Frissítő fürdő

Közel kétmillió verejtékmirigyünk a nyári hónapokban a nagy meleg és a magasabb páratartalom következtében fokozott mértékben termel verítéket. E színtelen, sós, 99 százalékban vizet tartalmazó folyadék a bőrfelszínre kerülésekor még szagtalan. Bakteriális bomlás hatására azonban vegyhatása lúgossá, szaga kellemetlenné válik. A fokozott verítékezés ­ a lúgos környezet, bőrünk magasabb pH-értéke révén ­ a fertőzések kialakulásának kedvez.

izzadás, zuhanyozás, fürdés, bőrápolás, tisztítás, Infectio, fertőzés | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Békési, B.
A nyári kánikulában mindenkinek szorgalmasabban dolgoznak a verejtékmirigyei. Ilyenkor egy gyors zuhany vagy fürdés nemcsak kellemesen felfrissít, hanem a fokozott izzadás okozta kellemetlen bőrbetegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.

Dr. Timmer Margit, a Szent Rókus Kórház bőrgyógyász-kozmetológus főorvosa szerint nyaranta az erős izzadás és az esetenként nem megfelelő tisztálkodás okozta gombás fertőzésekkel sok beteg kénytelen bőrgyógyászhoz fordulni. Gyakran a közös napozóágyak, az uszodák nedves padlója vagy a nem fertőtlenített szolárium a fertőzés továbbítói. Ilyenkor a bőr legcsekélyebb sérülése vagy izzadás miatti felpuhulása is elegendő a gombák megtelepedéséhez.

A gombás fertőzések kialakulását a legeredményesebben a rendszeres tisztálkodással, az izzadás csökkentésével és az erőteljesebben verítékező testhajlatok tisztán tartásával előzhetjük meg. Dr. Timmer Margit szerint a nagy melegben ajánlatos akár naponta többször is fürödni, zuhanyozni. A sokak által kedvelt, felváltva hideg és meleg vízzel végzett zuhanyozás az ereket "tornáztatja", kellemesen felfrissít ­ idősebbeknek azonban nem javasolt! A langyos hőmérsékletű mosdóvíz azonban minden korosztálynak bátran ajánlható. Ügyeljünk gyakran használt mosdószereink ­ mosdókesztyűnk, kefénk, szivacsunk - tisztán tartására ­ ellenkező esetben ugyanis elősegíthetjük a kórokozók elszaporodását.

Egyéni ízlésünktől függően különböző tisztálkodószerek ­ tusfürdők, szappanok ­ széles kínálatából választhatunk. Használatukkal a fokozott izzadást követően is visszaállítható a bőr természetes pH-ja, és eltávolíthatók az izzadságszagot okozó baktériumok. Dr. Timmer Margit tanácsa szerint azonban az alkalikus, azaz lúgos vegyhatású, túl zsíros tisztálkodószereket kerülnünk kell! Inkább semleges pH-jú, érzékeny bőr esetén pedig illatanyag mentes termékeket válaszszunk. A szárazabb bőrűek a napi többszöri tusolás alkalmával tusfürdőt, szappant ne használjanak.

A fürdés, zuhanyozás végeztével ­ megelőzendő a nap által kiszárított bőr idő előtti öregedését ­ ajánlatos testápolóval óvni bőrünket. Dr. Timmer Margit szerint a testhajlatok szárazra törlésével, izzadásgátló dezodorok és szükség esetén hintőpor használatával egyszerűen, ám eredményesen védekezhetünk nemcsak a verítékezés, hanem a kellemetlenül viszkető gombás fertőzések kialakulása ellen is.

| izzadás, zuhanyozás, fürdés, bőrápolás, tisztítás, Infectio, Fertőzés
2002-08-02 16:06:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop