Hogyan válasszuk ki az ideális matracot?

Az ágy és a matrac a pihentető alvás egyik legfontosabb alapja. De hogyan is válasszunk matracot? Mik a fő szempontok ha úgy döntünk, ideje lecserélni régi matracunkat? Egyáltalán mikor érdemes matracot váltani? Összeszedtük a legfontosabb szempontokat.

matrac, ágy, pihenés | InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.
Évek óta tartotta magát az a hit, hogy minél keményebb egy matrac, annál jobb. Ez azonban nem így van, hiszen nincs két egyforma ember. Egy nagyobb testtömegű embernek egyértelműen keményebb matracra van szüksége mint egy vékony testalkatúnak, hiszen a matracnak mindkét esetben stabilan kell tartania a gerincet, így elkerülhetjük azt, hogy hátfájással ébredjünk. Ha romlik az alvásminőségünk, fájdalmat érzünk hát- vagy nyaki tájékon, érdemes elgondolkodnunk azon, hogy matracot váltsunk.

Régen gyakorlatilag kétféle ágybetét létezett: puha vagy kemény - mára ez a skála igencsak kibővült, hiszen akár már 8 féle típus közül is választhatunk, annak függvényében hogy éppen lágy, vagy inkább kemény felületen szeretünk aludni. A gyártók azonban néha nem ezeket a kifejezéseket használják, igyekeznek a fekvési élményt tükröző szavakat használni  ez által is minél jobban megragadva a rugalmas és a szilárd közötti skálát.

Milyen ismertetőjegyei vannak a minőségi termékeknek?

Ár

A minőség mutatója leggyakrabban a magas vagy az alacsony ár. A minőségi anyagok és kárpitok gyakran egyediek, ezért az alacsony ár a matrac esetében nem éppen a tartósság védjegye - viszont ha csak ideiglenes alvásra, vendégek rövid távú elszállásolására keresünk megoldást, nyugodtan dönthetünk egy alacsonyabb árkategóriájú termék mellett.  
Matracok 

Szellőzés

Ideális, ha maga a termék is jól szellőző anyagból készül, ezen felül rendelkezzen a keretet körbefutó szellőző széllel. Ez egy keskeny, körülbelül két centiméterű rács, amely növeli a matrac belsejének szellőzését.

Eltávolítható matrachuzat

Ma már szinte standard, a huzat nélküli matrac kockázatosabb az egészségre, hiszen nehezen tisztítható, a szennyeződések, atkák és penészgombák könnyen befészkelhetik magukat a matracba. Egy mosható huzattal mindez egyszerűen megelőzhető. 

Garancia

Egy megbízható forgalmazó garanciát vállal a matracaira, méghozzá minél hosszabbat.  

Matrac kisokos

Szendvics szerkezet = különböző hosszirányú rétegekből álló matrac. Például antibakteriális tulajdonságú hab, hideg habbal ötvözve és így tovább. A kifejezés különböző anyagok kombinálását jelenti.

Partner matrac = megfordítható dupla matrac, mindkét oldal különböző tulajdonságokkal rendelkezik.

Memóriahab = nyomáskiegyenlítő tulajdonsággal rendelkezik, így csökkenti a nyak-, váll- és deréktáji nyomást.

Akkor hogyan is válasszunk? Lassan, megfontoltan. Nézzünk körül a piacon, ugyanis rengeteg forgalmazó kínálatából választhatunk. A megfelelő típus kiválasztásában segít a Favi.hu keresőoldal ahol több tucat matrac és gyártó közül válogathatunk és csupán pár kattintással beállíthatjuk a számunkra fontos preferenciákat.

| matrac, ágy, pihenés
2019-11-13 10:18:28
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop