Hirdetés

Korunk betegsége – a kimerültség

Brit kutatók szerint korunk egyik népbetegségévé lépett elő a kimerültség, az elhúzódó fáradtság. A lehetséges okok közt van a munkaidő szinte végtelen meghosszabbodása, az ún. 24/7-es munkaidő, valamint az is, hogy az e-mail-jeinktől való mind erősebb függés hosszabb időre kényszerít minket az íróasztalhoz.

pihenés, kimerültség |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

Egyre több a rövid határidős munka is, és nő a bizonytalanság érzete a munkahelyeken.

Ezek együttesen a globalizáció kihívásaival és a technika fejlődésével kimerültségi járványhoz vezettek. Ma az állandó fáradtság nem csupán a kisgyermekes anyákra jellemző.

Egy brit felmérés szerint az 5 ezer megkérdezett 42 százaléka azt mondta, hogy legsúlyosabb egészségi problémája a kialvatlanság, 34 százalékuk állandó fáradtságra panaszkodik. A megkérdezettek több mint 25 százalék állandó stresszben él, egy másik 25 százalék egyenesen depressziósnak vallja magát.

A globalizáció azzal jár, hogy – különösen a pénzügyi vonalon, a médiában és a jogi területeken – az emberek az időzónákat is átlépve végzik a munkájukat.

A munkahely elvesztésétől való félelem miatt az embereket nem a jutalmazás motiválja, hanem a rettegés.

A modern élet hihetetlenül felgyorsult és összetetté vált, mondják a kutatók, és ez igen nagy megterhelést ró testre és lélekre egyaránt, nagymértékben romlik az emberek életminősége.

Lehet, hogy anyagilag jobb körülmények között élünk, de nagyon sok a dolgunk, túl vagyunk hajszolva – és boldogtalanok vagyunk.

Sajnos, az emberek többsége ma már azt sem tudja, hogyan lehet kikapcsolódni. A megoldás az lehet, ha kicsit kíméletesebbek vagyunk magunkhoz, megtanulunk relaxálni, masszázsra járunk, és nem visszük haza a munkahelyi gondokat.

Sajnos nem létezik olyan varázstabletta, amivel megszüntethető lenne az állandó kimerültség, az életmódon kell változtatni.

CNN
pihenés, kimerültség

2007-05-24 11:11:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop