Megnyugvás illatos habokban

A fürdőszobában minket körüllengő illatok, a víz kellemes melege, a gyönyörű, fehér hab és a kellemes színek kit is ne lazítanának el fürdőzés közben...?

| Ideál - Reforméletmód magazin 2002 ;14(11):61-61   Celsus Kft.
A fürdőzéskor használt illatok, adalékok, színek összeválogatásánál hagyatkozhatunk nyugodtan ösztöneinkre, aktuális hangulatunkra és ízlésünkre, hiszen mindannyiunknak egy kicsit másképp tetszik a lubickolás, más jelent meghittséget, és más okoz békés ellazulást. Megérzéseinken kívül azonban sokat segíthetnek a másoknál már jól bevált tapasztalatok - így például az alábbiakban felsorolt, nyugtató hatásúnak mondott gyógynövényeket, színeket és illatokat feltétlen érdemes kipróbálni. Ám ne ragadjunk le egy-két kedvenc fürdőkiegészítőnél, hiszen ha nyitottak maradunk másra, könnyen lehet, hogy sokkal hatékonyabbat, megnyugtatóbbat is találunk.

A VÍZ MELEGE

A fürdőnem csupán tisztít és az idegi feszültségeket oldja, hanem serkenti a vérkeringést, élénkíti az anyagcserét. A fürdőkád ideális helyszín a kikapcsolódásra; a finom melegben ellazulnak a feszült izmok, s gondolatainkat is újrarendezhetjük.

Nem árt azonban vigyázni: nem mindenkinek tesz jót a forró vizes fürdés! Azok, akik keringési problémákkal küszködnek, túl magas vagy netán túl alacsony a vérnyomásuk, szívbetegek, vagy gyermeket várnak, jobb, ha óvatosak, és inkább tájékozódnak orvosuktól, hogy hogyan szabad fürödniük. Akinek például visszerei vannak, mindenképpen jobb, ha marad a langyosabb zuhanynál, ugyanis a meleg víz fölgyorsítja a szívtevékenységet, és kitágítja az ereket, ezáltal fokozza a vénák terhelését. Éppen ezek a tulajdonságok azonban sokszor nagyon jól jönnek, csakhogy nem árt betartani néhány szabályt, hogy a nyugalom valóban teljes legyen, és nehogy csak rosszabbul érezzük magunkat utána!

Legjobb időpont lazítófürdésre az este, hiszen a nap végén van leginkább szükségünk a fürdő nyugtató hatására, és utána biztosan jobban alszunk.

A hőmérsékletet mindenki ízlés szerint megválaszthatja, de nem jó, ha 40 foknál sokkal melegebb a víz. Minél forróbb, annál rövidebb ideig ajánlatos a kádban maradni. Az érzékeny bőrű nők hetente egy alkalomnál többször ne merüljenek alá a forró fürdővízbe, és akkor is maximum 10-15 percig maradjanak benne!

A fürdés időtartama legfeljebb 20 perc legyen - ha valaki a kádban szeret olvasgatni, ügyeljen rá, hogy a víz semmiképp se legyen túl forró, vagy ne hűljön ki nagyon. A pezsgőt és más alkoholos italokat jobb a fürdőszobán kívül hagyni, mert a keringést nagyon megterhelik. Ha valamit mégis inni szeretnénk, válasszunk inkább egy pohár ásványvizet, vagy frissen préselt, hígított gyümölcslevet.

ÉRZÉKEINK MEGNYUGTATÁSA A SZÍNEK HATÁSÁVAL

tökéletesen nyugtató fürdő minden részletét alaposan gondoljuk át. Fontos tehát a körítés, vagyis minden, ami érzékeinkre hat: a színek, az illatok, a hangok. Ezeket a legváltozatosabb formában csempészhetjük a fürdőszobába.

Melyek a megnyugtató színek? Attól függ, milyen lelkiállapotban vagyunk, vagyis milyen jellegű megnyugtatásra vágyunk.

Érzelmi túlfeszítettség vagy energiahiány esetén például nagyon jó hatással lehet ránk a narancssárga, ugyanakkor nem ajánlatos idegesség és kifejezett nyugtalanság ellen!

Depressziósan persze nem hisszük, hogy bármi segíthet, de ha már úgy sincs vesztenivalónk, próbáljuk ki a vörösgyógyító erejét, akár fény, akár szappan, akár a helyiségben elhelyezett vörös virágszirmok segítségével. (A vörös sem ajánlott idegesség ellen!)

Igazi nyugtató színnek a zöldet mondhatjuk, ami a harmóniáért felel, kiegyensúlyoz, megnyugtatja a megviselt idegeket, és új energiát ad. Szerencsére számtalan zöld színű fürdőszer kapható, amellyel tisztálkodni is egészen más érzés. Nem beszélve a zöld növények illatáról! És ami külön előnye a zöld színnek: nincs olyan egészségi állapot, amelyben káros hatású lenne.

Frissít, hűsít és nyugtat - nem nagy meglepetés! - a kék. A kék színű fény segítségével enyhíthetünk túlhajszoltságunkon, izomfeszültségeknél és rossz vérellátásnál azonban nem javallott.

Minden színre igaz, hogy a hozzá tartozó, természetes illat csak fokozza a hatást. Már a habfürdők és tusfürdők, testápolók, fürdősók kiválasztásánál is gondoljunk a színek felsorolt tulajdonságára. Kaphatók már olyan, növényekkel készült kozmetikumok, melyeket aktuális állapotunknak megfelelően használhatunk. A zöld tea üdeségével megnyugtat, újrakezdésre sarkall, ugyanakkor megnyugtat. A narancshoz közel álló mandarin maga a vitalitás, feltölt életerővel, élénkít, jókedvre derít. A kamilla nyugtató, feszültségoldó hatása megszabadít a stressztől és tökéletesen pihentet, könnyen álomba ringat. Ha a fürdést a megfelelő illatú testpermettel fejezzük be, meghosszabbíthatjuk az illatok, növények hatását.

MIKOR MILYEN OLAJAT HASZNÁLJUNK?

Az illóolajok akkor fejtik ki leginkább gyógyító, feszültségoldó és regeneráló hatásukat, ha tejjel, mézzel és esetleg kevés más olajjal elkeverjük, s úgy öntjük a fürdőhöz. Most lássunk néhány kellemes illóolaj-kombinációt!

Krónikus fáradtság esetén erősítő és frissítő fürdőhöz tegyünk 3 csepp rozmaringot, 2 csepp kakukkfüvet, 2 csepp teafaolajat, 1 csepp borsmentát. Ezek az aromák felpezsdítik a keringést, javítják a vegetatív funkciókat. Frissítő testápolóhoz tegyünk 60 ml mandulaolajba 6 csepp gerániumot, 6 csepp levendulát, 3 csepp majoránnát, 2 csepp korianderolajat és 2 csepp kakukkfűaromát. Rázzuk jól össze, és a fürdő után gyengéden kenjük be vele mindenütt a testünket.

Nagyfokú kimerültség esetén a következő illóolajokat tegyük a fürdőbe: 3 csepp rozmaring, 2 csepp narancsolaj, 1 csepp borsmenta, 2 csepp kakukkfűolaj. Frissítő testápolóhoz tegyünk 60 ml mandulaolajba 6 csepp levendulát, 3 csepp rozmaringot, 3 csepp gerániumot, 3 csepp citromolajat, 2 csepp korianderolajat és 2 csepp pacsuliolajat.

Nagyfokú ingerültség és hiperaktivitás esetén a következő olajokat alkalmazzuk: 3 csepp levendulát, 2 csepp bazsalikomot, 2 csepp majoránnát, 1 csepp édesköményolajat, 1 csepp vetiverolajat. Testápolóba ilyenkor 60 ml mandulaolajba 6 csepp levendulát, 4 csepp kamillaolajat, 4 csepp rózsaolajat, 2 csepp narancsvirágot, 1 csepp rózsaolajat, 1 csepp ilang-ilangot és 1 csepp gerániumaromát tegyünk. Keverjük jól össze, és masszírozzuk be vele gyengéden minden porcikánkat.

Agresszivitást oldó fürdő: 4 csepp citromolaj, 3 csepp ilang-ilang, 3 csepp majoránnaolaj, 2 csepp bergamott, 2 csepp kamillaolaj és 2 csepp borókaolaj szükséges a fürdővízbe. Haragoldó testápoló: 30 ml mandulaolajba 6 csepp levendulaolajat, 4 csepp kamillát, 3 csepp ilang-ilangot, 2 csepp majoránnaaromát tegyünk. Miután gondosan összeráztuk, ápoljuk vele testünket-lelkünket.

Szorongás- és félelemoldó fürdő: csepegtessünk langyos fürdőnkbe 3 csepp édesköményolajat, 3 csepp szantált, 2 csepp cédrust, 1 csepp kakukkfűolajat és 2 csepp levendulát. Bátorító testápolónkat készítsük a következő aromák felhasználásával: 30 ml mandulaolajba 8 csepp szantálolajat, 4 csepp kamillát, 3 csepp cédrust, 1 csepp gyömbérolajat és 1 csepp pacsulit tegyünk. Finoman kenjük be vele testünket.

Nyugtató fürdő stresszes napokra: 4 csepp kamillaolajat, 3 csepp muskotályos zsályaolajat, 2 csepp narancsvirágot, 1 csepp vetiverolajat és 2 csepp ylan-ilangot cseppentsünk a vízbe. Ha túl hajszoltak vagyunk, jó, ha lazító testápolóval ápoljuk bőrünket is: 30 ml mandulaolajba 5 csepp levendulát, 4 csepp szantálolajat, 3 csepp kamillaolajat, 3 csepp gerániumaromát, 2 csepp rózsaolajat, 1 csepp koriandert és 1 csepp jázmint tegyünk.

Álomba ringató fürdő: 4 csepp kamillaolajat, 2 csepp majoránnaolajat, 2 csepp narancsvirágot, 1 csepp bazsalikomolajat és 2 csepp ylan-ilangot cseppentsünk a vízbe. Álmosító masszázsolaj: 60 ml mandulaolajba 10 csepp levendulaolajat, 8 csepp szantált, 7 csepp ilang-ilangot, 6 csepp bazsalikomolajat, 5 csepp kamillaolajat, 3 csepp kakukkfüvet, 2 csepp korianderolajat és 2 csepp vetiverolajat tegyünk. Rázzuk jól össze, és masszírozzuk be vele testünket, mielőtt lefeküdnénk aludni.

Hangulatjavító fürdő: ha depressziósnak, levertnek, kedvetlennek érezzük magunkat, a következő olajokat használjuk: 4 csepp levendulát, 3 csepp rozmaringot, 2 csepp gerániumot, 2 csepp citromolajat. Testápolónkba ilyenkor 30 ml mandulaolajba 4 csepp szantálolajat, 3 csepp kamillaolajat, 2 csepp gerániumaromát, 1 csepp rózsaolajat, 2 csepp ilang-ilangot és 1 csepp jázmint tegyünk... Keverjük jól össze, és masszírozzuk be vele gyengéden a bőrünket.

Emlékezetjavító, koncentrálóképességet fokozó fürdő: ha munka után még valamit tanulni szeretnénk, de nagyon kimerültnek érezzük magunkat hozzá, a következő olajokat csepegtessük a fürdőnkbe: 10 csepp bergamottolajat, 8 csepp rozmaringot, 7 csepp narancsolajat, 6 csepp citromolajat, 5 csepp ilang-ilangot, 4 csepp feketebors-olajat, 1 csepp borsmentát.

Szexuális vágy fokozására használjunk a fürdőnkbe 4 csepp szantálolajat, 3 csepp zsályát, 2 csepp korianderolajat és 2 csepp ilang-ilangot. Az érzékiség masszázsolaja a következő alkotókból áll: 60 ml mandulaolajba 10 csepp szantálolajat, 6 csepp zsályát, 4 csepp ilang-ilangot, 3 csepp korianderolajat, 3 csepp rózsafaolajat, 1 csepp gyömbérolajat és 1 csepp gerániumaromát tegyünk. Keverjük jól össze, és masszírozzuk be vele gyengéden egymás testét.

ŐRIZZÜK MEG NYUGALMUNKAT!

Ha kiszálltunk a kádból, mindig gyengéden töröljük le a nedvességet magunkról, ne kapkodjuk el a törülközést! Ezt követően kenjük be bőrünket olyan testápolóval, amely harmonizál a fürdőnkhöz használt illatokkal. Jó, ha tudjuk, hogyan hatnak a kozmetikumok hatóanyagai. A kollagén, elasztin a nagyon száraz bőrt is hidratálja, és így megőrzi rugalmasságát. Az aloe vera miközben hidratál, nyugtató hatása is van. Az E- és A-vitamin regenerálja, rugalmassá teszi a bőrt. A citrus különösen ginzenggel párosítva vitalizál, élénkít és hűsít, a rozemary és a ginkgo hidratálja és feszesíti is a bőrt. A fürdés után legjobb, ha puha köpenybe vagy rögtön ágyba bújunk - de legalábbis egy kicsit ledőlünk a heverőre. Ezáltal testünk még inkább kipiheni magát, és a lazítás hatása is hosszabb ideig tart majd.

EXTRA TIPPEK

A nyugtató fürdőhöz mindig tompítsuk le a világítást, legjobb, ha csak néhány színes gyertyát, mécsest égetünk. A fürdőhöz ki is cserélhetjük a lámpában az égőt, választhatunk valamilyen, hangulatunkhoz jobban passzoló színűt. Hacsak nem teljes csendre vágyunk, kapcsoljunk be valami megnyugtató, kellemes, lágy zenét.

Gy. K. és dr. B. E.

|
2002-11-03 10:30:49
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop