Hirdetés

Kertben az egészség

Ha az ember egész nap az íróasztal mellett ül, nagy öröm számára, ha szó szerint a földet túrhatja, és valami szépet hozhat létre. A kertészkedés a legtöbb ember számára elementáris élmény, a modern világ ellensúlyozása.

kertészkedés, egészség, életmód |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

A kertészkedés élménye az ősállapotba vezeti vissza az embert, szavakkal nehezen meghatározható élményt nyújt, mintha az elveszett paradicsomot sikerülne visszanyernie.

A kerti munka kevésbé spirituális jutalmakkal is kecsegtet. Nemcsak friss és egészséges gyümölcshöz és zöldséghez juthatunk általa, de jótékony hatással van testi és lelki egészségünkre egyaránt.

A stressz enyhítése

Egy Hollandiában végzett vizsgálat szerint a kertészkedés hatásosabb a stressz ellen, mint a többi kikapcsolódás vagy szabadidős tevékenység. A kertben tevékenykedőknek azokkal szemben, akik szabadidejükben olvasnak, alacsonyabb volt a kortizon szintje.

Modern társadalmunkban folyamatosan figyelnünk kell valamire – mondja dr. Andrea Faber Taylor illionois-i kutató. – Az embereknek véges az összpontosító képessége, ingerültek, szórakozottak vagyunk, többet hibázunk és kimerülünk.

Szerencse, hogy ez a fáradtság visszafordítható. A kutatók szerint feltöltődhetünk, ha „akaratlan figyelemmel” fordulunk a dolgok felé, ez történik például a természet megfigyelése közben. A természeti környezet ritmusa és a kertészkedéssel járó ismétlődő feladatok a nem megerőltető odafigyelés forrásai.

A jobb lelki egészség

Egy Norvégiában végzett vizsgálat tanúsítja, hogy a depresszióban, levertségben vagy bipoláris betegségben szenvedők állapota mérhető módon javult már heti hat óra kertészkedés után is.

Egy érdekes elmélettel állt elő dr. Christopher Lowry, a coloradói egyetem professzora. Egereket oltott be egy ártalmatlan, a talajban található baktériummal (Mycobacterium vaccae), és azt tapasztalta, hogy az állatok agyában megnőtt a kiválasztott szerotonin, a boldogsághormon szintje. A professzor szerint az ember ezzel és egy sor más barátságos baktériummal együtt fejlődött, és ezek a régi barátok voltaképpen hiányoznak a környezetünkből, emiatt felborult az immunrendszerünk. Ez gyulladáshoz vezet, ami a legtöbb modern kori betegség (a szívbetegségtől a diabéteszig és a depresszióig) hátterében áll.

Testmozgás

A kertészkedés a szabad levegőre és a napfényre csábít, és az összetett mozdulatsorok elvégzése révén javul a vérkeringés, edződnek az izmok, ízületek. Az ásás, a palántázás, a gyomlálás és a többi ismétlődő feladat kiváló edzésforma, különösen azok számára, akiknek kerülniük kell a megerőltető edzéseket.

További előnye, hogy az emberek szívesebben folytatják és végzik a kertészkedést, mint egyéb, látszólag cél nélküli gyakorlatokat. Más az, amikor egy labdát kell elkapni, mint ha gyomot kell kihúzni a földből.

Egészséges agyműködés

Kutatások igazolják, hogy a kertészkedéssel kapcsolatos fizikai tevékenység a demencia (elbutulás) kockázatát is csökkenti. Két egymástól független vizsgálat szerint, amelyek a 60-as illetve a 70-es éveikben levő alanyokat 16 éven át követték, a rendszeresen kertészkedőknél 36, illetve 47 százalékkal volt alacsonyabb a demencia kockázata, mint azoknál, akik nem dolgoztak a kertjükben. A kutatók szerint a fizikai és szellemi tevékenységnek a kertészkedésnél tapasztalható kiváló kombinációja serkenti az agytevékenységet.

A táplálkozás

Nem fér hozzá kétség, hogy a friss étel a legjobb, a magunk által termesztett zöldség és gyümölcs a legegészségesebb. Ugyancsak vizsgálatok tanúsítják, hogy a kertészkedő gyerekek több zöldfélét fogyasztanak, és bátrabban kísérleteznek számukra új ételekkel.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Nem kell nagy kert ahhoz, hogy élvezhessük a kertészkedés előnyeit. Még akár a teraszon is termeszthetünk például paradicsomot. A kertészkedés fortélyait elleshetjük az internetről és számtalan könyvből, de a legbarátságosabb módja, ha megkérdezünk valakit, aki maga is kertészkedik. Biztosan szívesen osztja meg tudását, tapasztalatait.

Health.com, kép: sxc.hu
kertészkedés, egészség, életmód

2011-08-04 12:36:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop