Hálószoba – legyen a nyugalom szigete!

Életünk egyharmadát alvással töltjük, a pihenéshez azonban meg kell teremteni a megfelelő környezetet. Az alábbiakban olyan kézenfekvő feltételeket sorolunk fel, melyek talán egyszerűségük miatt kerülhetik el a figyelmünket.

alvás, pihenés | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Legyen sötét

Oltsuk le a mennyezeti világítást, legyen félhomály a hálószobában, amikor nyugovóra térünk. Elég egy éjjeli lámpa. Sötétedéskor a szervezetünk alvásra van programozva, segítsük a természetes ritmust!

A fény ugyanis gátolja az alvást biztosító melatonin hormon termelődését. Még csukott szemhéjunkon keresztül is érzékeljük a fényt, mondják a szakemberek. Elég annyi fény a hálószobában, hogy ha fel kell kelnünk, ne essünk el valamiben.

Tegyük el a digitális órákat, és a világító elektronikus berendezéseket. Ha a folyosón vagy a fürdőszobában van egy kis fény, az elég, ha az éjszaka közepén ki kell mennünk. Ha a kinti fény, utcai lámpa vagy a hold erős fénnyel világít be, húzzuk le a redőnyt.

Legyen hűvös

Alváskor természetes módon csökken testünk hőmérséklete, így ha eleve hűvösebb van a hálószobában, azzal elindítjuk a folyamatot, és könnyebben alszunk el.

Mindenkinek más és más a szükséglete, de a hőhullámmal küszködő nőknek, vagy akik szeretnek sok paplannal takarózni, kifejezetten kényelmes is a hűvösebb szoba. Szakemberek általában a 20 fokos hálószobát ajánlják.

Legyen csöndes

Ha kintről utcai zajok, villamos, kergetőző macskák vagy szélviharok hallatszanak be, alkalmazzunk hangszigetelést, egy vastag szőnyeg is megteszi. Ha ez sem segít, próbálkozzunk az ún. „fehér zajjal”, vagy nyugtató hatású CD-vel. Van, akinél a füldugó válik be. Ha zenére szoktunk elaludni, állítsuk úgy be a lejátszót, hogy 30-60 perc után kikapcsoljon.

Legyen nyugalmas

Miután a fentieket mind megtettük, szabaduljunk meg mindentől, ami elvonhatja figyelmünket a hálószoba két fő funkciójától, az ugyanis az alvás és a szex helye.

Ne legyen szobabicikli, TV-készülék vagy számítógép a hálószobában, de egy kis szobai vízesés vagy sziklakert nyugtató, lazító hatást kelt.

Health.com, kép: sxc.hu
| alvás, pihenés
2010-04-08 15:41:41
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop