterrel csökkenti a vérnyomást" - mondta a tanulmány társszerzője. A kis dózisú vérnyomáscsökkentők általában 5-7 higanymilliméterrel csökkentik a vérnyomás szintjét.

A rendszeres délutáni szieszta mintegy 5 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást. Ráadásul minden 60 percnyi napközbeni alvás 3 higanymilliméterrel csökkentette a vérnyomást.

Ez a felfedezés fontos, mert egy 2 higanymilliméteres vérnyomáscsökkenés 10 százalékkal csökkentheti a szív- és érrendszer események, például a szívinfarktus kockázatát. A sziesztát könnyen be lehet illeszteni az életmódba, nem jár semmilyen költséggel.

Ugyanez a kutatócsoport már kimutatta, hogy magas vérnyomásúak számára, akik sziesztáznak, kevesebb vérnyomáscsökkentőt kell felírni.

A kutatók 212 ember figyeltek meg, akiknek az átlagos vérnyomása 129,9 higanymilliméter volt. Átlag 62 évesek voltak, a résztvevők fele nő volt. Minden negyedik résztvevő dohányzott vagy 2-s típusú cukorbetegségben szenvedett. A kutatók a nap 24 órájában rendszeresen mérték vérnyomásukat, feljegyezték, hogy sziesztáztak-e - ami átlag 49 percnyi alvást jelentett -, milyen volt az életmódjuk - alkohol-, kávé-, sófogyasztásuk, fizikai aktivitásuk -, mérték pulzusokat, az artériák rugalmasságát és végeztek náluk szívultrahangot is.

Megállapították, hogy átlag 5,3 higanymilliméterrel csökkent a szisztolés vérnyomás azoknál, akik sziesztáztak, azokhoz képest, akik nem. Előbbiek esetében a vérnyomás 128,7/76,2, utóbbiaknál 134,5/79,5 volt. Közvetlen egyenes arányú összefüggést mutattak ki az alvás időtartam és a vérnyomás között, minden egyes óra a vérnyomást 3 higanymilliméterrel csökkentette.
| szieszta, vérnyomás
2019-03-11 13:05:13
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop