Éneklés - orvosi javaslatra

Képzeljük csak el: az orvostól hazafelé nem egy receptet, egy doboz gyógyszert, vagy éppen egy beutalót szorongatunk valamilyen szakvizsgálatra, hanem egy közeli kórus szórólapját.

ének, légzés, stressz, légzéstechnika | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Eleinte a gyógytornát javasolták az orvosok, majd jött a művészetterápia - nemsokára az énekterápiára is sor kerülhet. Egyre több adat utal ugyanis arra, hogy az éneklés egészséges és előnyös azoknál is, akik jó egészségnek örvendenek, de egy sor biológiai és mentális betegségben is, vagy akár a szociálisan kiszorított vagy izolálódott egyének számára.

Nagy-Britanniában egyre több olyan szervezet van, ami az éneklés és a testi-lelki jóllét közötti kapcsolat segítségével próbál segíteni az embereken. Ráadásul úgy tűnik, hogy nem lehetetlen megtervezni azokat a tudományos vizsgálatokat, amelyek segítségével megfelelő tudományos bizonyítékok állhatnak majd rendelkezésre az éneklés előnyös hatásairól.

Egy korábbi vizsgálatban például időskori szellemi leépülésben szenvedő betegeknél vizsgálták az éneklés hatásait.

Hét kedvező folyamatot figyeltek meg:

Kommunikáció: Az éneklés előtti beéneklés erősíti és "olajozza" a hangképző rendszert és az állkapcsot. Ez közösségben pedig még szórakoztató is lehet.

Kognitív működés: figyelemre és koncentrálásra van szükség, különösen, amikor emlékezetből éneklünk. A ritmus és a szöveg összekapcsolása jó gyakorlás az agynak.

Érzelmi funkciók: például a karvezetővel való szemkontaktus is ide tartozhat, de sok dal érzelmi üzenetet is hordoz a közönség felé.

Bizalom: egy csoporthoz való kapcsolódáskor az énekhang, az emlékezet és a hallás csak lassan fejlődnek. A kudarctól való félelem lecsökken, ha a csapat tagjai együtt nevetnek egymás hibáján.

Kapcsolatok: egy énekkarban mindenki egyenlő, még azok is, akik esetleg krónikus betegségtől szenvednek. Barátokra, segítőkre találhatsz, megszabadulhatsz a frusztrációtól és problémáidtól, ebben sokat segíthetnek a dalok, amiket énekeltek.

Felelősség: a kották másolásával, a szoba berendezésével, vagy akár a szövegírással olyan apró feladatokat szerezhetünk, ami által fontosnak érezhetjük magunkat.

Stresszoldás: a helyes légvételi technika oldja a feszültséget és serkenti a keringést. Az éneklés során endorfinok szabadulnak föl és erősödik az immunrendszer.

Az éneklés különösen előnyös lehet például krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedőknél. A "gyors belégzés" és az "elhúzódó, kontrollált kilégzés" akár a légzésfunkciós értékeken is javíthat.

A különböző légzéstechnikák elsajátítása akár visszájára is fordulhat a krónikus tüdőbetegeknél, hiszen nem egyszer látni, hogy a helyes légzéstechnika követése egyfajta kényszerré válik. Az énekterápia során egész más okból tanulják meg a helyes légzéstechnikát, így tudattalanul is javítanak a betegek a mindennapi életükön.

Az éneklés jókedvre derít, elnyomja a depressziós tüneteket. A dal magával ragad, és egy idő után énekelteti magát. Talán érdemes kipróbálni.

Medical News, kép: sxc.hu
| ének, légzés, stressz, légzéstechnika
2010-06-17 10:31:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop