Jó alvás - tiszta fejjel

Tévedés, ha azt hisszük, hogy a kialvatlanság nem több a másnapi fáradtságnál, mert az csak a jéghegy csúcsa: ilyenkor minden romlik, a hangulat, a koncentrálóképesség, a munkateljesítmény, és a tanulás is.

alvászavar | InforMed Hírek9   InforMed | Sándor, K.
Természetesen lehet az enyhe altatót szedni, de kívánatosabb, ha kipróbáljuk az alábbiakat.

Légzésgyakorlat

A hasi légzés lassítja a pulzust, és elősegíti a relaxálást. Hanyatt fekve toljuk ki a hasunkat az orron át történő belégzéskor. A mellkast ne emeljük meg, csak képzeljük el, amint a levegő szétárad az egész testünkben. Négyre belélegzünk, majd lassan, nyitott szájjal ki, míg a hasunk a normális tartásba kerül. Ismételjük egy percen át, és közben próbáljuk meg elképzelni a szívritmus csökkenését, az izmok ellazulását.

Az elintéznivalók listája

Még lefekvés előtt szánjunk rá tíz percet és készítsük el az elintéznivalók listáját, ne az ágyban gyötörjük magunkat azzal, mit is kell másnap csinálni.

Az aggasztó dolgok listája

Az aggodalom sem hagy aludni, ha emellé még sok az elintéznivalónk is, biztos az alvászavar Lefekvés előtt készítsünk – írásban! – listát a bennünket aggasztó dolgokról. Még ha nem is tudunk mindenre megoldást, már az összeírás is segít. Jó, ha közben elmondjuk: majd holnap foglalkozom ezekkel, most az alvásnak van itt az ideje. Némi gyakorlással elérhetjük, hogy agyunk becsukódik a zavaró gondolatok előtt.

Éber figyelem

A szakirodalomban mindfulness a neve annak az állapotnak, amit megközelítőleg így írhatnánk le: tudatos éberség, tudatos jelenlét vagy éber figyelem. Számos kutatás folyik az éber figyelem előnyeiről a szorongás, pánikbetegség és más, az alvást befolyásoló tényezők területén.

Még egy jó tanács: figyeljük meg, mi az, amit a legjobban használ, ami működik, és próbáljunk meg elalvás előtt a pozitív dolgokra gondolni.
| alvászavar, alvászavar
2011-11-07 11:37:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop